Syöpä top top

Uusi molekyyli tuhoaa neljäsosan kaikista syövistä

Tutkijat ovat kehittäneet uuden molekyylin, joka laboratoriotesteissä on tuhonnut tehokkaasti neljäsosan syövistä. Toiveena on, että siitä saadaan kehitettyä syöpähoito, joka on vähemmän haitallinen terveille soluille kuin nykyiset vaihtoehdot.

perjantai 4. marraskuuta 2016 teksti Nanna Vium

Molekyyli, jonka nimi on S63845, voi olla keskeisessä roolissa, kun lääkärit taistelevat tulevaisuudessa kaikkein vaarallisimpia syöpiä vastaan.

Molekyyyli, jota laboratoriossa ovat analysoineet muun muassa australialaisen Walter and Eliza Hall -instituutin tutkijat, ehkäisee vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan jopa neljäsosaa nykyisin tunnetuista syöpämuodoista.

Tehoaa useisiin syöpiin

Tutkijoiden mukaan molekyyli estää monien syöpäsolujen kasvulle oleellisen MCL1-proteiinin toiminnan. Kun proteiinia ei ole saatavilla, syöpäsolu kuolee.

Näin tutkijat saavat aseita monen eri syöpämuodon, kuten leukemian, imusolmukesyövän sekä keuhko- ja rintasyövän, hoitoon.

”Laajoissa eri syöpämuotojen tutkimuksissa on osoitettu, että S63845-molekyyli iskee syöpäsoluihin, jotka ovat selviytyäkseen riippuvaisia MCL1-proteiinista”, toteaa Guillaume Lessene – yksi tutkimusryhmän jäsenistä.

Suojaa terveitä soluja

Katso, miten tutkijat selittävät molekyylin toimintaa.

Lupaavaa S63845-molekyylissä on myös se, että se ei vahingoita terveitä soluja ja vähentää siten sivuvaikutusten riskiä.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että tutkimus on vielä vasta esikliinisessä vaiheessa ja tarvitaan monia muita tutkimuksia, ennen kuin molekyylistä voidaan kehittää hoitomuoto syöpään. Alustavat havainnot antavat kuitenkin viitteitä positiivisesta tuloksesta.

”Me pidämme S63845-molekyyliä täsmäaineena, joka iskee syövän ytimeen”, sanoo tutkimusryhmän toinen jäsen Andrew Wei australialaisesta Alfred Hospital -sairaalasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: