Nasa kävi taisteluun syöpää vastaan

ISS:n painottomuudessa tutkitaan syöpäkasvaimia. Tavoitteena on saada aikaan syöpään täsmähoito, jolla ei ole haitallisia sivuvaikutuksia.

Syöpä avaruudessa
© NASA & Shutterstock – montage

Kansainvälinen avaruusasema ei ole vain tekniikan taidonnäyte, vaan se on myös painottomuudessa toimiva tutkimuslaboratorio.

Ja nyt Nasa aikoo hyötyä tutkimusaseman painottomuudesta testaamalla siellä uutta asetta syöpää vastaan.

Avaruudessa syöpäkasvaimet kasvavat petrimaljan elatusnesteessä kolmiulotteisiksi, mutta Maassa painovoima litistää ne. ISS:llä syöpäkasvaimista voi siten tulla isompia ja niistä voidaan saada parempi kuva siitä, miten syöpä reagoi erilaisiin hoitoihin.

Syöpäkokeita ISS-asemalla.

© NASA

Täsmällisiä solunsalpaajia

Nasan kokeissa yhdistetään atsonafidi-solunsalpaaja vasta-aineisiin. Toiveena on, että vasta-aineet kuljettaisivat tappavan aineen suoraan syöpäsoluihin terveiden solujen ohi.

Yksi syy siihen, että syöpäsolut jatkavat kasvuaan, on se, että potilaan immuunijärjestelmä ei tunnista niitä. Tutkijat toivovatkin, että yhdistelmä auttaisi myös elimistön immuunisoluja löytämään syöpäsolut ja tappamaan ne.

Siinä tapauksessa yhdistelmähoito ei vain tehoaisi juuri oikeaan kohteeseen vaan sillä voitaisiin välttyä solunsalpaajien aiheuttamilta sivuvaikutuksilta, kuten terveiden solujen kuolemalta.

Avaruussyöpää tutkitaan

Avaruudessa tehtävässä syöpätutkimuksessa tutkitaan myös sitä, miten syöpä kehittyy painottomuudessa.

Pitkillä avaruusmatkoilla astronautit altistuvat suurelle määrälle säteilyä, mikä kasvattaa syöpäriskiä.

Koe voi auttaa ymmärtämään, miten syöpä leviää painottomuudessa elimistössä ja miten sitä voidaan hoitaa ilman painovoimaa.