Sota syöpää vastaan: Vasta-aineet houkuttelevat syövän näkyviin
Ihminen on taistellut syöpää vastaan vuosituhansien ajan. Silti tämä aggressiivinen tauti tappaa yli kahdeksan miljoonaa ihmistä joka vuosi. Artikkelisarjamme kertoo taistelun tärkeimmistä virstanpylväistä ja siitä, miten tutkijat kaikkialla maailmassa käyvät yhteisvoimin syöpää vastaan käyttämällä apunaan vasta-aineita, geenitekniikkaa ja keinotekoisia kasvaimia.

Tutkijat käyvät taisteluun syöpää vastaan.
Vain seitsemisen prosenttia haimasyöpäpotilaista on elossa vielä viiden vuoden kuluttua diagnoosin saamisesta.
Harvinaisen korkea kuolleisuus johtuu ennen muuta siitä, että tauti todetaan monesti myöhään. Haimasyöpä voi kehittyä salaa vuosikausia.
Ennusteen kannalta on ratkaisevaa, kuinka aikaisin syöpä löytyy. Syöpäsolut ovat yleensä alkuvaiheessa herkempiä hoidolle.
Varhainen syöpädiagnoosi pelastaa
Jotkin syöpämuodot on suhteellisen helppo havaita varhain sen takia, että ne aiheuttavat nopeasti tunnistettavia oireita tai kudosmuutoksia.
Esimerkiksi eturauhassyöpä todetaan usein ajoissa. Siihen sairastuneista onkin elossa yli 90 prosenttia viiden vuoden kuluttua diagnoosista.
Pohjoismaissa on saatu seulonnoilla pienennettyä rintasyöpäkuoleman todennäköisyyttä noin 30 prosenttia.
Näkymätön syöpä huijaa lääkäreitä
Osa kasvaimista, kuten haimasyöpä, oireilee aluksi hyvin epämääräisesti jos lainkaan. Sairastunut voi kärsiä vatsa- ja selkäkivuista, ruokahaluttomuudesta ja väsymyksestä.
Koska oireet sopivat moneen muuhunkin terveysongelmaan, lääkäri ei osaa heti epäillä syöpää.
Haimasyöpää on vaikea havaita siksikin, että haima on piilossa muiden elinten takana ja kasvaimella on tilaa kasvaa. Sitä voidaan etsiä eri kuvauslaitteilla.
Testi paljastaa syövän
Yhdysvaltalaisen Pennsylvanian yliopiston tutkijat totesivat jokin aika sitten, että haimasyövässä kasvainsolut vapauttavat usein vereen tunnusmerkillistä proteiinikoktailia.
Kun noin 700 terveen tai haimasyöpää sairastavan henkilön verestä etsittiin kahta proteiinia (trombospondiini-2 ja CA19-9), niitä löytyi 87 prosentilta syöpäpotilaista.
Testi antoi positiivisen tuloksen 87 prosentille syöpäpotilasta. Terveistä ihmisistä vain hyvin harva sai positiivisen analyysituloksen.
Vasta-aine saa syövän proteiinin loistamaan
Koska analyysitulos on positiivinen ani harvojen terveiden henkilöiden kohdalla, tällä tutkimustavalla voidaan päästä syövän jäljille.
Tällaiset laboratoriotutkimukset ovat kalliita, mutta ne mahdollistavat seulonnat.
Uusia lääketieteellisiä mahdollisuuksia avaavalla tekniikalla voidaan tutkia saman tien vaikkapa satoja eri proteiineja.
Tutkittava verinäyte levitetään lasilevylle, joka on jaettu osiin. Osissa on erilaisia vasta-aineita, joista kukin sitoutuu vain tiettyyn proteiiniin.
Siinä tapauksessa, että veri sisältää kyseistä proteiinia, osa alkaa loistaa.