verikoe

Verikoe juoruaa syövästä

Veriko voi paljastaa syövän kaltaiset tappavat taudit hyvin varhaisvaiheessa. Vereen kerääntyy koko kehosta merkkejä, jotka juoruavat sairauksista.

Yksi lääkäreiden suurimmista huolenaiheista on se, miten syöpäkasvaimet voitaisiin havaita ennen kuin ne kasvavat isoiksi ja tappaviksi.

Uusi tutkimus osoittaa, että hyvin pienetkin kasvaimet voidaan todeta verestäkauan ennen kuin ne ovat havaittavissa muilla menetelmillä.

Verikoe paljastaa sairauden varhain

Kun veri kiertää sydämen pumppaamana jaloissa, sormissa ja sisäelimissä, sen kyytiin livahtaa monenlaisia salamatkustajia.

Jos jossain päin elimistöä puhkeaa sairaus, vereen siirtyy jo sairauden varhaisvaiheessa siitä kertovia molekyylejä tai sairaita soluja. Ne voidaan tunnistaa verikokeella.

Verikoe osoittaa syövän kehittymisen

Yleensä syöpäkasvain havaitaan vasta siinä vaiheessa, kun se on kyllin iso erottumaan kuvannuskuvissa. Tällöin se koostuu jo noin 100 miljoonasta syöpäsolusta.

Hyvin pienestäkin kasvaimesta irtoaa dna:ta tai soluja verenkiertoon, ja siksi verikoe voi auttaa diagnosoimaan syövän ja aloittamaan hoidon jo aivan sen varhaisvaiheessa.

Sairauksista verenkierrossa kertovia juorukelloja kutsutaan biomarkkereiksi, ja niitä on jo löydetty hyvin monenlaisia: osa niistä kertoo syövästä, osa aivotärähdyksistä tai aivoihin syntyneistä veritulpista.

Lisäksi nyt etsitään lisää aineita, jotka voisivat vihjata erilaisista syöpätyypeistä tai dementiaa aiheuttavista sairauksista ennen kuin ne kunnolla puhkeavat.