Shutterstock

Tutkijat aikovat salakuljettaa myrkkyä syöpäsoluihin

Syövän torjuntaan on keksitty uusi ase: nyt sairaisiin soluihin aiotaan ujuttaa myrkkyä hiljattain havaituilla minibakteereilla.

Bakteeritutkijat ovat kartoittaneet uuden solutyypin toiminnan. Sillä voi olla ratkaiseva merkitys taistelussa syöpää vastaan.

Kun bakteeri jakautuu, tuloksena ei aina ole kahta toimivaa bakteeria.

Toisinaan jakautumisessa syntyy minisolu, jolta puuttuu tärkeitä soluelimiä, minkä takia se ei tule toimeen omillaan.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet, mitä virkaa minisoluilla bakteerissa on. Samalla niille keksittiin hommia syövän hoidossa.

Minisolut toimivat roskapusseina

Kalifornian yliopiston tutkijat selvittivät, miten kolibakteeri reagoi antibiootteihin ja mitä tapahtuu bakteerin proteiineille, jotka antibiootti tuhoaa. Kolibakteeri voi aiheuttaa ihmisessä tulehduksia muun muassa virtsateissä ja ruoansulatuselimissä.

Kun kolibakteereja tutkittiin mikroskoopilla, kävi ilmi, että vaurioituneet proteiinit siirtyivät pitkulaisen kolibakteerin päihin, missä ne pakkautuivat minisoluihin, jotka kuljettivat ne bakteerin ulkopuolelle.

Minisolut näyttävät siis olevan eräänlainen bakteerin roskapussi, jossa se vie jätteet eli toimimattomat proteiinit pois nurkistaan.

Kuvassa näkyy, miten kolibakteeri käyttää minisoluja hyväksi hankkiutuessaan eroon viallisista proteiineista. Minisolu erottuu vaaleanvihreänä läiskänä.

© Chao Lab, UC San Diego

Myrkyt salakuljetetaan syöpäsoluihin

Tutkimustulos on tärkeä kahdella tavalla.

Sen lisäksi, että tutkijat ovat nyt entistä paremmin selvillä bakteerien toiminnasta ja voivat ehkä murtaa niiden vastarinnan antibiootteja vastaan, minisolut voivat avata uusia mahdollisuuksia syövän hoidossa.

Tutkijoiden ajatuksena on tuottaa samantyyppisiä minisoluja, jotka täytettäisiin solumyrkyillä ja jotka sitten kulkeutuisivat syöpäsolujen sisälle.

Bakteereista tehtäisiin lääketehtaita. Ne pakkaisivat solumyrkyt minisoluihin.