LASER TOP

Maailman voimakkain laser murskaa syöpäkasvaimet

Itä-Euroopassa rakennetaan laseria, joka voi kertaheitolla mullistaa maailman syöpähoidot. Romanian laser luo säteitä, jotka löytävät oikotien esimerkiksi aivokasvaimeen vahingoittamatta ympärillä olevaa kudosta.

tiistai 8. marraskuuta 2016 teksti Morten Kjerside Poulsen

10 kilometriä Romanian pääkaupungin Bukarestin ulkopuolella rakennetaan energiasyöppöä, joka ei ole tästä maailmasta.

Peräti 10 petawatin laser - teho vastaa 1 000 kertaa maailman vomaloiden tehoa - aiotaan vihkiä käyttöön vuonna 2018, jolloin potkaistaan käyntiin myös aivan uusi ydinfysiikan tutkimusala.

Laserilla pystytään muun muassa luomaan protonisäteitä, ja siitä on siten iloa maailman syöpälääkäreille.

Säteet tarkkuuspommittavat kasvaimia

Protonisäteet ovat paljon tehokkaampia esimerkiksi aivokasvaimen hoidossa kuin röntgensäteet, jotka vahingoittavat myös tervettä kudosta.

Protonisäteet tuotetaan kohdistamalla suurenergiainen lasersäde metallilevyyn, josta irtoaa tällöin elektroneja. Syntyy jännite-ero, joka saa positiiviset protonit seuraamaan elektroneja pulsseina, jotka suunnataan syöpäkasvaimeen.

Laserin on määrä luoda protonisäteitä, jotka suunnataan esimerkiksi aivokasvaimeen.

Protonisäteet voidaan kohdistaa tarkemmin kuin röntgensäteet, joilla syöpäkasvaimia nykyisin hoidetaan. Siksi ne vahingoittavat myös kasvainta ympäröivää kudosta.

Ydinjäte puoliintuu nopeammin

Sen lisäksi, että uudesta laserista voi olla hyötyä syövän hoidossa, sillä pystytään ehkä myös neutraloimaan ydinjätteen radioaktiivisia isotooppeja.

Kun laser suunnataan kultaan, metalli lähettää gammasäteilyä, jolla voidaan muokata radioaktiivista ainetta vähemmän haitalliseksi.

Esimerkiksi ydinvoimaloiden tavallisen hajoamistuotteen, jodi-129:n, puoliintumisaika on 16 miljoonaa vuotta.

Kun gammasäteily osuu jodi-129-atomiin, sen ytimestä irtoaa neutroni, jolloin se muuttuu jodi-128:ksi, jonka puoliintumisaika on vaivaiset 25 minuuttia.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: