Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

HPV
© Wikimedia commons
Lääketiede - Syöpä

Pelätty syöpätyyppi on häviämässä Australiasta

Kattava rokotusohjelma antaa toivoa siitä, että australialaisnaisten ei tarvitse tulevaisuudessa pelätä sairastuvansa kohdunkaulan syöpään.

Pari tapausta. Sen enempää australialaiset viranomaiset eivät arvioi kohdunkaulan syöpää esiintyvän vuodessa 10-20 vuoden päästä.

Iso maa on hyvää vauhtia pääsemässä eroon syövästä, todetaan tutkimuksessa, joka juuri julkaistiin International Papillomavirus Society -lehdessä.

Syy tähän on yksinkertainen: tehokas rokotusohjelma.

Kaikille nuorille tarjotaan rokote

Kohdunkaulan syöpä johtuu 99,9-prosenttisesti ihmisen papilloomaviruksesta (HPV, englanniksi Human Papilloma Virus), jota vastaan voidaan rokottaa.

Australiassa rokote on ollut ilmainen 12-13-vuotiaille tytöille vuodesta 2007, ja vuonna 2013 rokoteohjelma laajennettiin ulottumaan poikiin. Tämän vuoksi tytöt ovat saaneet vähemmän tartuntoja, ja pojatkin ovat kärsineet vähemmän viruksen aiheuttamista syylämäisistä muodostelmista, kondyloomista.

Nykyisin rokote tarjotaan kaikille alle 19-vuotiaille.

Luvut puhuvat puolestaan. Lähes 75 prosenttia maan 15-vuotiaista saa nykyisin HPV-rokotteen, ja HPV-tartuntojen määrä on vähentynyt romahdusmaisesti.

Kun vuonna 2005 useampi kuin joka viides 18-24-vuotias australialainen kantoi HPV-tartuntaa, vuonna 2015 määrä oli enää vaivaiset 1,1 prosenttia.

Vielä vähemmän nykyisin

Tutkijoiden arvion mukaan vuodesta 2015 tartuntamäärät ovat vieläkin alentuneet. Tämä johtuu niin sanotusta laumaimmuniteetista: rokotetut suojaavat myös rokottamattomia tartunnoilta.

Tutkijat ennustavat, että HPV-tartuntojen merkittävä väheneminen pienentää myös syöpään sairastuneiden määrää.

Lue myös:

coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

67 minuuttia
Syöpä

Rokotteet kukistavat syövän

11 minuuttia
Syöpä

Uutta syöpärokotetta testataan ihmisillä

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota