Shutterstock
Aurinkovoidetta pojan kasvoilla

Milloin aurinkovoidetta pitäisi alkaa käyttää?

Kevätaurinko tuntuu paistavan voimakkaasti. Milloin pitäisi alkaa käyttää aurinkovoidetta?

Iho kannattaa suojata aina, kun on olemassa vaara, että se palaa auringonpaisteessa. Ja vaara on olemassa jo alkukeväästä.

Talven jälkeen iho on paitsi kalpea myös herkkä auringonvalolle. Siksi iho reagoi huhtikuussa voimakkaammin kuin elokuussa samaan säteilymäärään. Kesällä iho yleensä päivettyy.

Suojaustarpeeseen vaikuttavat uv-indeksi eli ultaviolettisäteilyn voimakkuus ja ihotyyppi.

Uv-indeksi on kansainvälinen mitta-asteikko, ja ajantasainen arvo ja ennuste ovat löydettävissä esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ja useimmista sääsovelluksista.

Tutustu ihoosi

Yleisimmin käytetty ihotyypin luokittelu on kuusiportainen Fitzpatrickin asteikko. Tyypin 1 iho ei rusketu ja palaa aina auringossa. Tyypin 6 musta iho ei pala.

Fitzpatrickin asteikko

Fitzpatrickin asteikon mukaan ihotyyppejä on kuusi. Tumma iho sisältää enemmän melaniini-väriainetta (keltainen), joka antaa suojaa ultraviolettisäteilyä vastaan. Siksi vaaleaihoisilla on suurempi riski sairastua ihosyöpään (punainen).

© Shutterstock

Säteily voi vaurioitaa ihosolujen perintöainesta niin, että niistä tulee syöpäsoluja, jotka jakautuvat villisti ja voivat pahimmassa tapauksessa alkaa levitä.

Pohjoisamerikkalaisten ihotautilääkärien yhdistyksen (AAD) mukaan vaarallisimman ihosyövän, melanooman, riski kasvaa 80 prosenttia, jos iho palaa viisi kertaa 20 vuoden ikään mennessä.

Kun alkaa näyttää keitetyltä ravulta, iho on palanut pahasti. Palamisesta on kuitenkin kyse siinäkin tapauksessa, että iho punoittaa lievästi vielä vuorokauden kuluttua.