LÄPIMURTO: Uusi ase parantumatonta aivosyöpää vastaan

Uusi hoito tehoaa aivokasvaimiin yllättävän tehokkaasti. Nanokokoisten apureiden perille kuljettama lääke saattaa merkitä sitä, että ennen parantumattomana pidetyt aivokasvaimet pystytään vihdoin parantamaan.

aivokasvain uusi ase

Tutkijat luulivat tehneensä pahan laskuvirheen, kun he syventyivät tutkimuksen tuloksiin.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut virhe.

Heidän kokeensa hiirillä osoitti, että he olivat onnistuneet tappamaan paljon enemmän syöpäsoluja kuin aiemmilla hoidoilla.

Vain kasvain saa myrkkyä

Tutkijat olivat onnistuneet kuljettamaan solunsalpaajia suoraan aivokasvaimeen orgaanisten ”nanoapureiden” avustuksella – ilman leikkausta ja aiheuttamatta tuhoa muulle aivokudokselle.

Tekniikkaa kokeiltiin erityisen huonoennusteiseen ja tähän asti parantumattomana pidettyyn aivokasvainlajiin eli glioblastoomaan (glioblastoma multiforme, GBM). Glioblastoomaan sairastuneet elävät keskimäärin vain 9–12 kuukautta.

Lääke ylittää esteet

Aivokasvaimia on vaikeaa hoitaa, koska aivojen leikkaamiseen liittyy suuria riskejä ja koska lääke ei pääse vaikuttamaan aivoissa helposti niin sanotun veri-aivoesteen vuoksi.

Veri-aivoeste koostuu tiiviistä solukerroksesta, joka estää haitallisten aineiden pääsyn hiussuonista aivojen kudoksiin.

Tässä nanotekniikka pääsee oikeuksiinsa. Nanoapurit ovat kyllin pieniä läpäisemään veri-aivoesteen ja kuljettamaan lääkkeen kasvaimeen asti.

Kasvain huolehtii tuhostaan itse

Kasvaimen oma kemia varmistaa, että nanoapurit pystyvät suoriutumaan tehtävästään menestyksekkkäästi. Kun kasvain kasvaa kokoa, se erittää vereen kuona-aineita, jotka saavat nanoapurit vapauttamaan kantamansa solunsalpaajan oikeaan paikkaan.

Tutkimusjohtaja Ann-Marie Broome Etelä-Carolinan lääketieteellisestä yliopistosta sanoo, että heidän kokeensa voi kasvattaa merkittävästi aivokasvaimeen sairastuneiden paranemisprosenttia.