Värikäs bataatti ehkäisee syöpää

Yhdysvaltalaistutkijoiden uusi värikäs bataattilajike sisältää antosyaaneja. Nämä antioksidantit lisäävät vastustuskykyä syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta vastaan.

Batat

Kansasin valtionyliopistossa USA:ssa on jalostettu bataattilajike, joka torjuu syöpää.

Juureksen terveysvaikutukset perustuvat sen suureen antosyaanipitoisuuteen. Antosyaanit ovat antioksidantteja, joiden tiedetään lisäävän vastustuskykyä syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta vastaan. Ne myös antavat uudelle bataatille sen violetin värin.

Uuden lajikkeen pohjana käytettiin luonnostaan violettiin vivahtavia bataattilajikkeita. Voimakkaan violetista bataatista löydettiin poikkeuksellisen paljon kahta antosyaania: syanidiinia ja peonidiinia. Näitä aineita esiintyy myös muun muassa mustikassa.

Kun yliopiston kokeissa ihmisen paksunsuolen syövän soluja altistettiin bataatista eristetylle syanidiinille ja peonidiinille, solujen kasvu hidastui.

Violetti bataatti sisälsi myös paljon enemmän fenoleja kuin muut bataattilajikkeet. Fenolitkin ovat antioksidantteja. Niiden uskotaan hidastavan solujen rappeutumista.