Solarium – miten haitallinen se on?

Kaikki tietävät, että liika auringonotto lisää ihosyövän riskiä – mutta miten vaarallista on rusketuksen hankkiminen solariumista? Lue, olisiko parasta pysyä poissa sinisen keinoauringon alta.

Mann i solarium
© Shutterstock

Solarium on laite, jonka tarkoituksena on antaa käyttäjän iholle tummempi sävy – ikään kuin tämä olisi päivettynyt tavalliseen tapaan aurinkoa ottamalla. Useimmat solariumit on rakennettu niin, että käyttäjä käy makuulle laitteen sisään, minkä jälkeen laitteen kansi suljetaan.

Solariumin sisällä käyttäjä makaa kovalla muovialustalla, jonka alla kulkee useita putkia. Ne tuottavat UV-säteilyä, joka antaa iholle väriä auringon tapaan.

Solariumin keinoaurinko tuottaa sekä UVA- että UVB-säteilyä. Vaarallisimmat UVC-säteet suodattuvat kuitenkin pois, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, että solariumin ultraviolettisäteily olisi millään tavalla vaaratonta.

Kumpi on vaarallisempaa – solarium vai aurinko?

Jos verrataan solariumissa ja vastaavasti pilvettömänä kesäpäivänä auringosta saatavaa UV-säteilyä, vastaus on selvä: ihosyöpien, kuten melanooman, riski on suurempi solariumia käytettäessä.

Solariumin säteily vastaa UV-indeksin arvoa 12. Aurinkoisena, pilvettömänä kesäpäivä UV-indeksi on Ilmatieteen laitoksen mukaan eteläisessä Suomessa yleensä enimmilläänkin noin 7.

Solariumin vaarallisuuteen vaikuttavat muutkin tekijät. Solariumin käyttäjään kohdistuu esimerkiksi UV-säteilyä kehon molemmille puolille samanaikaisesti, jolloin valtaosa kehosta altistuu säteilylle kerralla. Aurinkoa otettaessa sen sijaan säteilyä saadaan vain yhdelle puolelle kehoa kerrallaan.

Vähentääkö solariumin käyttö auringossa palamisen riskiä?

Mikään ei viittaa siihen, että solariumissa esimerkiksi ennen kesälomaa hankittu "pohjarusketus" tekisi ihosta vähemmän alttiin auringon UV-säteilyn haitoille.

Tällaisen pohjarusketuksen vaikutus on itse asiassa varsin vähäinen, minkä vuoksi auringolta suositellaankin suojauduttavaksi muilla keinoin.

Niin kutsuttu pohjarusketus voi luoda jopa virheellisen turvallisuuden tunteen siitä, että auringossa pärjäisi ilman suojavoidetta.

Toinen syy siihen, miksi solariumista hankittua pohjarusketusta ei voi suositella, on se, että solariumin UV-säteily on yleensä voimakkaampaa kuin kesäpäivänä auringon tuottama säteily.

Tämän vuoksi kannattaakin mieluummin totutella aurinkoon vähitellen sekä noudattaa tuttuja ohjeita: pysy kesäaikaan puolenpäivän ja kello 15 välisenä aikana varjossa ja käytä lisäksi aina ulkoillessa aurinkovoidetta ja päähinettä ja vältä ylipäänsä pitkäaikaista oleilua auringossa.

Auringon säteet edistävät D-vitamiinin tuotantoa

Du trenger bare noen minutter i solen hver dag for å danne nok D-vitamin.

© Shutterstock

Miten ihosyöpä ilmenee?

Solarium tuottaa niin kutsuttua UV-säteilyä (ultraviolettisäteilyä). Tähän sisältyy myös niin kutsuttua UVA-säteilyä, joka voi altistaa ihosyövälle ja varhaisemmassa vaiheessa aiheuttaa ihon vanhenemista, ryppyjä ja silmien vaurioita.

Basalcellekreft
© Wikimedia Commons

Tyvisolusyöpä

Tyvisolusyöpä eli toiselta nimeltään basaliooma ilmenee muun muassa haavaumina, jotka eivät parane, sekä pieninä kyhmyinä ihon alla.

Føflekkreft undersøkes ved hjelp av en vevsprøve.
© Wikimedia Commons

Melanooma

Esimerkiksi luomi, joka koko, muoto, väri tai paksuus muuttuu tai joka alkaa vuotaa verta tai kutiaa, voi olla melanooman oire.

UVA-säteilyn lisäksi solarium tuottaa myös UVB-säteilyä, joka voi aiheuttaa ihon palamista sekä maksaläiskiä ja ihosyövän esiasteita.

Tyvisolusyövän eli basaliooman oireita voivat olla muun muassa

  • 1. haavauma, jotka ei parane
  • 2. kyhmy, joka kasvaa ja erittää nestettä tai vuotaa verta
  • 3. punoittava ja hilseilevä ihomuutos, joka voidaan sekoittaa ihottumaan

Ihosyöpään on monia hoitokeinoja. Leikkausten lisäksi ihosyöpien hoitomuoja ovat valohoito, jäädytyshoito, sädehoito sekä erilaiset hoitovoiteet. Jossain tapauksissa myös käyttää tablettihoitoa. Hoitoja voivat antaa ihotautilääkärit, plastiikkakirurgit tai syöpälääkärit. Tiettyjä ihosyövän muotoja voivat hoitaa myös silmälääkärit, yleislääkärit ja korvalääkärit.

Kasvanut melanoomariski

Solariumin käyttö lisää tyvisolusyövän lisäksi selvästi myös melanooman riskiä. BMJ-lehdessä julkaistun tutkimuskatsauksen mukaan solariumin käyttäjillä melanoomariski on 20 prosenttia suurempi kuin muilla, ja alle 35-vuotiaana solariumin käytön aloittaneilla riski oli jopa 87 prosenttia.

Nuorten solariumin käyttäjien suurempi melanoomariski johtuu siitä, että elimistö on vasta tällöin kehittymässä, sekä siitä, että solariumia ehditään käyttää pidempään, kun käyttö alkaa nuorempana, jolloin syöpäriski ehtii kasvaa vuosien myötä.

Toinen merkittävä ihosyövän riskiin vaikuttava tekijä on ihonväri – vaaleaihoisilla, herkästi palavilla ihmisillä voi olla jopa kymmenen kertaa suurempi riski sairastua melanoomaan kuin tummaihoisilla.

Suomessa todetaan joka vuosi noin 1800 uutta melanoomatapausta. Ennuste on kuitenkin yleensä hyvä: koska melanooma voi nähdä iholla omin silmin, se myös havaitaan usein varhaisessa vaiheessa, ja yli 90 prosenttia melanooman saaneista on viiden vuoden kuluttua diagnoosista on edelleen elossa.

Vuonna 2020 ihomelanoomaan kuoli Suomessa yhteensä 207 ihmistä.