Shutterstock

Suodatin sieppaa syöpäsoluja

Pieni kannettava laite voi ottaa kiinni kasvaimesta irronneet syöpäsolut, ennen kuin ne muodostavat uusia kasvaimia. Yhdysvaltalaistutkijoiden kehittämä suodatinlaite on vain savukeaskin kokoinen

Michiganin yliopistossa Yhdysvalloissa on kehitetty kannettava suodatinlaite, joka voi estää syöpäkasvainta leviämästä muualle elimistöön.

Suodatin poistaa verenkierrosta soluja, jotka ovat irronneet kasvaimesta ja ovat matkalla perustamaan etäpesäkkeitä eli uusia syöpäkasvaimia.

Suodatinlaite ei ole juuri savukerasiaa suurempi, joten se kulkee helposti mukana ja se voidaan asentaa vaikkapa olkavarren sisäpinnalle. Suodatin liitetään verenkiertoon niin, että veri kulkee suonista suodattimeen ja siitä takaisin verisuoniin.

Syöpäsolut takertuvat kuin kärpäspaperiin

Varsinainen suodatinosa koostuu grafeenista eli hyvin ohuista hiililevyistä, joiden päältä veri virtaa. Grafeenin pinnalla on vasta-aineita, jotka sitoutuvat syöpäsolujen solukalvossa oleviin proteiineihin.

Syöpäsolut jäävät siis kiinni grafeeniin vähän samalla tavalla kuin kärpäset tahmeaan kärpäspaperiin tai -nauhaan. Terveet solut jatkavat matkaa esteettömästi.

Suodatin sisältää myös hepariini-nimistä ainetta, joka estää vereen syntymästä hyytymiä, jotka voisivat aiheuttaa suonitukoksia, kun veri palaa suoniin.

Syöpäsolusuodatin toimii kuin kärpäspaperi

Suodattimessa veri virtaa grafeenilevyjen päältä. Levyissä on vasta-aineita, jotka pysäyttävät syöpäsolut takertumalla niiden solukalvon proteiineihin.

Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Veri virtaa suonesta suodattimeen

Suodatin liitetään potilaan suoneen. Suodattimen sisällä veri kulkee grafeenilevyjen yli ja palaa sitten verisuoneen.

Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Vasta-aineet takertuvat syöpäsoluihin

Grafeenilevyn pinnassa on vasta-aineita (keltainen), jotka tarttuvat tiettyihin syöpäsolun solukalvossa (vaaleanpunainen) oleviin proteiineihin.

Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Syöpäsolut juuttuvat suodattimeen

Terveet solut, joissa ei ole vasta-aineiden etsimiä proteiineja, jatkavat matkaansa veren mukana, mutta syöpäsolut jäävät kiinni.

Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Suodatin ei estä liikkumista

Kannettava verisuodatin voidaan asentaa vaikka käsivarteen niin, että potilas voi vapaasti liikkua ja tehdä samalla muita asioita.

Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Suodatin on savukerasian kokoinen

Savukerasian kokoiseen laitteeseen mahtuvat veripumppu, grafeenilevyistä koostuva suodatinosa ja verenohennusainesäiliö.

Mikkel Juul Jensen & Tae Hyun Kim

Puhdistaa veren 2 tunnissa

Toistaiseksi suodattimen prototyyppiä on testattu syöpää sairastavilla koirilla. Laite sai puhdistettua koiran verestä 1–2 prosenttia kahdessa tunnissa.

Tutkimuksessa ilmeni, että suodatin poisti verestä syöpäsoluja 3–5 kertaa niin tehokkaasti kuin nykymenetelmät, joissa potilaasta otetaan annos kerrallaan verta puhdistettavaksi ja ruiskutetaan se sitten takaisin suoneen.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tavoitteena on tehostaa veren läpivirtausta suodattimessa niin, että sillä voitaisiin puhdistaa koko ihmisen verimäärä 2–3 tunnissa.

Jos se onnistuu, keksintöä päästään kokeilemaan ihmisillä ehkä jo kahden tai kolmen vuoden kuluessa.