Shutterstock
En kræftsvulst bliver opløst efter angreb fra kemoterapi

Uusi menetelmä herättää piilottelevat syöpäsolut horroksesta

Syöpä voi piileskellä elimistössä vuosikausia ja uusiutua, vaikka potilas olisi välillä julistettu terveeksi. Nyt tutkijat ovat kehittäneet uuden aseen piilevää uhkaa vastaan.

Kun syöpäpotilaan solunsalpaajahoito päättyy, häntä ei yleensä voida julistaa lopullisesti parantuneeksi, vaikka kasvainta ei enää erottuisi kuvissa.

Potilas joutuu käymään säännöllisesti kontrolleissa, joilla varmistetaan, ettei syöpä uusiudu. Tämä koskee etenkin potilaita, joilla syöpä on ollut virtsarakossa, imusolmukkeissa tai munasarjoissa.

Tutkijat ovat tienneet pitkään, että jotkin syöpätyypit vaipuvat eräänlaiseen horrokseen, jolloin syöpäsolut voivat pitää matalaa profiilia vuosikausia ja lähteä sitten taas kasvamaan.

Nyt tutkimus on paljastanut, että yksi keskeisistä horrostamisen mekanismeista löytyy kaikista syöpäsoluista.

Havainto herättää toivoa siitä, että voitaisiin kehittää yksi ainoa hoito, joka tuhoaisi kaikenlaiset kasvaimet kerralla.

Aikajana: Näin syöpä syntyy

Näin syöpä kehittyy

Yksi solu muuttuu

Solu voi alkaa äkkiä jakaantua epätavallisen nopeasti tai kasvaa muuten poikkeuksellisesti.

1

Muunnokset kasautuvat

Solu lakkaa korjaamasta geeneihin tulleita virheitä, ja vaarallisten muunnosten riski kasvaa.

2

Solua ei saa hengiltä

Muunnokset tekevät solusta vastustuskykyisen immuunijärjestelmälle. Solusta muodostuu kasvain.

3

Kasvain saa verisuonia

Kasvaimeen syntyy verisuonia, joista se saa happea ja ravinteita. Kasvaimen kasvu kiihtyy.

4

Syöpä alkaa levitä

Syöpäsolut leviävät verenkierron mukana muihin elimiin ja kudoksiin, joissa ne synnyttävät etäpesäkkeitä.

5
© Claus Lunau

Syöpä nukkuu kuin karhu

Tutkijoiden mukaan syövän horrostamista voidaan verrata yli 100 nisäkkäällä, kuten karhuilla, hylkeillä ja hiirillä, esiintyviin mekanismeihin, joilla eläimet voivat tarvittaessa pitkittää tiineyttään.

Kun tiineys pitkittyy, alkio saa niukan ravintonsa autofagosytoosilla, jossa solut hajottavat omia proteiinejaan ja ikään kuin syövät itseään.

Uudessa tutkimuksessa Toronton yliopiston aivotutkijat hoitivat erilaisia paksusuolensyövän soluja petrimaljassa.

Hoito pysäytti kaikkien solujen kehityksen, jolloin ne tarvitsivat vain vähän energiaa. Syöpä vaipui tällöin eräänlaiseen horrokseen.

Syöpäsoluilta horrostaminen on nokkela veto, sillä solunsalpaajat tehoavat nimenomaan nopeasti kasvaviin ja jakaantuviin soluihin ja passiiviset solut välttävät niiden vaikutuksen.

Kun tutkijat lisäsivät syöpäsoluun yhden molekyylin, se ei enää voinut vaipua horrokseen. Sen jälkeen solunsalpaajahoito pystyi tappamaan kaikki petrimaljan syöpäsolut.

🎬 Katso, miten solunsalpaajahoito toimii:

Herättäminen estää syöpää piiloutumasta

Autofagosytoosin tutkimusta pidetään yhtenä syöpätutkimuksen suurista tulevaisuuden toivoista.

Uudet tulokset osoittavat, että kaikki syöpäsolut pystyvät hajottamaan ja syömään itseään. Uusi tieto voisi siten antaa tutkijoille mahdollisen uuden aseen taistelussa syöpää vastaan.

Nyt haasteena on, miten uudesta menetelmästä saadaan muokattua turvallinen ja tehokas hoitokeino, joka kytkee horrostilan pois päältä ja herättää uinuvat syöpäsolut.