Shutterstock
Kvinde ligger i seng og er blevet diagnosticeret med lungekræft.

Uusi menetelmä paljastaa keuhkosyövän neljä vuotta aikaisemmin kuin ennen

"Kaikki on hyvin nyt, mutta saat varmasti keuhkosyövän parin vuoden kuluttua." Näin kuului ennuste monille, jotka osallistuivat laajaan Skotlannissa tehtyyn tutkimukseen. Se kattoi kaikkiaan 12 208 nykyistä tai entistä tupakoitsijaa.

"Kaikki on hyvin nyt, mutta saat varmasti keuhkosyövän parin vuoden kuluttua." Näin kuului ennuste monille, jotka osallistuivat Skotlannissa tehtyyn laajaan tutkimukseen.

Tutkimuskohteena oli keuhkosyöpä. Ja siihen on hyvä syy, sillä se on ollut Skotlannissa tappavin syöpä: neljäsosa syöpäkuolemista johtuu siellä keuhkosyövästä.

Isossa-Britanniassa 85 prosenttia potilaista saa syöpädiagnoosin vasta, kun sairaus on jo levinnyt muualle elimistöön.

Nyt viranomaiset toivovat, että uusi St Andrews -yliopiston tutkimuksessa käytetty menetelmä voi muuttaa tilanteen.

Kaikkiaan 12 208 nykyistä ja entistä 50–75-vuotiasta tupakoitsijaa osallistui tutkimukseen, jossa testattiin uutta EarlyCDT-menetelmää. Sillä voidaan havaita syöpä jopa neljä vuotta aiemmin kuin muilla kliinisillä diagnoosimenetelmillä.

©

Näin EarlyCDT havaitsee varhaisen syövän

EarlyCDT-diagnoosimenetelmässä yhdistetään verikokeita varten valmistettu patentoitu entsyymi ja keuhkojen tietokonekerroskuvaus eli CT-kuvaus, jossa keuhkot kuvataan röntgensäteiden avulla.

Tutkijat mittaavat verestä seitsemän autovasta-aineen pitoisuuksia. Autovasta-aineet ovat aineita, jotka käyvät elimistön omien vasta-aineiden kimppuun.

Antigeenit ovat peptidejä, pieniä proteiinin palasia, jotka kiinnittyvät tulehtuneen solun kalvoon. Jos antigeeni pääsee soluun, tapahtuu immuunireaktio ja immuunijärjestelmä ryhtyy työhön.

Seitsemää autovasta-ainetta havaitaan usein kasvaimiin, tässä tapauksessa keuhkosyöpään, liittyvien antigeenien lähellä.

Kun verinäytteeseen lisätään entsyymiä, entsyymi voi tunnistaa tietyt molekyylit ja siten löytää syöpäsolut. Tekniikka itsessään ei ole uusi. Se on ollut käytössä jo vuodesta 1966 asti, ja sen nimi on ELISA, (Enzyme Linked ImmunoSorbent Assay).

Uutta menetelmässä on entsyymi, jota lääkeyhtiö ei halua paljastaa, sekä CT-kuvien määrä.

Useita CT-kuvauksia

Syöpää sairastavien koehenkilöiden verinäytteet osoittivat, että seitsemän autovasta-aineen taso oli huomattavasti korkeampi suhteessa kasvaimiin liittyviin antigeeneihin. Se oli merkki siitä, että jotain oli pielessä.

Jos verinäytteissä autovasta-aineiden taso on korkea, potilaalle tehdään useita CT-kuvauksia. Ja niissä sitten löydetään kasvain – joka luultavasti vielä on varhaisessa vaiheessa.

Laajin laatuaan

Tutkimuksen tulokset ovat uraauurtavia. Lisäksi tutkimus lienee maailman laajin kehkosyöpään keskittyvä tutkimus.

Tutkimukseen osalllistuneista 12 208 skotlantilaisesta EarlyCDT-tutkimus suoritettiin 9 085:lle. Heistä 41,1 prosenttia eli 3 723 potilasta sai diagnoosin, jonka mukaan heillä on varhaisvaiheen (vaihe 1 ja 2) syöpä.

Vaiheissa 1 ja 2 syöpä on vähiten levinnyt, ja juuri silloin kasvaimen leikkaushoito onnistuu parhaiten.

Verrokkiryhmän 3 123 henkilölle ei tehty EarlyCDT-tutkimusta. Heistä vain 26,8 prosentilla eli 837 potilaalla havaittiin vaiheen 1 tai 2 keuhkosyöpä.

Tutkimus osoitti myös, että henkilöillä, joille diagnoosi tehtiin EarlyCDT-menetelmällä, oli matalampi kuolleisuus kuin potilailla, joille ei tehty verinäytetutkimusta.

Tutkimusta ovat rahoittaneet Dundeen yliopisto, NHS Tayside – yhtymä, joka vastaa kansalaisten terveydenhuollosta – sekä Skotlannin tiedevirasto ja lääkeyritys Oncimmune.