Pelätty syöpätyyppi on häviämässä Australiasta

Kattava rokotusohjelma antaa toivoa siitä, että australialaisnaisten ei tarvitse tulevaisuudessa pelätä sairastuvansa kohdunkaulan syöpään.

HPV
© Wikimedia commons

Pari tapausta. Sen enempää australialaiset viranomaiset eivät arvioi kohdunkaulan syöpää esiintyvän vuodessa 10-20 vuoden päästä.

Iso maa on hyvää vauhtia pääsemässä eroon syövästä, todetaan tutkimuksessa, joka juuri julkaistiin International Papillomavirus Society -lehdessä.

Syy tähän on yksinkertainen: tehokas rokotusohjelma.

Kaikille nuorille tarjotaan rokote

Kohdunkaulan syöpä johtuu 99,9-prosenttisesti ihmisen papilloomaviruksesta (HPV, englanniksi Human Papilloma Virus), jota vastaan voidaan rokottaa.

Australiassa rokote on ollut ilmainen 12-13-vuotiaille tytöille vuodesta 2007, ja vuonna 2013 rokoteohjelma laajennettiin ulottumaan poikiin. Tämän vuoksi tytöt ovat saaneet vähemmän tartuntoja, ja pojatkin ovat kärsineet vähemmän viruksen aiheuttamista syylämäisistä muodostelmista, kondyloomista.

Nykyisin rokote tarjotaan kaikille alle 19-vuotiaille.

Luvut puhuvat puolestaan. Lähes 75 prosenttia maan 15-vuotiaista saa nykyisin HPV-rokotteen, ja HPV-tartuntojen määrä on vähentynyt romahdusmaisesti.

Kun vuonna 2005 useampi kuin joka viides 18-24-vuotias australialainen kantoi HPV-tartuntaa, vuonna 2015 määrä oli enää vaivaiset 1,1 prosenttia.

Vielä vähemmän nykyisin

Tutkijoiden arvion mukaan vuodesta 2015 tartuntamäärät ovat vieläkin alentuneet. Tämä johtuu niin sanotusta laumaimmuniteetista: rokotetut suojaavat myös rokottamattomia tartunnoilta.

Tutkijat ennustavat, että HPV-tartuntojen merkittävä väheneminen pienentää myös syöpään sairastuneiden määrää.