F luu

Maailman vanhin syöpätapaus on 1,7 miljoonaa vuotta vanha

Eteläafrikkalaisesta luolasta löydetystä 1,7 miljoonaa vuotta vanhasta varpaan luusta on löydetty merkkejä luusyövästä. Kyse on maailman vanhimmasta tunnetusta syöpätapauksesta.

maanantai 5. joulukuuta 2016

Etelä-Afrikassa Johannesburgissa toimiva Witwatersrandin yliopisto on paljastanut 3D-kuvauksen avulla maailman vanhimman syöpätapauksen.

Syöpä ei siten olekaan mikään elintasotauti.

Luu löydettiin rikkaista ihmisfossiiliesiintymistään tunnetulta Etelä-Afrikan seudulta. Aluetta on jopa kutsuttu "ihmiskunnan kehdoksi".

Syöpä löytyi 3D-kuvauksella

1,7 miljoonaa vuotta sitten eläneellä nykyihmisen edeltäjällä oli varpaassaan pahanlaatuinen luukasvain. Fossiilista löytyi aggressiivisen osteosarkooman tuntomerkkejä.

Samasta yksilöstä ei löytynyt muita luita, joten ei voida selvittää, onko varvas peräisin aikuiselta vai lapselta tai kuoliko yksilö syöpään.

Tutkijat pystyivät kuitenkin toteamaan, että varpaassa ollut kasvain oli varmasti ollut kivulias ja vaikeuttanut huomattavasti kävelyä ja juoksemista.

Eläimillä oli syöpää ainakin 300 miljoonaa vuotta sitten

? Ihmisten lisäksi myös eläimet voivat sairastua syöpään.? Vanhin tunnettu syöpäkasvain on 300 miljoonaa vuotta vanhalla kalafossiililla Pohjois-Amerikassa.? Syöpäkasvaimia on löydetty myös dinosaurusten ja mammuttien luista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: