rintasyöpä ystävät_top

Ystävät auttavat rintasyövän kukistamisessa

Yli 9 000 naista kattanut tutkimus osoittaa, että naisen riski kuolla rintasyöpään on pienempi, jos hänellä on paljon ystäviä.

keskiviikko 21. joulukuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Ystävistä on apua monessa tilanteessa. Myös silloin, kun rintasyöpä iskee.

Ja nyt yhdysvaltalainen tutkimus, johon osallistui 9 267 naista, osoittaa, että ystävät ja muut sosiaaliset suhteet kasvattavat merkittävästi naisten mahdollisuuksia selvitä hengissä, jos he sairastuvat rintasyöpään.

Sosiaalisiin suhteisiin luettiin kontaktit sekä ystäviin, aviopuolisoon ja sukulaisiin että elinympäristössä tavattuihin tuttaviin.

64 % prosenttia suurempi riski kuolla

Suuri sosiaalisten suhteiden määrä voi tutkimuksen mukaan olla etu taistelussa syöpää vastaan.

Tiheän sosiaalisen verkoston omaaviin naisiin verrattuna sosiaalisesti eristyneemmin elävillä naisilla oli

  • 43 % suurempi riski rintasyövän uusiutumiseen.

  • 64 % suurempi riski kuolla rintasyöpään.

  • 69 % suurempi riski kuolla jostain muusta syystä.

Yhteisön tukea reseptillä

Tutkimukseen osallistuneilla naisilla oli 1.-4. asteen rintasyöpä, ja heidän sosiaaliset suhteensa kartoitettiin kyselylomakkeella. 1. asteen syöpä ei ole levinnyt, kun taas 4. asteen rintasyöpä on jo muodostanut etäpesäkkeitä.

Tutkimuksen tehneen hoitoalalla toimivan Kaiser Permanente -konsortion Pohjois-Kalifornian tutkimusyksikön tutkijat sanovat, että tutkimus voi auttaa lääkäreitä suunnittelemaan hoidon niin, että rintasyöpäpotilas saa varmasti kylliksi tukea läheisiltään ja yhteisöltään.

Myös muut tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että yhteisön tuki pienentää kuolleisuutta syöpään. Muun muassa tutkimus vuodelta 2012 osoittaa, että munasarjasyöpää sairastavat naiset, joita heidän läheisensä tukevat, elävät vähintään vuoden pitempään kuin samaa syöpää sairastavat naiset, jotka joutuvat kamppailemaan taudin kanssa lähes yksin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: