spisesvampe, kræft, svampe, risiko,

Sienet pienentävät syöpäriskiä

18 grammaa sieniä päivässä voi pienentää syöpäriskiä 45 prosenttia, todetaan tutkimuksessa.

18 grammaa sieniä päivässä voi pienentää syöpäriskiä 45 prosenttia, todetaan tutkimuksessa.

Shutterstock

Jos pidät sienistä, tämä on sinulle hyvä uutinen.

Laajassa tutkimuksessa on nimittäin todettu, että säännöllinen sienten syönti vähentää selvästi riskiä sairastua syöpään.

Tutkimusryhmänä oli 19 500 syöpäpotilaan tiedot vuosilta 1966–2020. Datan perustella tutkijat saivat selville, että henkilöillä, jotka söivät noin 18 grammaa ruokasieniä päivässä, oli 45 prosenttia pienempi riski sairastua syöpään.

Sienissä on tärkeitä aineita

Sienten syövältä suojaava vaikutus perustuu ruokasienten sisältämään aminohappoon, ergotioniiniin.

Ergotioniini on tehokas antioksidantti, joka suojaa soluja.

Siitakesienet, osterivinokkaat ja maitakkeet eli kopelokäävät sisältävät paljon ergotioniiniä, mutta ergotioniiniä on myös tavallisissa herkkusienissä.

Suurin vaikutus rintasyöpään

Kun tutkijat tarkastelivat sienten vaikutusta eri syöpiin, kävi ilmi, että sieniä syövillä oli erityisen pieni riski sairastua tiettyihin syöpiin.

Säännöllisesti sieniä syövillä ihmisillä näytti nimittäin olevan selvästi muita pienempi riski sairastua rintasyöpään.