Shutterstock
Brystkræft

Naisilla on salainen ase rintasyöpää vastaan

Tutkijat ovat havainneet, että naisten rinnoissa on soluja, jotka estävät syövän leviämistä.

Rintasyöpään sairastuneen ennusteen kannalta on ratkaisevaa, löydetäänkö kasvain ja aloitetaanko hoito, ennen kuin se on lähettänyt etäpesäkkeitä.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat saivat selville, että tietyt rinnan solut pystyvät luontaisesti jarruttamaan syövän leviämistä.

Valtaosa rintojen syöpäkyhmyistä on lähtöisin maitotiehyiden eli maitorauhasesta nännin päähän johtavien putkien sisäpuolen soluista.

Ympäröivä lihassolukerros saa maidon liikkumaan tiehyissä laajenemis- ja supistumisliikkeen avulla. Tutkijat havaitsivat, että nämä niin sanotut myoepiteliaaliset solut pystyvät muuhunkin.

Lihassolut toimivat eräänlaisina poliiseina, jotka ottavat kiinni karanneita syöpäsoluja.

Ne kurkottavat niihin syöpäsoluihin, jotka läpäisevät lihassolukerroksen, ja vetävät ne takaisin tiehyeen. Tutkijat totesivat lihassolujen saavan useimmat karkulaiset kiinni.

brystkræft

Lihassolut kaappaavat karkaavan syöpäsolun ja vetävät sen takaisin kasvaimeen.

© Katarina Sirka

Jatkotutkimukset paljastivat lisäksi, että puolustuskeino pettää kaikkein harvimmin silloin, kun lihassoluja on paljon, niistä muodostuu tiivis kerros ja ne sisältävät runsaasti aktiiniproteiineja, joiden avulla ne supistuvat.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkimus, jossa käytettiin hiirien rintakudosta, saattaa parantaa mahdollisuuksia ennustaa rintasyövän leviämistä.

Etäpesäkeriskin pohjalta potilaalle voidaan suunnitella entistä paremmin yksilöllinen hoito.