Tanska lopettaa kaikki minkit: Tämän vuoksi koronaviruksen mutaatiot minkeissä ovat vaarallisia

Koronavirus voi tarttua eläimistä ihmisiin, ja siksi Tanska on päättänyt lopettaa kaikki maan minkit. Tiede selittää, miksi pieni näätäeläin on terveysuhka.

Pohjois-Jyllannista ei haluta Kiinan Hubei-provinssin kaltaista paikkaa, josta mutatoitunut virus lähtisi leviämään. Siksi kaikki Tanskan 15 miljoonaa minkkiä on määrätty lopetettavaksi.

Viranomaiset tekivät rajun päätöksen sen jälkeen, kun minkki oli tartuttanut 12 ihmiseen mutatoituneen SARS-CoV-2 cluster 5 -viruksen.

Lopettamispäätös perustuu minkkitarhojen rakenteeseen ja mutaation luonteeseen.

Vasta-aineet eivät estä minkkimutaatiota

Tähän asti SARS-CoV-2-viruksen mutaatiot ovat tapahtuneet varsin verkkaisesti. Viruksen 30 000 kirjainta kattavasta geneettisestä koodista vain kaksi muuttuu kuukaudessa. Siten kaikki virusvariantit ovat riittävän samanlaisia, että yksi rokote voi tehota niihin kaikkiin.

Minkkimutaatio on kuitenkin erilainen.

Laboratoriokokeissa Tanskan terveysviranomainen Statens Serum Institut on viljellyt minkeistä löydettyä SARS-CoV-2 cluster 5-virusta ja altistanut sitä vasta-aineille, jotka torjuvat koronavirusta ihmisissä. Aineet eivät torjuneet minkeistä löydettyä cluster 5 -virusta yhtä tehokkaasti.

Tämä tarkoittaa sitä, että koronavirustaudin jo sairastaneet eivät ehkä pysty torjumaan cluster 5 -virusta ja että kehitteillä olevat rokotteet eivät ehkä ole niin tehokkaita kuin toivotaan.

Mutatoitunut piikkiproteiini voi tuhota tulevan rokotteen tehon

Koronaviruksen pinnalla oleva niin kutsuttu piikkiproteiini on viruksen salainen ase. Piikkiproteiini on kuin yleisavain, joka avaa pääsyn ihmisen soluihin. Jos avain muuttuu, se voi sopia solun lukkoon entistä paremmin ja tehdä siten viruksesta entistä helpommin tarttuvan. Samalla se vaikeuttaa nyt jo lähes valmiiden koronarokotteiden työtä.

© Lotte Fredslund

1. Proteiini avaa tien soluun

Koronaviruksen pinnalla oleva piikkiproteiini on viruksen salainen ase. Piikkiproteiini on kuin yleisavain, joka avaa pääsyn ihmisen soluihin.

© Lotte Fredslund

2. Viruksen rna leviää

Kun virus on päässyt piikkiproteiinin avulla soluun, sen perimä, rna, leviää soluun. Sitten virus käyttää ihmisen solua eräänlaisena tehtaana ja tuottaa siellä lisää itsensä kaltaisia viruksia, jolloin ihminen sairastuu.

© Lotte Fredslund

3. Piikkiproteiini mutatoituu

Jos piikkiproteiini muuttuu, se voi pahimmassa tapauksessa sopia entistä paremmin ihmisen solun ACE1-reseptoriin. Jos niin käy, virus alkaa levitä tehokkaammin ja nopeammin, ja tartuntamäärät kasvavat.

© Lotte Fredslund

4. Vasta-aineet eivät toimi

Tulevat rokotteet yrittävät estää koronaviruksen piikkiproteiinin toimintaa. Vasta-aineet eivät kuitenkaan voi estää "avaimen” toimintaa, jos se on muuttanut muotoaan. Silloin rokotteen teho pienenisi tai se ei tehoaisi lainkaan.

Avainproteiini muuntuu

SARS-CoV-2 -virus kulkeutuu elimistöön limakalvojen, nenän, suun ja silmien kautta. Koronaviruksen piikkiproteiini pystyy avammaan ihmisen solun ACE2-reseptorin.

Monilla eläimillä on soluissaan sama reseptori, joten koronavirus voi tarttua myös esimerkiksi minkkeihin.

Tartunta on kahdella tapaa vaarallinen:

  • Minkkit saavat tartunnan helposti, ja minkkitarhoissa elää paljon minkkejä lähekkäin. Siten tartunta leviää helposti häkistä toiseen.
  • Ihminen voi tartuttaa koronaviruksen minkkiin ja minkki voi puolestaan tartuttaa sen ihmiseen.

SARS-CoV-2 -viruksen geneettisen koodin muutokset kasvavat räjähdysmäisesti, kun minkkitarhan tuhannet minkit tartuttavat toisiaan. Lisäksi koronavirus voi muuntua minkissä siten, että se on vaaraton minkille, mutta entistä vaarallisempi ihmiselle.

Uuden koronaviruksen piikkiproteiini

3D-kartta koronaviruksen piikkiproteiinista. Proteiinilla on kaksi muotoa: toinen, jolla se tunkeutuu isäntäsoluun, ja toinen, jolla se toimii solussa. Tässä proteiini on kuvattu ennen kuin se tartuttaa solun. Soluun sitoutuva osa on värjätty vihreäksi.

© Jason McLellan/Univ. of Texas at Austin

Muut ihmisen lähellä elävät eläimet, kuten koirat ja kissat, voivat myös saada koronavirustartunnan, mutta minkki on ainoa, joka todistettavasti voi myös tartuttaa viruksen ihmiseen.

Virologien mukaan koronaviruksen minkkivariantti on huolestuttava, mutta rokotteen teho ei silti välttämättä ole vaarassa. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos minkkivariantti mutatoituu edelleen.

Koronavirus voi tarttua ihmisestä minkkiin. Minkkitarhoilla tartuntaketjut ovat pitkiä ja nopeita, ja virus muuntuu minkin elimistössä. Kun tämä uusi virusvariantti tarttuu takaisin ihmisiin, on vaarana, että nyt kehitteillä olevat rokotteet eivät tehoa siihen.

© Shutterstock/Ken Ikeda Madsen