Levät torjuvat syöpää

Kun levillä on sopivat geenit ja ne saavat kylliksi auringonvaloa, ne saadaan tuottamaan valtavia määriä ihosyöpälääkettä.

Levät, joista ei ole maailmassa pulaa, pannaan nyt valmistamaan harvinaisia aineita. Niillä voidaan muun muassa parantaa ihosyöpä.

© Shutterstock

Kasveissa on monenlaisia aineita, jotka tappavat syöpsoluja. Yksi niistä on terpenoideihin kuuluva ingenolimebutaatti, joka tehoaa ihosyöpään.

Ainetta esiintyy vain Euphorbia peplus -kasvin eli kolmisädetyräkin maitiaisnesteessä, ja sitä on lähes mahdotonta tuottaa laboratoriossa suuria määriä. Tästä syystä katseet on käännetty pieniin yksisoluihin eliöihin, jotka käyttävät ravinnokseen auringonvaloa ja hiilidioksidia, eli leviin.

Syöpään tepsivät geenit siirretään levään

Kolmisädetyräkistä on tunnistettu ne geenit, joiden ansiosta kasvi tuottaa ingenolimebutaattia. Geenien perusteella kasvin soluissa muodostuu entsyymejä, jotka muodostavat syöpää torjuvaa ainetta.

Siirtämällä geenit leviin voidaan saada levät tuottamaan ainetta paljon suurempia määriä kuin sitä syntyy sen alkuperäisessä tuottajakasvissa.

Sopii monentyyppisten syöpien hoitoon

Mahdollisuus lisätä ihosyöpälääkkeen tuotantoa merkittävästi on innostanut tutkimaan myös muita vaihtoehtoja. Menetelmällä voitaisiin tuottaa myös muita syöpälääkkeitä, jotka ovat vielä harvinaisempia ja siksi myös vielä arvokkaampia.

Seuraavaksi aiotaan kehittää keino, jolla lääkeaineet saadaan eristettyä levistä tehokkaammin, jotta lääkkeiden valmistus saadaan aloitettua.

Lue lisää: Levillä torjutaan lihavuutta ja malariaa

Levät eivät tuota ainoastaan syöpälääkettä, vaan niiden kasvattamia aineita voidaan käyttää myös painon pudotuksen tukena ja malarialääkkeenä. Lue lisää monikäyttöisestä menetelmästä tästä: