Suodatin sieppaa syöpäsoluja

Pieni kannettava laite voi ottaa kiinni kasvaimesta irronneet syöpäsolut, ennen kuin ne muodostavat uusia kasvaimia. Yhdysvaltalaistutkijoiden kehittämä suodatinlaite on vain savukeaskin kokoinen. Tavoitteena on saada laite puhdistamaan veri muutamassa tunnissa.

Shutterstock

Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa on kehitetty kannettava suodatinlaite, joka voi estää syöpäkasvainta leviämästä muualle elimistöön.

Suodatin poistaa verenkierrosta soluja, jotka ovat irronneet kasvaimesta ja ovat matkalla perustamaan etäpesäkkeitä eli uusia syöpäkasvaimia.

Suodatinlaite ei ole juuri savukerasiaa suurempi, joten se kulkee helposti mukana ja se voidaan asentaa vaikkapa olkavarren sisäpinnalle. Suodatin liitetään verenkiertoon niin, että veri kulkee suonista suodattimeen ja siitä takaisin verisuoniin.

Syöpäsolut takertuvat kuin kärpäspaperiin

Varsinainen suodatinosa koostuu grafeenista eli hyvin ohuista hiililevyistä, joiden päältä veri virtaa. Grafeenin pinnalla on vasta-aineita, jotka sitoutuvat syöpäsolujen solukalvossa oleviin proteiineihin.

Syöpäsolut jäävät siis kiinni grafeeniin vähän samalla tavalla kuin kärpäset tahmeaan kärpäspaperiin tai -nauhaan. Terveet solut jatkavat matkaa esteettömästi.

Suodatin sisältää myös hepariini-nimistä ainetta, joka estää vereen syntymästä hyytymiä, jotka voisivat aiheuttaa suonitukoksia, kun veri palaa suoniin.

Syöpäsolusuodatin toimii kuin kärpäspaperi

1 / 5

undefined

12345

Suodattimessa veri virtaa grafeenilevyjen päältä. Levyissä on vasta-aineita, jotka pysäyttävät syöpäsolut takertumalla niiden solukalvon proteiineihin.

© Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Puhdistaa veren 2 tunnissa

Toistaiseksi suodattimen prototyyppiä on testattu syöpää sairastavilla koirilla. Laite sai puhdistettua koiran verestä 1–2 prosenttia kahdessa tunnissa.

Tutkimuksessa ilmeni, että suodatin poisti verestä syöpäsoluja 3–5 kertaa niin tehokkaasti kuin nykymenetelmät, joissa potilaasta otetaan annos kerrallaan verta puhdistettavaksi ja ruiskutetaan se sitten takaisin suoneen.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tavoitteena on tehostaa veren läpivirtausta suodattimessa niin, että sillä voitaisiin puhdistaa koko ihmisen verimäärä 2–3 tunnissa.

Jos se onnistuu, keksintöä päästään kokeilemaan ihmisillä ehkä jo kahden tai kolmen vuoden kuluessa.

Lue myös:

Syöpä

Kulta paljastaa syövän

2 minuuttia
Kræft opstår ved at celler deler sig unaturligt og muterer.
Syöpä

Miten syöpä syntyy?

1 minuuttia
Syöpä

Nerokas testi värjää syövän heikkoudet

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!