Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Syövän voi nyt havaita verinäytteestä neljä vuotta ennen oireita

Syöpätutkijoiden pitkäaikainen haave on käynyt toteen: Uusi testi havaitsee syövän verinäytteestä ennen kuin on liian myöhäistä.

Shutterstock

Tavallinen verikoe voi pian paljastaa syövän potilailla, jotka eivät ole vielä havainneet ensimmäistäkään oiretta.

Menetelmää on kehitetty 13 vuoden ajan kansainvälisen tutkijaryhmän voimin, ja se edustaa kauan odotettua edistysaskelta syöpätutkimuksessa.

Läpimurto koskee PanSeer-nimistä testiä, joka voi paljastaa verinäytteestä viisi tavallista syöpää – vatsa-, ruokatorven-, paksusuolen-, keuhko- ja maksasyövän. Testillä voidaan pelastaa ihmisiä.

Kuvio paljastaa syöpäriskin

Uuden testin kehittäminen erosi muusta syöpätutkimuksesta, koska siinä keskityttiin terveisiin ihmisiin.

Tutkijat kokosivat verinäytteet 123 000 terveeltä kiinalaiselta, jotka olivat käyneet säännöllisesti terveystarkastuksissa.

Noin tuhannella koehenkilöllä todettiin syöpä sen jälkeen, kun tutkimus oli alkanut vuonna 2007. Siksi tutkijoilla oli heitä koskevaa materiaalia ajalta ennen ensimmäisten oireiden ilmaantumista.

Aikajana: Näin syöpä kehittyy

1 / 5
12345
Näin syöpä kehittyy
© Claus Lunau

Testissä eristetään verisolujen dna:ta ja käydään sen jälkeen läpi 500 valittua pistettä geneettisessä koodissa.

Valitut pisteet altistetaan sen jälkeen metylaatioksi kutsutulle ilmiölle, jossa kemialliset yhdisteet – niin kutsutut metyyliryhmät – asettuvat dna-säikeisiin ja estävät niiden geenien toiminnan.

Metylaatio voi tapahtua esimerkiksi niissä dna:n kohdissa, jotka säätelevät elimistön luonnollista vastustuskykyä kasvaimia vastaan. Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että tällaisissa tapauksissa nämä tietyt kohdat paljastavat syövän olemassaolon.

Valkoiset pisteet kuvaavat dna-säikeen metylaatiota, joka voi aiheuttaa syöpää.

© Christoph Bock, Max Planck Institute for Informatics

Dna:n eri kohtien läpikäynnin tulokset annetaan koneoppimisalgoritmin analysoitaviksi. Se on tietokoneohjelma, joka oppii jatkuvasti lisää ja pystyy havaitsemaan metylaatiossa mahdollisesti toistuvat kuviot.

Algoritmi tuottaa sen jälkeen yhteenvedon, joka kertoo todennäköisyyden sille, että elimistössä on kehittymässä oleva syöpä.

PanSeer-testi havaitsi 91 prosenttia syövistä 1–4 vuotta ennen kuin potilaat olivat havainneet ensimmäiset oireet.

Verikokeesta voi tulla rutiinia

Mitä aikaisemmin syöpä havaitaan, sitä paremmin syöpähoidot tehoavat ja sitä helpompi kasvaimia on leikata.

Tästä syystä syöpädiagnoosi on tärkeää saada mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, ja tutkijat toivovatkin, että PanSeer-testi voisi tulevaisuudessa olla osa tavallista lääkärintarkastusta.

Aluksi tutkijat haluavat kuitenkin kohdentaa testit riskiryhmiin kuuluville eli niille, joiden suvussa on syöpää, vanhuksille, tupakoitsijoille tai alkoholin suurkuluttajille.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota