Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Punainen risti-työntekijät kuljettavat espanjantaudin uhreja

Taistelua tappajavirusta vastaan – 102 vuoden välein

Koulut suljetaan, tapaamiset kielletään, lähikontakteja käsketään välttämään. Kuulostaako tutulle? Samat kiellot, joiden avulla koronaviruksen leviämistä yritetään hillitä, olivat käytössä myös vuonna 1918, kun espanjantauti puhkesi. Tuolloin ihmiskunnan yhdessä pahimmassa pandemiassa sai surmansa 50–100 miljoonaa ihmistä. Nykyisin nopea kommunikaatio ja nykyaikainen lääketiede takaavat sen, että koronaviruksella on vastassaan paljon taisteluvalmiimmat joukot kuin ne, jotka joutuivat ottamaan vastaan espanjantaudin hyökkäyksen.

AKG/Ritzau Scanpix

Kansasissa Yhdysvalloissa sijaitsevassa sotilassairaalassa oli 2 000 vuodepaikkaa, mutta nyt siellä makasi 8 000 kuumeista potilasta olkapäät kiinni toisissaan henkeään haukkoen.

Kuten tuhannet muut ihmiset he olivat joutuneet maailmalla riehuvan viruksen kouriin, eivätkä lääkärit osanneet auttaa. Kun potilaita kuoli joukoittain, lääkärit pystyivät vain hieman helpottamaan vielä elossa olevien tilaa.

Pandemia raivosi pahimmillaan. Vuosi oli 1918.

Hätäsairaala espanjantaudin aikaan 1918

Hätäsairaala Camp Funstonissa, Kansasissa Yhdysvalloissa espanjantaudin riehuessa vuonna 1918.

© US Army

Vuodesta 1918 on kulunut yli 100 vuotta. Sinä aikana maailma on säästynyt vastaavilta pandemioilta.

Sata vuotta sitten espanjantauti katosi itsestään vietyään ensin hautaan noin viisi prosenttia maailman väestöstä.

Muutama kuukausi sitten alkoi kuitenkin uuden rajun pandemian siemen itää, ja nyt se on lamauttanut koko maailman, sillä nykyisin virukset leviävät supernopeasti lentoliikenteen vanavedessä. Virus valloitti maailman 550 miljoonakaupunkia muutamassa viikossa.

Jos koronaviruksen aiheuttama kuolleisuus olisi yhtä korkea kuin espanjantaudissa, se tappaisi 200 miljoonaa ihmistä. Niin paha tilanne ei kuitenkaan ole.

Huolimatta siitä, että COVID-19 on ennen tuntematon tappava tartuntatauti, kuten espanjantautikin oli, sairaus kehittyy eri tavalla. Ja ennen kaikkea: ihmiskunta on nykyisin huomattavasti kovempi vastus kaikenlaisille viruksille.

Sadan vuoden aikana lääketiede ja tekniikka ovat kehittyneet niin paljon, että nyt maailma on paremmin varustautunut kohtaamaan uuden tappajaviruksen.

Espanjantauti vs. COVID-19

1918

Heinäkuun puolivälissä Times of India -lehti varoitti: ”Sairaus leivää pääasiassa nenästä ja suusta tulevien eritteiden mukana. Tartunnalta välttyäkseen ihmisten pitää pysytellä poissa ihmisjoukoista, kuten toreilta, teattereista ja ruuhkaisista rautatievaunuista. Paras hoito on lepo ja murehtimisen lopettaminen.”

Hyödyllisiä neuvoja Intian brittiläiselle yläluokalle.

Ja täysin hyödyttömiä miljoonille intialaisille, jotka elivät taudin murjomissa suurkaupungeissa.

Heidän oli pakko nukkua ja tehdä töitä vieri vieressä. Heillä ei ollut vapaapäiviä, eivätkä he lukeneet lehtiä.

Kasvosuojin varustautuneet poliisit partioivat kaduilla Yhdysvalloissa 1918.

Kasvosuojin varustautuneet poliisit partioivat kaduilla Yhdysvalloissa 1918. Väestöä kehotettiin pysyttelemään sisätiloissa ja välttämään väkijoukkoja samaan tapaan kuin nyt.

© National Archives/ Science Photo Library

Virustartuntoja oli ollut vain muutaman kuukauden. Ensimmäinen tartunnan saanut oli tiettävästi Albert Gitchell, joka oli kasarmikokki Kansasissa Yhdysvalloissa. Hän sairastui maaliskuussa.

Yhdysvaltojen sotilasleireiltä tauti levisi nopeasti Eurooppaan ja muualle maailmaan. Ensimmäinen maailmansota oli yhä käynnissä, joten tartunnan saaneet sotilaat matkasivat laivalla, junalla ja hevoskärryillä, ja samalla espanjantauti levisi kevään aikana ympäri maailman.

Ensimmäisinä kuukausina viranomaiset ja lehdistö seurasivat tilannetta. Maailma oli selvinnyt tappavista taudeista ennenkin. Usko siihen, että tästäkin selvitään, oli suuri.

Lääkäreille, jotka ehdottivat kokoontumisten perumista ja käteen aivastamista, naureskeltiin, mutta kun tuhannet ja jälleen tuhannet kuolivat, tilanteen vakavuus alkoi valjeta kaikille.

Ja lisäksi oli vielä kesä. Influenssa iskee normaalisti vasta syksyn tullen.

Taudin alkuperää ei tiennyt kukaan.

Oliko se saksalaisten kehittämä biologinen ase? Syntyikö se juoksuhaudoissa mätänevissä ruumiskasoissa? Olivatko taudin taustalla kirput vai saastunut vesi?

2020

Joulukuun 8. päivän tienoilla 2019 muutama kiinalainen sai selittämättömiä influnssaan viittaavia oireita.

He olivat käyneet Wuhanin kaupungissa Huanan torilla, jossa myydään kalaa, äyriäisiä sekä esimerkiksi vyötiäiseläimiä, lepakkoja ja piikkisikoja.

Uuden koronoviruksen eli SARS-CoV-2 -viruksen (Severe Acute Respiratory Syndrome Corona Virus 2) tartuntaketju on voitu jäljittää tälle torille.

Siellä virus on ilmeisesti mutatoitunut sellaiseksi, että se tarttuu eläimistä ihmisiin. Törkyiseltä torilta virus alkoi levitä kaikkialle maailmaan.

Joulukuussa 2019 lääkärit Wuhanissa totesivat, että useilla ihmisillä oli ”tuntemattoman syyn aiheuttama keuhkotulehdus”. Tartunnat lisääntyivät jo ennen vuoden loppua.
.

Huanan-tori Wuhanissa Kiinassa

Koronavirus on voitu jäljittää Wuhanissa Kiinassa sijaitsevalle Huanan-torille. Tartunnan lähteeksi arvellaan niin lepakkoa kuin muurahaiskäpyäkin.

© Hector RETAMAL/AFP/Ritzau/Scanpix

Aivan kuten 102 vuotta aiemmin, viranomaiset epäröivät ja antoivat viruksen levitä, mutta tällä kertaa lääkärit olivat paljon paremmin varustautuneet kuin heidän kollegansa espanjantaudin aikana.

Nyt virusta, jonka koko on vain yksi tuhannesosa hiuksen läpimitasta, voidaan tutkia elektronimikroskoopeilla. Tammikuussa 2020 virologit tiesivät jo aivan tarkkaan, millaisesta viruksesta on kyse.

Virus kuuluu koronaviruksiin, jotka ovat saaneet nimensä viruksen pinnalla olevista piikkiproteiineista, sillä ne saavat viruksen muistuttamaan kruunua tai Auringon koronaa.

Virus on luultavimmin peräisin lepakoista. SARS-CoV-2-viruksella on kolme ominaisuutta, jotka ovat syynä siihen, että se voi aiheuttaa koko maailmanlaajuisen katastrofin.

Ensinnäkin virus tarttuu hyvin helposti. Toiseksi se aiheuttaa vaikean ja joillekin kuolemaan johtavan taudin. Ja kolmanneksi se on täysin vieras ihmisten immuunijärjestelmälle, joten se voi tarttua kaikkiin ja kaikki voivat levittää tartuntaa eteenpäin.

Jotta uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti ei tappaisi miljoonia, viruksen leviämistä pitää jarruttaa nopeasti niin, että tehohoitopaikat riittävät kaikille ja tutkijat saavat lisää aikaa rokotteen kehittämiseksi.

Koronviruksen pinnalla on piikkiproteiineja

Koronaviruksen pinnalla on mikroskooppisia piikkiproteiineja. Näistä piikeistä virus on saanut myös nimensä, sillä ne tekevät viruksesta kruunun näköisen. Kruunu on latinaksi corona.

© CDC

1918

Kukaan ei tiennyt, että taudin aiheuttaja oli virus. Tehokkaimmilla tuonaikaisilla mikroskoopeilla nähtiin juuri ja juuri bakteeri, mutta virukset ovat bakteereja paljon pienempiä. Tartunnan seuraukset selvisivät kuitenkin monille hyvin nopeasti.

Terve ihminen oli puolen tunnin kuluttua niin sairas, että näin ei voinut kävellä eikä edes seistä. Ja kun espanjantauti pakotti ihmiset vuoteisiin viikkokausiksi, muutkin taudit alkoivat riehua.

Jos sattui saamaan keuhkotulehduksen, siihen ei ollut hoitoa ja seurauksena oli hyvin todennäköisesti kuolema.

Kesän kuluessa tauti levisi koko maailmaan. Ja sitten se vain hellitti oteensa. Elokuussa ja syyskuussa sairastuneiden määrä väheni, kunnes syksyn tullen tilanne paheni katastrofaaliseksi.

Mikroskooppi espanjantauti

Tehokkaimmilla vuonna 1918 käytössä olleilla mikroskoopeilla nähtiin juuri ja juuri bakteeri. Espanjantautia aiheuttaneet virukset olivat paljon pienempiä.

© Jim Gathany/CDC

Tarkkaa käsitystä siitä, kuinka moni sai tartunnan tai kuinka moni kuoli, ei ole, mutta kyse oli joka tapauksessa miljoonista.

Rikkaimmissakin maissa terveydenhuoltojärjestelmä oli vielä varsin nuori, ja köyhissä maissa varoitukset eivät ehtineet perille, ennen kuin oli jo liian myöhäistä.

Ihmiset yrittivät yhdessä lievittää sairastuneiden kärsimyksiä.

Terveet ihmiset kulkivat sairasvuoteelta toiselle piristämässä taudin kourissa olevia. He eivät aavistaneet, että juuri sillä tavalla he levittivät tautia – ja lopulta sairastuivat itse.

Pahiten espanjantauti iski niihin, joiden piti olla vahvimpia. Nuoret 20–30-vuotiaat, jotka muuten eivät juuri sairastaneet, saivat kuumeen ja kuolivat. Monilla nuorilla kuolonurheilla oli lapsia, jotka jäivät orvoiksi.

2020

Viimeksi kuluneen sadan vuoden aikana tutkijat ovat yrittäneet valmistautua seuraavaan mahdolliseen katastrofiin. Vuoden 1918 pandemia on ollut tässä työssä avainasemassa.

Vuonna 1997 eläköitynyt patologi Johan Hultin kaivoi ikiroudasta espanjantautiin kuolleiden ihmisten ruumiita ja otti niistä kudosnäytteitä Alaskan länsiosassa sijaitsevan Brevig Missionin lähistöllä.

Muutama vuosi myöhemmin biologit saivat kartoitettua espanjantaudin aiheuttaneen viruksen kaikki yksityiskohdat, mutta silti on epäselvää, miksi niin suuri osa taudin uhreista oli juuri nuoria ja muuten terveitä ihmisiä.

Yksi selitys voi olla se, että sairaus aiheutti niin kutsutun sytokiinimyrskyn. Elimistön immuunijärjestelmä hyökkää silloin vierasta virusta vastaan juuri niin kuin sen pitääkin, mutta reaktio on niin voimakas, että se lopulta kääntyy potilasta itseään vastaan. Hyvä immuunijärjestelmä muuttuukin vahvuudesta heikkoudeksi.

Patologi kaivaa esiin espanjantaudin uhreja

Vuonna 1997 patologi Johan Hultin kaivoi ikiroudasta espanjantautiin kuolleiden ihmisten ruumiita Alaskan länsiosissa. Kudosnäytteiden avulla kartoitettiin myöhemmin tappavan viruksen perimä.

© Johan Hultin

Uuden koronaviruksen perimä selvitettiin muutama viikko sen jälkeen, kun epidemia alkoi.

Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että se aiheuttaisi elimistössä sytokiinimyrskyn.

Suurin osa tartunnan saaneista on tosin noin 40-vuotiaita miehiä, mutta kuolleiden joukossa valtaosa on iäkkäitä henkilöitä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt ja joilla sydänvaivoja tai muita perussairauksia. Eli uusi koronavirus iskee pahiten samaan ryhmään kuin tavallinen kausi-influenssa.

Toisin kuin 102 vuotta sitten nyt kaikkein kriittisimmässä tilassa olevat potilaat saadaan sairaalahoitoon. Heidän kuumettaan ja muita vaivojaan voidaan hoitaa erilaisilla lääkkeillä. Tehohoidossa käytössä on myös hengityskoneita.

Huonot neuvot pitävät viruksen hengissä

Virukseen pitää suhtautua viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Perättömät huhut kannattaa unohtaa. Yksikään seuraavista neuvoista ei tepsi, mutta ovatko ne peräisin vuodelta 1918 vain 2020? Vastauksen saat artikkelin lopussa.

 1. Jos kurlaat kurkkusi suolavedellä, johon on lisätty etikkaa, virus kuolee, etkä sairastu.

 2. Juo vettä vartin välein. Siten virus huuhtoutuu vatsaan, jossa vatsahapot tekevät siitä selvää.

 3. Kolloidisella hopealla on antibioottinen vaikutus, joten jos otat tilkan ”hopeavettä”, virus pysyy loitolla.

 4. Lasten pitää nuuhkaista suolaa sieraimiin. Suolan vaikutus nenässä on niin voimakas, että virus ei tartu.

 5. Kohtuullinen määrä alkoholia desinfioi ja estää virustartuntaa.

 6. Polta päivittäin piippua tai tupakkaa. Virus ei selviä hengissä paksussa tupakansavussa.

Jos kaikki ihmiset kuitenkin sairastuvat kerralla, terveydenhuoltojärjestelmä romahtaa, eivätkä tehohoitopaikat riitä kaikille vakavasti sairastuneille.

Siksi monissa maissa on tehty rajujakin toimia tartuntojen leviämisen jarruttamiseksi. Tiedonvälityksesä televisio ja internet ovat olleet ratkaisevassa asemassa.

Jotta terveydenhuoltojärjestelmä ei ylikuormittuisi, viranomaiset pyrkivät loiventamaan tartuntakäyrää niin paljon kuin mahdollista.

Siksi koulut on suljettu ja kokoontumiset kielletty. Digimediat välittävät tietoa muutamassa minuutissa miljoonille ihmisille. Viesti menee tehokkaammin ja nopeammin perille kuin vuonna 1918 lehti-ilmoitusten ja julisteiden avulla.

Ongelmana on kuitenkin se, että kaikki eivät noudata viranomaisten kehoituksia ja määräyksiä.

1918

Kammottavan syksyn jälkeen tartunnat jälleen vähenivät vuoden lopussa. Kun tauti nosti päätään uudelleen vuonna 1919, enää vain harvat sairastuivat. Tosin monista kylistä espanjantauti oli jo tappanut kaikki asukkaat.

Suhteellisesti eniten asukkaita menetti Tyynellämerellä sijaitseva Saksan Samoa, jossa joidenkin arvioiden mukaan kuoli joka kolmas ihminen.

Suomessa tauti tappoi vuosina 1918–1919 arvoiden mukaan 19 000–27 000 ihmistä ja vielä viimeisessä aallossa vuonna 1920 noin 6 000 lisää, eli yhteensä jopa 35 000 ihmistä.

Erityisen kohtalokas espanjantauti oli Inarille, sillä siellä väestöstä kuoli kymmenesosa.

Eristyksissä olevat saaret onnistuivat kokonaan välttymään taudilta. Esimerkiksi Amerikan Samoa, jotka sijaitsee aivan täyden tuhon kokeneen Saksan Samoan vieressä, oli täysin suljettu, eikä yksikään henkilö siellä sairastunut.

Hengissä selvinneet huokasivat helpotuksesta, mutta heitä odotti kuitenkin valtavan kaaoksen selvittäminen.

Miljoonien kuolleiden lapsista piti huolehtia. Talous oli romahtanut kokonaan maailmansodan ja pandemian seurauksena.

Koko yhteiskunta piti rakentaa uudelleen.

2020

Meillä on ollut yli 100 vuotta aikaa valmistautua maailmanlaajuiseen tartuntatautiin, joka johtuu helposti tarttuvasta, vakavia oireita aiheuttavasta tuntemattomasta viruksesta.

Juuri nyt olemme keskellä taistelua, ja on täysin mahdotonta sanoa, miten monta ihmishenkeä COVID-19 vaatii.

Ennemmin tai myöhemmin virus katoaa. Usein virukset muuttuvat vähemmän vaarallisiksi ja menettävät tehoaan sitä mukaa kun ärhäkät virusmuodot ovat tappaneet ne, joihin ne ovat tarttuneet.

Lääkärit ja tutkijat eivät luonnollisestikaan jää odottamaan, että pandemia vain katoaa. Valistusta ja hoitotyötä tehdään täydellä teholla. Kansainväliset tutkimusryhmät yrittävät pikavauhtia kehittää mahdollisimman tehokasta rokotetta.

3D-malli koronaviruksen piikkiproteiinista
© Jason McLellan/Univ. of Texas at Austin

Koronaviruksen pintaproteiini ja se alue proteiinista, joka sitoutuu meidän soluihimme (vihreä), voi olla tulevan rokotteen kohde.

Ensimmäiset rokotekokeet ihmisillä ovat jo käynnissä, mutta vaikka hankkeisiin laitetaan valtavasti rahaa, vain harvat uskovat, että rokote on valmis ennen vuoden loppua.

On vielä mahdotonta sanoa, tuleeko koronaviruksesta vielä toinen aalto, kun tämä nyt riehuva on ohi.

Joidenkin mallinnusten mukaan joudumme elämään koronaviruksen uhan alla aina kesään 2021 asti. Toiset taas viittaavat siihen, että luvassa on nykyistä lievempi toinen aalto syksyllä. Tai sitten sitä ei tule.

Kun koronavirustilanne joskus on ohi, ihmiskunta on vahvempi kuin espanjantaudin jälkeen.

Eri maiden hallitukset ovat varanneet valtavia summia taatakseen, että talous, joka nyt käy tyhjäkäyntiä, ei pysähdy kokonaan.

Koronaviruksen tuoma tietomäärä ja toimintatavat auttavat siinä, että me olemme entistä paremmin varautuneita, kun seuraava tappajavirus jälleen iskee 12, 60 tai 102 vuoden kuluttua.

VASTAUKSET: Huonot neuvot pitävät viruksen hengissä

 1. Jos kurlaat kurkkusi suolavedellä, johon on lisätty etikkaa, virus kuolee, etkä sairastu. (2020)

 2. Juo vettä vartin välein. Siten virus huuhtoutuu vatsaan, jossa vatsahapot tekevät siitä selvää. (2020)

 3. Kolloidisella hopealla on antibioottinen vaikutus, joten jos otat tilkan ”hopeavettä” , virus pysyy loitolla. (2020)

 4. Lasten pitää nuuhkaista suolaa sieraimiin. Suolan vaikutus nenässä on niin voimakas, että virus ei tartu. (1918)

 5. Kohtuullinen määrä alkoholia desinfioi ja estää tartuntaa. (1918)

 6. Polta päivittäin piippua tai tupakkaa. Virus ei selviä hengissä paksussa tupakansavussa. (1918)

Lue myös:

Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Koronaviruksen pinnan piikkiproteiini (vas.) tarttuu niin sanottuun ACE2-reseptoriin ihmissolun pinnalla (oik.)
Sairaudet

2 MINUUTIN PIKAKURSSI: Näin koronavirus tarttuu

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota