Kahden jo hyväksytyn lääkeaineen yhdistelmällä on mahdollista saada syöpäsolut muuntumaan harmittomiksi rasvasoluiksi, todistaa Sveitsissä Baselin yliopistossa tehty tutkimus.
Toisella aineella, rosiglitatsonilla, hoidetaan kakkostyypin diabetesta, jossa elimistö ei reagoi riittävästi verensokeria säätelevään insuliiniin.
Aine sitoutuu rasvakudoksen reseptoreihin ja kypsyttää rasvasoluja.
Toinen aine, trametinibi, kuuluu lääkkeisiin, joilla estetään syöpäsolujen kasvua.
Yhdistelmää testattiin hiirillä, joiden nisiä ympäröivään rasvakudokseen oli siirretty ihmisen rintasyöpäsoluja.
Syöpäsolusta tulee rasvaa
Syöpä leviää elimistössä, kun pääkasvaimesta irtoavat solut kulkeutuvat imu- tai verisuoniston kautta uuteen paikkaan ja asetuttuaan alkavat jakautua.
Näin syntyy metastaasi eli etäpesäke. Solujen pitää kuitenkin muuttua, ennen kuin ne voivat karata kasvaimesta.
Ne käyvät läpi takaperoisen kehityksen ja palautuvat aikaisemmalle tasolle. Uusi hoito kohdistuu juuri tähän varhaisempaan kehitysvaiheeseen, jossa solut reagoivat herkemmin vaikutukseen ja voivat erikoistua eri tehtäviin.
Lääkeyhdistelmä saa solut kehittymään syöpäsolujen sijasta rasvasoluiksi ja hillitsee näin syövän leviämistä.
Syöpä lakkaa leviämästä
Hiirillä yhdistelmälääkitys esti etäpesäkkeitä muodostumasta. Kokeet paljastivat myös, että hoidolla on mahdollista saada pääkasvain kutistumaan.
Seuraavaksi tutkijat selvittävät, tehoaako hoitomenetelmä muihinkin syöpiin kuin rintasyöpään ja kannattaako sen rinnalla käyttää vakiintunutta syövän lääkehoitoa eli kemoterapiaa.