Wikimedia Commons

Uusi hydrogeeli juurii pois aivokasvaimen

Aikuisten yleisimmän aivokasvaimen, glioblastooman, hoitoon on kehitetty erikoinen hydrogeeli, jonka toivotaan parantavan potilaiden selviytymismahdollisuuksia huomattavasti.

Uudenlaisen hydrogeelin toivotaan tehostavan glioblastoomaksi kutsutun aivokasvaimen hoitoa. Tämä aivosyövän muoto johtaa usein potilaan kuolemaan.

Hydrogeeli ruiskutetaan suoraan leikkausalueelle sen jälkeen, kun kasvain on poistettu kirurgisesti.

Hydrogeelistä vapautuvat vaikuttavat aineet tukevat puolustusreaktioita, joilla elimistö pyrkii pääsemään eroon epänormaaleista soluista. Leikkauksessahan ei aina saada pois kaikkia kasvainsoluja.

Jos uusi hoitomenetelmä osoittautuu toimivaksi, se vähentää syövän lääke- ja sädehoidon tarvetta. Siitä saattaa olla apua myös muiden kasvainten, kuten rintasyövän, taltuttamisessa.

Vaativaa kirurgiaa

Glioblastoomasta tekee huonoennusteisen se, että kasvainta on usein hyvin vaikea poistaa kokonaan leikkaamalla. Siksi aivoihin jää syöpäsoluja.

Monesti syöpä uusiutuu jo muutamassa kuukaudessa leikkauksen jälkeen.

Potilaista on elossa vuoden kuluttua 25 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vain viisi prosenttia.

Rippeet tuhoutuvat

Leikkausalueelle annostellusta hydrogeelistä vapautuu hitaasti nanohiukkasia, jotka päätyvät immuunijärjestelmän makrofageiksi kutsuttuihin syöjäsoluihin.

Makrofagien päätehtävä kehossa on haitallisten mikrobien ja vieraiden aineiden syöminen. Kun syöpä puhkeaa, makrofagien toiminnassa voi kuitenkin tapahtua merkittävä muutos: ne alkavat vaimentaa puolustusreaktioita ja näin edistää kasvaimen kasvua.

Glioblastioomaleikkaus aiheuttaa tulehduksen, johon makrofagitkin reagoivat. Niitä kertyy leikkausalueelle runsaasti.

Kun leikkausalueella on hydrogeeliä, josta vapautuvat nanohiukkaset ohjelmoivat epätarkoituksenmukaisesti toimivia makrofageja uudelleen, tilanne muuttuu ratkaisevasti. Makrofagit eivät enää hyysää syöpäsoluja, vaan ne kääntyvät näitä vastaan.

Hyviä tuloksia eläinkokeissa

Nanohiukkasten kohteena on CD133-niminen glykoproteiini eli proteiinin ja hiilihydraatin yhdistelmä, joka on tunnusmerkillinen syövän kantasoluille. Lisäksi nanohiukkasten sisältämä CD47-vasta-aine salpaa sen mekanismin, joka tekee makrofageista kasvainten ystäviä.

Hydrogeelin vaikutusta on tutkittu tähän mennessä vain hiirillä. Tulokset herättävät toiveita tepsivästä hoidosta, sillä kokeissa makrofagit ovat tuhonneet niitä kantasoluja, jotka aiheuttavat syövän uusiutumisen.

Tutkijoiden tavoitteena on päästä pian testaamaan kehittämäänsä hoitomenetelmää potilailla.