Lupaavaa syöpälääkettä testataan ihmisillä

Rokote kaikkia syöpämuotoja vastaan kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Sellainen rokote on kuitenkin kehitteillä, ja nyt sitä testataan ihmisillä. Toiveena on, että pian kaikki syövät voidaan parantaa.

© Shutterstock

Solunäyte ja rokote – tulevaisuudessa kaikkia syöpiäsaatetaan hoitaa näin yksinkertaisesti.

Yhdysvaltalainen biotekniikkayritys Moderna on juuri saanut luvan testata syöpää hoitavaa rokotetta ihmisillä.

Jos jokseenkin hankalasti nimetty rokote mRNA-4157 läpäisee ihmiskokeet, lääkäreillä voi 5–10 vuoden kuluessa olla käytössään hoitokeino kaikkiin syöpiin.

Solunäytteet paljastavat syövän

Rokote on niin kutsuttu terapeuttinen rokote, joka ei ehkäise vaan hoitaa sairautta. Se siis eroaa esimerkiksi tytöille kansallisen rokotusohjelman mukaan annettavasta HPV-rokotteesta, joka on kohdunkaulan syöpää ehkäisevä rokote.

Uusi rokote räätälöidään jokaiselle potilaalle erikseen.

Lääkäri ottaa syöpäkasvaimesta solunäytteen, jolle tehdään geenianalyysi. Analyysin perusteella voidaan tunnistaa kasvaimen mutaatiot, niin kutsutut neoepitoopit.

Elimistö tappaa syöpäsoluja

Mutaatio koodataan rna-säikeeseen, joka ruiskutetaan potilaan elimistöön.

Rna vie koodatun tiedon elimistöön immuunijärjestelmälle. Siten immuunijärjestelmä saa työkalun, jonka avulla se voi jäljittää syöpäsolut ja tappaa ne.

Menetelmällä tuotetaan siis potilaiden elimistölle täsmäaseita, joilla immuunijärjestelmä voi käydä taistoon kaikkia syöpäsoluja vastaan. Siksi rokotteella voidaan hoitaa kaikkia syöpätyyppejä.

Turvallisuus testataan ensin

Ihmiskokeiden ensimmäisessä vaiheessa selvitetään, onko rokotteella sivuvaikutuksia, ja määritetään, millaisia annoksia ihminen sietää.

Kun kokeet on suoritettu, rokotetta testataan vielä syöpäpotilailla.