Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Lääketiede - Syöpä

Syöpäkasvain tarvitsee tietynlaisen verenkierron

Etäpesäke on vaatelias kasvupaikan suhteen. Sitä ei muodostu, jos veri ei kierrä sopivalla tavalla. Tieto enteilee uudenlaisia lääkkeitä.

Syöpä leviää, kun alkuperäisestä kasvaimesta irronneet solut kulkevat veren mukana ja jossain vaiheessa kiinnittyvät verisuoneen.

Sisäpinta ympäröi syöpäsolut, ja nämä pääsevät livahtamaan seinämän läpi. Viereiseen kudokseen alkaa sitten kasvaa kasvain, etäpesäke.

Ranskan terveysministeriön alaisessa tutkimuslaitoksessa (Inserm, Institut national de la santé et de la recherche médicale) tehtyjen kokeiden mukaan syövän leviämismahdollisuudet riippuvat veren virtauksesta suonessa.

Tutkijaryhmä, joka tarkkaili kasvainten muodostumista seeprakalan munissa, totesi etäpesäkkeiden syntymisen vaativan tietynlaisia virtausolosuhteita.

Kohtalainen virtaus levittää sairautta

Suurissa suonissa veri virtasi parhaimmillaan 2 500 mik­rometrin sekuntivauhtia. Virtaus oli niin voimakas, että se esti syöpäsolujen kiinnittymisen.

Pienissä suonissa virtaus oli sitä vastoin niin heikko, että seinämän solut eivät ympäröineet syöpäsolua.

Ainoastaan niissä suonissa, joissa veri virta­si kohtalaista 400–600 mikrometrin sekuntivauhtia, syöpäsolu pystyi tarttumaan kiinni ja työntymään seinämän läpi.

Uutta tietoa käytetään lääkkeen kehittämiseen

Tutkimustulos vahvistettiin näytöllä, joka saatiin analysoimalla etäpesäkkeiden syntymistä laboratoriohiirien ja ihmisten aivoihin.

Tutkijoiden tavoitteena on soveltaa tietoa kehitettäessä lääkkeitä, joiden vaikutus kohdistuu suonen seinämän soluihin. Jos niitä voidaan estää ympäröimästä epänormaaleja soluja, syöpä ei pääse leviämään.

Syövälle sopii vain kohtalainen virtaus

Etäpesäkettä ei synny, mikäli veri virtaa suonessa hyvin nopeasti tai hitaasti:

Lue myös:

Syöpä

Uusi keksintö paljastaa ihosyövän

3 minuuttia
Syöpä – Mikä se on?
Syöpä

WHO varoittaa: Syöpätapauksia vuonna 2040 on 60 prosenttia enemmän kuin nyt

12 minuuttia
Syöpä

Uusi mutanttiase syö syöpäsoluja

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota