Syöpähoito parantaa 94 %

Immunoterapia on parantanut 94 prosenttia tappavaa verisyöpää sairastaneista potilaista lääketieteellisessä kokeessa. ”Ennenkuulumatonta lääketieteessä,” sanoo koetta johtanut tutkija.

immunoterapia t-solu hyökkää

Yhdysvaltalaisessa kliinisessä kokeessa, joka tehtiin 35 kuolemansairaalla leukemiapotilaalla, koehenkilöistä parani 94 prosenttia.

Potilaita hoidettiin melko uudella, immunoterapiaksi kutsutulla hoitomuodolla, joka tukee immuunijärjestelmää niin, että elimistö pystyy tuhoamaan syöpäsolut itse.

Immunoterapia pelastaa kuolemansairaat

Koe tehtiin Washingtonissa Fred Hutchinsonin syöpätutkimuskeskuksessa, ja päätutkija tohtori Stanley Ridell kutsuu tuloksia hämmästyttäviksi.

”Tämä on ennenkuulumatonta lääketieteessä […] Useimmille kokeeseen osallistuneista potilaista oli luvattu elinaikaa vain kahdesta viiteen kuukautta”, sanoo Stanley Riddell The Guardian -lehden haastattelussa.

Hän huomautti myös, että potilaiden tilanne voi toki vielä kääntyä huonommaksi ja että koetta ei ole vielä arvioitu tieteellisesti. Ridell on kuitenkin hyvin optimistinen hoitomuodon suhteen.

Immunoterapia on "elävää lääkettä"

Kokeessa käytetty immunoterapiamuoto oli T-soluterapiaa, joka perustuu niin sanottuun "elävään lääkkeeseen". Toisin kuin solunsalpaaja- ja sädehoidoissa siinä ei yritetä myrkyttää eikä säteilyttää syöpäsoluja hengiltä.

Sen sijaan siinä potilaalta eristetään immuunijärjestelmän syöpää vastaan taistelevia T-soluja, joita sitten viljellään laboratoriossa, jotta ne saadaan lisääntymään runsaasti. Lopuksi miljardit näin aikaansaadut optimoidut tappajasolut ruiskutetaan takaisin potilaaseen.

Tämän jälkeen T-solut kannustavat immuunijärjestelmän taisteluun syöpää vastaan etsimällä ja tuhoamalla syöpäsoluja kehossa.

LUE LISÄÄ IMMUNOTERAPIASTA: Elimistö parantaa itsensä syövästä

Immunoterapialla on yhä sivuvaikutuksia

Hoitomuotoa on käytetty jo menestyksekkäässti sekä pitkälle edenneessä ihosyövässä ja suolistosyövässä, mutta aikaisemmin sillä ei ole saavutettu näin hyviä tuloksia leukemian hoidossa.

Jos koetulokset osoittautuvat paikkansapitäviksi, seuraavaksi aiotaan yrittää rajoittaa hoidon sivuvaikutuksia. Immunoterapia voi aiheuttaa korkean kuumeen, alentaa verenpainetta ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tappavia hermovaurioita, kun elimistöön tuodaan kerralla liika-annos tappajasoluja.

Immunoterapia käyttää hyväksi geneettisesti huippuunsa viritettyjä tappajasoluja

Laboratorioviljelyn jälkeen elimistöön ruiskutetut T-solut eivät ole aivan luonnollisia. Niille on geenitekniikalla annettu viisi uutta asetta syöpäsolujen murskaamiseen.

Lue lisää immunoterapiasta hoidon saloihin perehdyttävästä artikkelistamme: