Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Batat
Lääketiede - Syöpä

Värikäs bataatti ehkäisee syöpää

Yhdysvaltalaistutkijoiden uusi värikäs bataattilajike sisältää antosyaaneja. Nämä antioksidantit lisäävät vastustuskykyä syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta vastaan.

Kansasin valtionyliopistossa USA:ssa on jalostettu bataattilajike, joka torjuu syöpää.

Juureksen terveysvaikutukset perustuvat sen suureen antosyaanipitoisuuteen. Antosyaanit ovat antioksidantteja, joiden tiedetään lisäävän vastustuskykyä syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta vastaan. Ne myös antavat uudelle bataatille sen violetin värin.

Uuden lajikkeen pohjana käytettiin luonnostaan violettiin vivahtavia bataattilajikkeita. Voimakkaan violetista bataatista löydettiin poikkeuksellisen paljon kahta antosyaania: syanidiinia ja peonidiinia. Näitä aineita esiintyy myös muun muassa mustikassa.

Kun yliopiston kokeissa ihmisen paksunsuolen syövän soluja altistettiin bataatista eristetylle syanidiinille ja peonidiinille, solujen kasvu hidastui.

Violetti bataatti sisälsi myös paljon enemmän fenoleja kuin muut bataattilajikkeet. Fenolitkin ovat antioksidantteja. Niiden uskotaan hidastavan solujen rappeutumista.

Lue myös:

Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Syöpä – Mikä se on?
Syöpä

WHO varoittaa: Syöpätapauksia vuonna 2040 on 60 prosenttia enemmän kuin nyt

12 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota