Uusi keksintö pysäyttää syövän leviämisen

Salpaamalla yhden proteiinin tutkijaryhmä onnistui estämään syöpäsolujen leviämisen ympäri hiiren kehoa. Nyt tutkijat toivovat, että sama onnistuu myös ihmisillä.

Syöpä top ny

Pääkasvaimesta karkuteille lähteneet syöpäsolupesäkkeet, metastaasit, aiheuttavat valtaosan syöpäänliittyvistä kuolemantapauksista maailmassa.

Nyt ryhmä espanjalaisia tutkijoita on tehnyt lupaavan havainnon, joka voi estää etäpesäkkeiden muodostumisen tyystin.

Tutkijat onnistuivat pysäyttämään syöpäsolujen leviämisen hiirissä salpaamalla niiden syöpäsoluissa CD36-proteiinin ja toivovat nyt, että tuloksia voidaan soveltaa myös ihmiseen.

Rasva on syöpäsolujen polttoainetta

CD36-proteiini on niin sanottu reseptoriproteiini, joka auttaa soluja käyttämään rasvaa ravinnokseen.

Kun proteiinin toiminta estetään, syöpäsolut eivät pääse käsiksi rasvaan. Koska rasva toimii niiden polttoaineena, tämä tarkoittaa myös, etteivät syöpäsolut kykene leviämään.

Eikä tässä vielä kaikki. Uudessa tutkimuksessa havaittiin myös merkkejä siitä, että proteiinin salpaaminen voi auttaa myös rajoittamaan syöpää sen jälkeen, kun syöpä on jo levinnyt.

Vasta-aineita halutaan testata ihmisillä

”Oletamme, että metastaattiset solut ovat niin riippuvaisia tietyistä rasvahapoista, että ne eivät pysy hengissä ilman niitä”, toteaa tutkimusjohtaja Salvador Aznar Benitah Researchgate-sivustolle.

Hän aikoo tutkijaryhmineen tehdä vielä useita kokeita selvittääkseen tarkemmin sitä, miksi juuri CD36-proteiinin salpaamisella on niin suuri vaikutus syöpäsoluihin.

Toiveissa on, että CD36-proteiinille voidaan kehittää vasta-aine ja että sitä päästään testaamaan ihmisillä jo viiden vuoden kuluessa.