Batat
Lääketiede - Syöpä

Värikäs bataatti ehkäisee syöpää

Yhdysvaltalaistutkijoiden uusi värikäs bataattilajike sisältää antosyaaneja. Nämä antioksidantit lisäävät vastustuskykyä syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta vastaan.

Kansasin valtionyliopistossa USA:ssa on jalostettu bataattilajike, joka torjuu syöpää.

Juureksen terveysvaikutukset perustuvat sen suureen antosyaanipitoisuuteen. Antosyaanit ovat antioksidantteja, joiden tiedetään lisäävän vastustuskykyä syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta vastaan. Ne myös antavat uudelle bataatille sen violetin värin.

Uuden lajikkeen pohjana käytettiin luonnostaan violettiin vivahtavia bataattilajikkeita. Voimakkaan violetista bataatista löydettiin poikkeuksellisen paljon kahta antosyaania: syanidiinia ja peonidiinia. Näitä aineita esiintyy myös muun muassa mustikassa.

Kun yliopiston kokeissa ihmisen paksunsuolen syövän soluja altistettiin bataatista eristetylle syanidiinille ja peonidiinille, solujen kasvu hidastui.

Violetti bataatti sisälsi myös paljon enemmän fenoleja kuin muut bataattilajikkeet. Fenolitkin ovat antioksidantteja. Niiden uskotaan hidastavan solujen rappeutumista.

Lue myös:

Kræft opstår ved at celler deler sig unaturligt og muterer.
Syöpä

Miten syöpä syntyy?

1 minuuttia
Syöpä – Mikä se on?
Syöpä

Näin löytyy tehokas hoito syöpään

12 minuuttia
Syöpä

Nerokas testi värjää syövän heikkoudet

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!