Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brystkræft

Naisilla on salainen ase rintasyöpää vastaan

Tutkijat ovat havainneet, että naisten rinnoissa on soluja, jotka estävät syövän leviämistä.

Shutterstock

Rintasyöpään sairastuneen ennusteen kannalta on ratkaisevaa, löydetäänkö kasvain ja aloitetaanko hoito, ennen kuin se on lähettänyt etäpesäkkeitä.

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijat saivat selville, että tietyt rinnan solut pystyvät luontaisesti jarruttamaan syövän leviämistä.

Valtaosa rintojen syöpäkyhmyistä on lähtöisin maitotiehyiden eli maitorauhasesta nännin päähän johtavien putkien sisäpuolen soluista.

Ympäröivä lihassolukerros saa maidon liikkumaan tiehyissä laajenemis- ja supistumisliikkeen avulla. Tutkijat havaitsivat, että nämä niin sanotut myoepiteliaaliset solut pystyvät muuhunkin.

Lihassolut toimivat eräänlaisina poliiseina, jotka ottavat kiinni karanneita syöpäsoluja.

Ne kurkottavat niihin syöpäsoluihin, jotka läpäisevät lihassolukerroksen, ja vetävät ne takaisin tiehyeen. Tutkijat totesivat lihassolujen saavan useimmat karkulaiset kiinni.

brystkræft

Lihassolut kaappaavat karkaavan syöpäsolun ja vetävät sen takaisin kasvaimeen.

© Katarina Sirka

Jatkotutkimukset paljastivat lisäksi, että puolustuskeino pettää kaikkein harvimmin silloin, kun lihassoluja on paljon, niistä muodostuu tiivis kerros ja ne sisältävät runsaasti aktiiniproteiineja, joiden avulla ne supistuvat.

Johns Hopkinsin yliopiston tutkimus, jossa käytettiin hiirien rintakudosta, saattaa parantaa mahdollisuuksia ennustaa rintasyövän leviämistä.

Etäpesäkeriskin pohjalta potilaalle voidaan suunnitella entistä paremmin yksilöllinen hoito.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota