Syöpä rokote top

Uusi menetelmä tuhoaa ja ehkäisee syöpäkasvaimia

Yhdysvalloissa on keksitty tapa opettaa immuunijärjestelmä tunnistamaan ja tappamaan tietynlaisia syöpäkasvaimia. Keksijät toivovat, että läpimurto voi johtaa myös syöpärokotteen kehittämiseen.

torstai 5. tammikuuta 2017 teksti Nanna Vium

Hoito, joka tuhoaa syöpäkasvaimia ja tekee samalla sinut immuuniksi pelätylle sairaudelle koko loppuelämäksesi.

Siitä voi tulla totta tulevaisuudessa yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston tutkijoiden uuden tutkimuksen ansiosta.

Tutkimuksessa onnistuttiin opettamaan T-solut tappamaan syöpäkasvaimia ja tunnistamaan uusia kasvaimia neoantigeeneiksi kutsutuilla mikroskooppisen pienillä proteiinipaketeilla.

Elimistöstä tulee immuuni

Tulevaisuuden syöpähoidoille lupaa hyvää se, että menetelmällä ei ainoastaan voida tuhota jo olemassaolevia kasvaimia vaan elimistöstä saadaan sen avulla ehkä myös immuuni uusien kasvaimien kehittymiselle.

Näin asiaa selittää tutkimusryhmän johtaja Rui Kuai.

Kuai on kollegoineen testannut menetelmää hiirillä, joilta he onnistuivat hävittämään paksusuolensyöpä- ja ihosyöpäkasvaimet vain 10 päivässä. Samalla myös estettiin uusien syöpäsolujen leviäminen.

Tulokset vaikuttavat lupaavilta

Seuraavaksi menetelmää aiotaan testata isommilla eläimillä. Vaikka sitä ei voidakaan soveltaa ihmisiin vielä pitkiin aikoihin, tutkimus antaa silti toivoa.

”Kaikkien toiveissa on immunoterapia, jolla kasvaimia voitaisiin hävittää ja ehkäistä syövän uusiutuminen ilman solunsalpaajia. Ja meidän tutkimuksessamme on saatu siitä lupaavia merkkejä”, toteaa James Moon, yksi tutkijoista, Eurekalert-sivustolle .

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: