Uusi tutkimus auttaa nitistämään aggressiivisen aivokasvaimen ajoissa

Laaja tutkimus, jossa käytiin läpi tiedot yli 30 000 ihmisen perimästä, auttaa havaitsemaan aggressiivisen aivokasvaimen paljon nykyistä aiemmin ja ehkäisemään sen syntyä.

© Shutterstock

Yksi vaarallisimmisat kasvaintyypeistä on aggressiivinen aivokasvain glioblastooma, jonka saaneista vain viisi prosenttia elää yli viisi vuotta.

Tilanne saattaa ehkä muuttua nyt, kun aivokasvaimista on tehty kaikkien aikojen laajin tutkimus.

Brittiläisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden tekemässä selvityksessä kerättiin geneettistä tietoa tuhansilta ihmisiltä ja löydettin mutaatioita, jotka aiheuttavat aivokasvaimen kehittymisen.

Diagnoosi voidaan tehdä aiemmin

Tutkimuksen tulokset voivat tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa diagnoosi voidaan tehdä paljon aikaisemmin kuin ennen ja voidaan pelastaa ihmisten henkiä, arvioi Richard Houlston, joka on yksi mukana olleista tutkijoista.

”Kun ymmärrämme glioblastooman genetiikkaa, voimme löytää henkilöt, jotka ovat perineet riskin”,hän toteaa.

Houlston kollegoineen kävi läpi ihmisen genomin ja etsi poikkeavuuksia, jotka voivat suurentaa sairastumisriskiä.

Dataa yli 30 000 henkilöltä

Lisäksi tutkijat analysoivat geneettiset tiedot yli 30 000 henkilöltä, jotka olivat aiemmin osalistuneet glioblastoomatutkimukseen:

12 496 koehenkilöllä oli glioblastooma ja 18 190 koehenkilöllä ei ollut kasvainta.

Tämä auttoi osoittamaan kaikkiaan 13 mutaatiota, jotka kasvattavat riskiä saada aivokasvain. Vaikka tämä ei ehkä kuulosta suurelta määrältä, sillä voi olla ratkaiseva merkitys taistelussa tappavaa tautia vastaan.

Seuraavaksi tutkijat toivovat, että tulos voi auttaa heitä kehittämään uusia hoitomuotoja ja kohdistamaan ne oikein.