Tarkkaile syövän ensioireita

Liian moni jättää menemättä lääkärin vaikka huomaisi itsellään syövän ensioireita. Syöpäasiantuntijat kertovat tässä 10 merkkiä, jotka voivat viitata siihen, että kehittymässä on syöpä. Heillä on myös yksi tärkeä neuvo: mene lääkärin ajoissa!

Syöpä lääkäri tutkimus

Jopa 50 prosenttia ihmisistä ei joko havaitse fyysisiä oireita, jotka voivat olla merkkejä kehittyvästä syövästä, tai ei vain välitä niistä.

Näin todettiin tutkimuksessa, jonka teki brittiläinen Cancer Research UK -tutkimuslaitos. Tutkimustuloksista kertoi The Independent -lehti.

Tutkimuksen mukaan monet eivät oireista huolimatta hakeudu lääkäriin siksi, että he "pelkäävät tuhlaavansa lääkärin aikaa".

Lista oireista, jotka voivat olla merkkejä syövästä

Nämä voivat olla syövän ensioireita: *** Pitkään jatkunut yskä, käheys tai nielemisvaikeudet

  • Kyhmy ihon alla

  • Krooninen tai pitkään jatkunut ripuli tai ummetus

  • Äkilllinen selittämätön laihtuminen

  • Haava, joka ei tunnu parantuvan

  • Verinen oksennus, virtsa tai uloste

  • Vuoto muuten kuin kuukautisten aikana

  • Tunne siitä, että suoli ei tyhjenny ulostettaessa kunnolla.

  • Luomi, jonka koko kasvaa tai joka muuttaa väriään tai muotoaan

  • Jatkuva, selittämätön särky**

Syöpä pitää havaita varhain

Cancer Research UK -laitoksen tutkimukseen osallistui 1 700 yli 50-vuotiasta brittiä. Heistä 50 prosentilla oli ollut syövän varhaisia merkkejä vastaavia oireita, mutta he eivät olleet hakeutuneet lääkärin vastaanotolle.

Suurin osa ilmoitti syyksi sen, että he olivat pelänneet tuhlaavansa lääkärin aikaa, tai sen, että heitä pidettäisiin luulosairaina. Osa puolestaan oli jättänyt menemättä lääkäriin juuri sen vuoksi, että he pelkäsivät oireiden johtuvan syövästä.

Mukana oli myös suuri joukko, joka vain oli toivonut, että oireet katoaisivat itsestään.

Se, että ihminen ei oireista huolimatta hakeudu lääkäriin, on tohtori Richard Roopen mielestä kaikkein huonoin vaihtoehto.

”Usein oireilla ei ole mitään tekemistä syövän kanssa, mutta jos niillä kuitenkin on, nopea diagnoosi kasvattaa todennäköisyyttä onnistua hoidossa”, selittää Roope The Independet -lehdelle.

Jos havaitset syövän ensioireita, mene aina lääkäriin

Yllä olevan listan oireet saattavat viitavat minkälaiseen syöpääntahansa – muun muassa keuhkosyöpään, kurkkusyöpään, paksunsuolensyöpään, imusolmukesyöpään, eturauhassyöpään, rintasyöpään tai ihosyöpään.

Cancer Reasearch UK -laitoksen tutkija Richard Roope korostaa, että jos ihminen havaitsee yhdenkin syövän ensioireeseen viittaavan vaivan, hänen kannattaa muistaa tämä:

”Jos epäilet tippaakaan, mene heti tutkimuksiin. Et koskaan tuhlaa lääkärin aikaa silloin, kun kyseessä voi olla syöpä!"