Levät, joista ei ole maailmassa pulaa, pannaan nyt valmistamaan harvinaisia aineita. Niillä voidaan muun muassa parantaa ihosyöpä.
© Shutterstock
Lääketiede - Syöpä

Levät torjuvat syöpää

Kun levillä on sopivat geenit ja ne saavat kylliksi auringonvaloa, ne saadaan tuottamaan valtavia määriä ihosyöpälääkettä.

Kasveissa on monenlaisia aineita, jotka tappavat syöpsoluja. Yksi niistä on terpenoideihin kuuluva ingenolimebutaatti, joka tehoaa ihosyöpään.

Ainetta esiintyy vain Euphorbia peplus -kasvin eli kolmisädetyräkin maitiaisnesteessä, ja sitä on lähes mahdotonta tuottaa laboratoriossa suuria määriä. Tästä syystä katseet on käännetty pieniin yksisoluihin eliöihin, jotka käyttävät ravinnokseen auringonvaloa ja hiilidioksidia, eli leviin.

Syöpään tepsivät geenit siirretään levään

Kolmisädetyräkistä on tunnistettu ne geenit, joiden ansiosta kasvi tuottaa ingenolimebutaattia. Geenien perusteella kasvin soluissa muodostuu entsyymejä, jotka muodostavat syöpää torjuvaa ainetta.

Siirtämällä geenit leviin voidaan saada levät tuottamaan ainetta paljon suurempia määriä kuin sitä syntyy sen alkuperäisessä tuottajakasvissa.

Sopii monentyyppisten syöpien hoitoon

Mahdollisuus lisätä ihosyöpälääkkeen tuotantoa merkittävästi on innostanut tutkimaan myös muita vaihtoehtoja. Menetelmällä voitaisiin tuottaa myös muita syöpälääkkeitä, jotka ovat vielä harvinaisempia ja siksi myös vielä arvokkaampia.

Seuraavaksi aiotaan kehittää keino, jolla lääkeaineet saadaan eristettyä levistä tehokkaammin, jotta lääkkeiden valmistus saadaan aloitettua.

Lue lisää: Levillä torjutaan lihavuutta ja malariaa

Levät eivät tuota ainoastaan syöpälääkettä, vaan niiden kasvattamia aineita voidaan käyttää myös painon pudotuksen tukena ja malarialääkkeenä. Lue lisää monikäyttöisestä menetelmästä tästä:

Lue myös:

Syöpä

Ase syöpää vastaan kasvaa ihollasi

1 minuuttia
Cancer dog
Syöpä

Haistaako koira syövän?

0 minuuttia
Jaime Guevara-Aguirre with equadorian little people
Syöpä

Pituus on terveystekijä

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!