Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkijat aikovat salakuljettaa myrkkyä syöpäsoluihin

Syövän torjuntaan on keksitty uusi ase: nyt sairaisiin soluihin aiotaan ujuttaa myrkkyä hiljattain havaituilla minibakteereilla.

Shutterstock

Bakteeritutkijat ovat kartoittaneet uuden solutyypin toiminnan. Sillä voi olla ratkaiseva merkitys taistelussa syöpää vastaan.

Kun bakteeri jakautuu, tuloksena ei aina ole kahta toimivaa bakteeria.

Toisinaan jakautumisessa syntyy minisolu, jolta puuttuu tärkeitä soluelimiä, minkä takia se ei tule toimeen omillaan.

Nyt yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet, mitä virkaa minisoluilla bakteerissa on. Samalla niille keksittiin hommia syövän hoidossa.

Minisolut toimivat roskapusseina

Kalifornian yliopiston tutkijat selvittivät, miten kolibakteeri reagoi antibiootteihin ja mitä tapahtuu bakteerin proteiineille, jotka antibiootti tuhoaa. Kolibakteeri voi aiheuttaa ihmisessä tulehduksia muun muassa virtsateissä ja ruoansulatuselimissä.

Kun kolibakteereja tutkittiin mikroskoopilla, kävi ilmi, että vaurioituneet proteiinit siirtyivät pitkulaisen kolibakteerin päihin, missä ne pakkautuivat minisoluihin, jotka kuljettivat ne bakteerin ulkopuolelle.

Minisolut näyttävät siis olevan eräänlainen bakteerin roskapussi, jossa se vie jätteet eli toimimattomat proteiinit pois nurkistaan.

Kuvassa näkyy, miten kolibakteeri käyttää minisoluja hyväksi hankkiutuessaan eroon viallisista proteiineista. Minisolu erottuu vaaleanvihreänä läiskänä.

© Chao Lab, UC San Diego

Myrkyt salakuljetetaan syöpäsoluihin

Tutkimustulos on tärkeä kahdella tavalla.

Sen lisäksi, että tutkijat ovat nyt entistä paremmin selvillä bakteerien toiminnasta ja voivat ehkä murtaa niiden vastarinnan antibiootteja vastaan, minisolut voivat avata uusia mahdollisuuksia syövän hoidossa.

Tutkijoiden ajatuksena on tuottaa samantyyppisiä minisoluja, jotka täytettäisiin solumyrkyillä ja jotka sitten kulkeutuisivat syöpäsolujen sisälle.

Bakteereista tehtäisiin lääketehtaita. Ne pakkaisivat solumyrkyt minisoluihin.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota