Malarialääke auttoi 26-vuotiasta aivosyöpää sairastanutta naista

26-vuotias nainen, jolla oli aggressiivinen aivosyöpä, sai uutta toivoa, kun häntä hoidettiin klorokiini-malarialääkkeellä. Nyt tutkijat haluavat testata menetelmää laajemmalla potilasryhmällä.

Aivosyöpä

Malarialääkkeenä käytetyllä klorokiinilla on osoittautunut olevan erittäin suotuisa vaikutus aivosyöpään.

© Shutterstock

”Sinulla on alle 12 kuukautta elinaikaa.”

Näin todettiin 26-vuotiaalle Lisa Rosendahlille, kun lääkärit puolitoista vuotta sitten havaitsivat tämän aivokasvaimen tulleen vastustuskykyiseksi solunsalpaajille ja muille syöpähoidoille.

Klorokiinilla tehdyn kokeen ansiosta Coloradon yliopiston tutkijoiden onnistui herkistää kasvain jälleen hoidoille, mikä sekä antoi potilaalle toivoa että palautti tämän liikkumiskyvyn. Normaalisti klorokiinilla ehkäistään ja hoidetaan malariaa.

Kasvaimesta tuli resistentti

Lisa Rosendahlilla oli hyvin aggressiivinen aivokasvain, glioblastooma, jolla on taipumus olla reagoimatta syöpälääkkeisiin.

Ihmisen kannalta hyvin vaarallinen taipumus perustuu eräänlaiseen kannibalismiin, autofagiaan eli siihen, että syöpäsolut syövät kasvaimen kuolleet solut tehdäkseen tilaa uusille ja vireille syöpäsoluille.

Tämä voi merkitä sitä, että kasvaimesta tulee immuuni esimerkiksi solunsalpaajille.

Yllättävä tulos

Malarialääke klorokiinin tiedetään ehkäisevän autofagiaa, joten Rosendahlia päätettiin hoitaa koktaililla, joka sisälsi klorokiinia ja vemurafenibi-solunsalpaajaa.

Vemurafenibia oli kokeiltu potilaaseen jo aiemminkin tuloksetta. Tällä kertaa tulos oli yllättävä.

”Hämmästyttävästi kasvain alkoi reagoida hoitoon, ja neljä viikkoa myöhemmin potilas pystyi jo liikuttamaan jalkojaan, käsiään ja käsivarsiaan”, kertoi Jean Mulcahy-Levy, yksi tutkijoista.

Mulcahy-Levy kollegoineen on kokeillut hoitoa hyvin tuloksin myös kahdella muulla syöpäpotilaalla, ja tutkijat toivovat pääsevänsä aloittamaan laajemman kliinisen kokeen läheiaikoina.