
Suodatin sieppaa syöpäsoluja
Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa on kehitetty kannettava suodatinlaite, joka voi estää syöpäkasvainta leviämästä muualle elimistöön.
Suodatin poistaa verenkierrosta soluja, jotka ovat irronneet kasvaimesta ja ovat matkalla perustamaan etäpesäkkeitä eli uusia syöpäkasvaimia.
Suodatinlaite ei ole juuri savukerasiaa suurempi, joten se kulkee helposti mukana ja se voidaan asentaa vaikkapa olkavarren sisäpinnalle. Suodatin liitetään verenkiertoon niin, että veri kulkee suonista suodattimeen ja siitä takaisin verisuoniin.
Syöpäsolut takertuvat kuin kärpäspaperiin
Varsinainen suodatinosa koostuu grafeenista eli hyvin ohuista hiililevyistä, joiden päältä veri virtaa. Grafeenin pinnalla on vasta-aineita, jotka sitoutuvat syöpäsolujen solukalvossa oleviin proteiineihin.
Syöpäsolut jäävät siis kiinni grafeeniin vähän samalla tavalla kuin kärpäset tahmeaan kärpäspaperiin tai -nauhaan. Terveet solut jatkavat matkaa esteettömästi.
Suodatin sisältää myös hepariini-nimistä ainetta, joka estää vereen syntymästä hyytymiä, jotka voisivat aiheuttaa suonitukoksia, kun veri palaa suoniin.
Syöpäsolusuodatin toimii kuin kärpäspaperi
undefined

Suodattimessa veri virtaa grafeenilevyjen päältä. Levyissä on vasta-aineita, jotka pysäyttävät syöpäsolut takertumalla niiden solukalvon proteiineihin.
Puhdistaa veren 2 tunnissa
Toistaiseksi suodattimen prototyyppiä on testattu syöpää sairastavilla koirilla. Laite sai puhdistettua koiran verestä 1–2 prosenttia kahdessa tunnissa.
Tutkimuksessa ilmeni, että suodatin poisti verestä syöpäsoluja 3–5 kertaa niin tehokkaasti kuin nykymenetelmät, joissa potilaasta otetaan annos kerrallaan verta puhdistettavaksi ja ruiskutetaan se sitten takaisin suoneen.
Yhdysvaltalaistutkijoiden tavoitteena on tehostaa veren läpivirtausta suodattimessa niin, että sillä voitaisiin puhdistaa koko ihmisen verimäärä 2–3 tunnissa.
Jos se onnistuu, keksintöä päästään kokeilemaan ihmisillä ehkä jo kahden tai kolmen vuoden kuluessa.