Sota syöpää vastaan: Geenitekniikka vahvistaa immuunijärjestelmää

Ihminen on taistellut syöpää vastaan vuosituhansien ajan. Silti tämä aggressiivinen tauti tappaa yli kahdeksan miljoonaa ihmistä joka vuosi. Artikkelisarjamme kertoo taistelun tärkeimmistä virstanpylväistä ja siitä, miten tutkijat kaikkialla maailmassa käyvät yhteisvoimin syöpää vastaan käyttämällä apunaan vasta-aineita, geenitekniikkaa ja keinotekoisia kasvaimia.

Syöpä

Tutkijat ryhtyvät taistoon syöpää vastaan

© Shutterstock & Claus Lunau

Immuunijärjestelmäsi tuhoaa mahdollisia syöpäsoluja koko elämän ajan. Tehokkaan puolustuksen ansiosta syöpäriski on melko pieni. Joissakin harvinaisissa tapauksissa syöpäsolut onnistuvat kuitenkin kääntämään immuunijärjestelmän puolelleen. Silloin kasvain pääsee kasvamaan.

Immuunijärjestelmä perustuu monenlaisiin soluihin. Osa niistä tunnistaa syöpäsoluja, osa tappaa näitä ja osa ohjaa muita immuunisoluja. Erityisesti viimeksi mainitut solut ovat alttiita syöpäsolujen manipulaatiolle.

Tiettyjen viestiaineiden avulla kasvain taivuttelee immuunisolut pysäyttämään kaikki ne puolustusreaktiot, joilla elimistö yrittää hävittää epänormaaleja soluja.

Manipulaatio ei kuitenkaan rajoitu vain immuunijärjestelmään. Uuden tutkimuksen mukaan haiman syöpäsolut hyödyntävät usein bakteereja suojautuessaan lääkkeiltä. Kun lääkehoito ei pure niin kuin sen pitäisi, kasvain ei tuhoudu kokonaan.

Manipulaatio kilpistyy suojaukseen

Tutkijat pystyvät jo nykyään suojaamaan immuunisoluja kasvaimen manipuloivilta viestiaineilta.

Syöpäpotilaille voidaan antaa lääkettä, joka estää viestiaineita sitoutumasta immuunisoluihin.

Syöpä

Immuunisolu (punainen) hyökkää syöpäsolun kimppuun (sininen).

© Alex Ritter, Dr. Bi-Chang Chen, Dr. Wesley Legant & Dr. Liang Gao

Lisäksi tutkitaan mahdollisuuksia muuttaa CRISPR-perimänmuokkausmenetelmällä immuunisolujen geenejä niin, että syövän viestit eivät mene perille.

Tuloksena on immuunisoluarmeija, joka hyökkää kasvaimen kimppuun piittaamatta syöpäsolujen vaikutusyrityksistä.