Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jaime Guevara-Aguirre with equadorian little people
Lääketiede - Syöpä

Pituus on terveystekijä

22 vuoden aikana yksikään 152:sta tutkimukseen osallistuneesta lyhytkasvuisesta ei kuollut syöpään. Lyhyys suojaa myös diabetekselta.

Keskenään sukua olevien ecuadorilaisten lyhytkasvuisten parissa tehty tutkimus on paljastanut geenimutaation, joka paitsi aiheuttaa kasvun tyrehtymisen myös suojelee syövältä ja diabetekselta.

Tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä esiintyvä kasvuhormonireseptorin mutaatio estää GH- ja IGF-1-kasvuhormoneja vaikuttamasta heidän elimistössään. Näistä kasvua murrosiässä edistävistä hormoneista voi olla myös haittaa solujen toiminnalle. Hiirikokeissa suurten kasvuhormonipitoisuuksien on todettu altistavan muun muassa syövälle.

Ecuadorilais-yhdysvaltalainen tutkijaryhmä seurasi 152 lyhytkasvuisen elämää 22 vuoden ajan ja vertasi heidän tautihistoriaansa 1?606 läheiseen sukulaiseen, joilla ei ollut mutaatiota ja jotka olivat normaalipituisia. Kävi ilmi, että vaikka ryhmät elivät samassa ympäristössä, kuolemansyissä oli eroja.

Normaalipituisista 20 prosenttia kuoli syöpään ja 5 prosenttia diabetekseen, kun taas niihin ei menehtynyt kukaan lyhytkasvuisista. Lyhytkasvuiset eivät kuitenkaan eläneet pitempään kuin sukulaisensa, sillä alkoholisairaudet olivat heidän joukossaan yleisiä.

Tutkijat toivovat, että tulosten pohjalta voidaan kehittää elämää pidentävä lääke, joka rajoittaisi GH- ja IGF-1-hormonien vaikutuksia murrosiän jälkeen ja samalla minimoisi riskin sairastua syöpään tai diabetekseen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota