Mehiläisenpisto voi pahimmillaan tappaa ihmisen, jos tämä on allerginen mehiläisen myrkylle. Toisaalta myrkky voi myös pelastaa ihmiselämiä, selvisi Australiassa Harry Perkinin lääketieteellisen tutkimuslaitoksen tekemässä kokeessa.
Tutkijat selvittivät, voidaanko mehiläisen myrkkyä käyttää erittäin aggressiivisen, kolmoisnegatiiviseksi kutsutun rintasyöpämuodon hoitoon.
Kolmoisnegatiiviselle rintasyövälle on ominaista se, että sairailta soluilta puuttuu pinnalta proteiini, jota esiintyy muilla syöpäsoluilla ja johon useimmat syöpälääkkeet on suunniteltu tarttumaan. Siksi tällaista syöpätyyppiä on vaikea hoitaa.
Tutkijat ruiskuttivat mehiläisen myrkkyä laboratoriossa kasvatettuun rintasyöpäkasvaimeen. Kaikki syöpäsolut kuolivat alle tunnissa.
Kun tutkijat tämän jälkeen toistivat kokeen hiiriin siirretyillä syöpäkasvaimilla, vaikutus oli sama. Mikä tärkeintä kasvainta ympäröivät terveet solut eivät näyttäneet vahingoittuneen, kun annos saatiin sopivaksi.
Myrkyillä on monta tehtävää. Lue tästä lisää maailman myrkyllisimmistä aineista.
Iskee syöpään useilla tavoilla
Myrkyn vaikuttava aine on melittiini, ja se käy syöpäsolujen kimppuun useilla tavoilla. Ensinnäkin se tekee reikiä solujen pintaan, mikä jo riittää tappamaan monet soluista. Kun melittiini pääsee solujen sisään, se häiritsee niiden sisäistä kemiallista viestintää niin, että solu ei enää voi jakaantua.
Melittiinin kyky tehdä reikiä syöpäsolujen pintaan sai tutkijat kokeilemaan ainetta yhdessä solunsalpaajien kanssa. Ne eivät yleensä pääse solun sisään aggressiivisessa syövässä, mutta nyt melittiini tehosti niiden vaikutusta.
Melittiinistä voidaan siten saada sekä syöpälääkettä että ainetta, joka parantaa muiden hoitojen tehoa.