Shutterstock
verikoe, syöpä, spektroskopia

Uusi verikoe paljastaa syövän – ja leviämisasteen

Mitä aikaisemmin syöpä havaitaan, sitä parempi. Nyt on keksitty yksinkertainen ja edullinen verikoe, jolla syöpä ja sen mahdollinen leviäminen havaitaan varhain.

Oxfordin yliopistossa on kehitetty yksinkertainen ja edullinen verikoe, joka löytää varhaisvaiheen syövät. Testissä on uutta se, että se pystyy havaitsemaan myös mahdolliset etäpesäkkeet eli sen, onko syöpä levinnyt alkuperäisestä kasvaimesta muualle kehoon.

Testin kehittäjien mukaan kyse on ensimmäisestä kerrasta, jolloin verikoe voi osoittaa sekä syövän että sen mahdollisen leviämisen.

Testi havaitsee 19 syöpää 20:stä

Uutta verikoetta testattiin 300 ihmisestä koostuneella ryhmällä, johon kuului sekä terveitä että syöpää sairastavia henkilöitä. Yhteistä osallistujille oli se, että heillä kaikilla oli epämääräisiä syövän oireita, kuten väsymystä tai selittämätöntä laihtumista.

Testi havaitsi syövän 19 tapauksessa 20:stä, ja se osoitti leviämisen 94 prosentin tarkkuudella.

Näin hyvän tuloksen saavuttamiseksi tutkijat olivat turvautuneet poikkeukselliseen lähestymistapaan.

Oxford, Probert, spektroskopia

Tohtori Fay Probert johtaa syöpätestikoetta Oxfordin yliopistossa.

© University of Oxford

Testistä tehdään joka lääkärille sopiva

Siinä missä vastaavilla syöpätesteillä etsitään kehosta mahdollisia kasvaimen jättämiä geneettisiä jälkiä, uusi verikoe perustuu NMR-spektroskopiaan eli ydinmagneettiseen resonanssispektroskopiaan.

Menetelmä tuottaa verisolujen kemiallisen sormenjäljen analysoimalla molekyylien rakennetta, ja siitä voidaan päätellä syövän tyyppi, aste ja leviäminen.

Kokeen johtavan tutkijan tohtori Fay Probertin mukaan kyseessä on aivan uusi tapa havaita syöpä. Hänen toiveenaan on, että testistä saadaan niin edullinen ja yksinkertainen käyttää, että kuka tahansa lääkäri voi käyttää sitä.

Verikoetta aiotaan nyt testata isommilla potilasryhmillä, ennen kuin se voidaan saada rutiinikäyttöön.