Uusi tutkimus: Kannabis lisää solunsalpaajien tehoa

Kannabiksen ja solunsalpaajien yhdistelmän on havaittu olevan tehokas ase syöpää vastaan, todetaan tuoreessa brittitutkimuksessa. Tutkijat toivovat, että tulokset poikivat vaihtoehtoisen syövän hoitomuodon, jolla on vähemmän sivuvaikutuksia kuin nykyhoidoilla.

Tutkimuksessa todettiin, että solunsalpaajien ja kannabiksen järjestys määrää sen, miten tehokasta hoito on.

© Shutterstock

Skleroosi, ahdistus, Alzheimerin tauti ja epilepsia.

Kannabiksen vaikuttavalla aineella hoidettavien sairauksien lista on jo aika pitkä.

Nyt uudessa brittitutkimuksessa on todettu, että kannabis lisää myös solunsalpaajien tehoa taistelussa syöpäsolujavastaan.

Järjestys ratkaisee

Lontoon yliopiston onkologit ovat jo pitkään tutkineet kannabiksen vaikutusta leukemiasoluihin laboratorio-olosuhteissa.

Heidän havaintonsa osoittavat, että niin kutsutut kannabinoidit vahvistavat solunsalpaajien vaikutusta. Ratkaisevaa yhdistelmähoidon teholle on näiden aineiden järjestys.

Kannabis nimittäin tehoaa ainoastaan silloin, kun sitä annetaan solunsalpaajien jälkeen, tutkijat selittävät.

”Olemme todistaneet, että juuri aineiden järjestyksellä on ratkaiseva merkitys”, kertoo tutkimuksen johtajaWai Liu Newatlas-sivustolle.

Solunsalpaajia ilman sivuvaikutuksia

Tutkimus on edelleen hyvin varhaisessa vaiheessa, sillä vaikutus on vasta todettu soluissa elimistön ulkopuolella. Kokeita ei siis ole vielä tehty eläimillä tai ihmisillä.

Tutkijat toivovat kuitenkin, että yhdistelmähoidon ansiosta tulevaisuudessa syöpäsairaille ihmisille voidaan antaa pienempiä annoksia solunsalpaajia, jolloin myös sivuvaikutukset ovat lievempiä.

Tutkimusryhmä korostaa kuitenkin, että tuloksia ei saa tulkita niin, että itse kukin voisi kokeilla kannabista syövän hoidossa.

”Tutkimuksessa käytetty voimakkuus on täysin eri asia kuin se, mikä hashiksen polttamisessa saadaan, joten vaikutus ei ole sama”, toteaa Wai Liu Newatlas-sivustolle.