Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sädehoitolaitteella kohdistetaan säteilyä ihon läpi kasvaimeen. Radioaktiivisia aineita voidaan myös ruiskuttaa kehon sisään.
© Snowleopard1/Getty Images
Lääketiede - Syöpä

Ydinpommin aineilla taistellaan myös syöpää vastaan

Ydinpommi voi tuhota maailman. Toisaalta samat aineet, jotka antavat pommille sen kuolemaa tuottavan voiman, mahdollistavat syövän parantamisen täsmällisellä sädehoidolla.

New Mexicon autiomaan vuoristossa USA:ssa sijaitsee Los Alamosin laboratorio, jossa toisen maailmansodan aikana rakennettiin ensimmäinen ydinpommi. Laboratoriossa työskennellään yhä ydinaseiden parissa, mutta hiukkaskiihdyttimet tuottavat nykyään radioaktiivisia aineita myös syöpähoitoja varten.

Yksi aineista on aktinium-225. Kun sitä ruiskutetaan kehoon, se sitoutuu elimistön immuunijärjestelmän omiin soluihin ja kulkeutuu itse niiden mukana syöpäkasvaimiin. Aktinium-225:n lähes koko energia vapautuu sen törmätessä syöpäsoluihin, ja siten elimistön terveet solut eivät vahingoitu.

Aktinium-225 on yksi useista radioaktiivisista aineista, joita ruiskutetaan tai viedään leikkauksessa ihmiskehoon.
© ORNL

Koboltti-60 on toinen keinotekoisesti valmistettu radioaktiivinen aineen isotooppi, jota käytetään syöpähoitoihin. Se lähettää gammasäteilyä, joka on keholle muuta säteilyä vaarattomampaa. Gammaveitseksi kutsutulla menetelmällä kehoa voidaan säteilyttää niin täsmällisesti, että käytännössä säteily osuu vain syöpäkasvaimeen.

Säde on vain kymmenesosan ihmishiuksesta

Uusin työkalu niin sanotun radiokirurgian alalla on microbeam-sädehoito. Siinä pyöreä hiukkaskiihdytin, synkrotroni, kiihdyttää hiukkasia niin suureen nopeuteen, että ne alkavat lähettää röntgensäteilyä.

Kiihdyttimen tuottama säteily voidaan kohdistaa niin, että kehoon lähtevä röntgensäde on vain kymmenen mikrometrin paksuinen, mikä vastaa noin kymmenesosaa ihmishiuksen paksuudesta. Näin ohuilla säteillä toimittaessa terveet solut eivät juuri kärsi vaurioita.

Microbeam-säteilytyksellä voidaan ehkä tulevaisuudessa käsitellä myös keskushermoston kasvaimia, joiden hoitaminen tähän asti on ollut hyvin vaikeaa.

Seuraa teknistä kehitystä

Tekniset asiantuntijat rakentavat atomien kokoisia transistoreja, raketit laskeutuvat pystyasennossa maahan, ja tekoälyllä on parempi päättelykyky kuin ihmisellä.

Tekninen kehitys ei ole koskaan aiemmin edennyt nopeampaa vauhtia kuin nyt, ja päivä päivältä maailmasta tulee yhä monimutkaisempi. Tilaamalla Tieteen Kuvalehden voit lukea sekä yleistajuisia selityksiä että kiehtovia taustatarinoita, jotka liittyvät aikamme suurimpiin saavutuksiin.

Lue myös:

Syöpä – Mikä se on?
Syöpä

WHO varoittaa: Syöpätapauksia vuonna 2040 on 60 prosenttia enemmän kuin nyt

12 minuuttia
Syöpä

Uusi keksintö paljastaa ihosyövän

3 minuuttia
Sairaudet

Läpimurto: Denguekuumetta torjutaan hyttysillä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota