Syöpäkasvain tarvitsee tietynlaisen verenkierron

Etäpesäke on vaatelias kasvupaikan suhteen. Sitä ei muodostu, jos veri ei kierrä sopivalla tavalla. Tieto enteilee uudenlaisia lääkkeitä.

© Shutterstock

Syöpä leviää, kun alkuperäisestä kasvaimesta irronneet solut kulkevat veren mukana ja jossain vaiheessa kiinnittyvät verisuoneen.

Sisäpinta ympäröi syöpäsolut, ja nämä pääsevät livahtamaan seinämän läpi. Viereiseen kudokseen alkaa sitten kasvaa kasvain, etäpesäke.

Ranskan terveysministeriön alaisessa tutkimuslaitoksessa (Inserm, Institut national de la santé et de la recherche médicale) tehtyjen kokeiden mukaan syövän leviämismahdollisuudet riippuvat veren virtauksesta suonessa.

Tutkijaryhmä, joka tarkkaili kasvainten muodostumista seeprakalan munissa, totesi etäpesäkkeiden syntymisen vaativan tietynlaisia virtausolosuhteita.

Kohtalainen virtaus levittää sairautta

Suurissa suonissa veri virtasi parhaimmillaan 2 500 mik­rometrin sekuntivauhtia. Virtaus oli niin voimakas, että se esti syöpäsolujen kiinnittymisen.

Pienissä suonissa virtaus oli sitä vastoin niin heikko, että seinämän solut eivät ympäröineet syöpäsolua.

Ainoastaan niissä suonissa, joissa veri virta­si kohtalaista 400–600 mikrometrin sekuntivauhtia, syöpäsolu pystyi tarttumaan kiinni ja työntymään seinämän läpi.

Uutta tietoa käytetään lääkkeen kehittämiseen

Tutkimustulos vahvistettiin näytöllä, joka saatiin analysoimalla etäpesäkkeiden syntymistä laboratoriohiirien ja ihmisten aivoihin.

Tutkijoiden tavoitteena on soveltaa tietoa kehitettäessä lääkkeitä, joiden vaikutus kohdistuu suonen seinämän soluihin. Jos niitä voidaan estää ympäröimästä epänormaaleja soluja, syöpä ei pääse leviämään.

Syövälle sopii vain kohtalainen virtaus

Etäpesäkettä ei synny, mikäli veri virtaa suonessa hyvin nopeasti tai hitaasti: