Shutterstock

Dna-robotti kuristaa kasvaimen

Perintöaineksesta rakennettu pienoisrobotti pystyy tuhoamaan syöpäsoluja tukkimalla verisuonen ja estämällä siten syöpäsoluja saamasta happea ja ravintoa.

Syöpäkasvain on täysin riippuvainen veren­kierrosta. Ilman verta solut näivettyvät ja kuolevat.

Siksi yhdysvaltalaisen ­Arizonan valtionyliopiston ja Kiinan kansallisen nanotieteen ja tekniikan tutkimuskeskuksen tutkijat ovat kehittäneet robotin, joka osaa sulkea verisuonia.

Robotin luomisessa on sovellettu erikoismenetelmää, jossa dna-ketjut muodostavat tavoiteltavan rakenteen.

Tässä tapauksessa kyse on eräänlaisesta putkesta, joka sisältää annoksen trombiini-nimistä entsyymiä. Elimistön luonnollisesti tuottaman aineen tärkein tehtävä liittyy veren hyytymiseen esimerkiksi silloin, kun syntyy haava.

Dna-robotin 3D-malli.

Nanorobotti mikroskooppikuvassa. Joka renkaassa on trombiinia.

Robotit uivat verenkierrossa

Verenkiertoon ruiskutettavat pienet robotit pääsevät suonia pitkin määränpäähänsä eli sen kohteen luo, johon ne on suunniteltu reagoimaan.

Syöpäsolut vapauttavat nukleoliini-proteiinia, jota ei esiinny terveissä kudoksissa. Robotit on varustettu dna:lla, joka sitoutuu nukleoliiniin, ja vasta sitten, kun kytkös on syntynyt, trombiini vapautuu.

Ensimmäiset kokeet ovat lupaavia

Entsyymi käynnistää veren hyytymiseen johtavan kemiallisen tapahtumasarjan ja saa aikaan tulpan, joka tukkii syöpäkasvaimelle happea ja ravintoa välittävän suonen.

Robotteja on testattu menestyksekkäästi hiirillä. Robotit hakeutuvat vuorokauden kuluessa kasvainten luokse ja alkavat muodostaa veritulppia. Kokeissa kasvaimet ovat hävinneet yli kolmasosalta eläimistä. Tulosten mukaan menetelmä sopii rinta-, keuhko-, iho- ja munasarjasyövän hoitoon.

Entsyymi luo verihyytymän

Robotti reagoi lähellä olevaan kasvaimeen vapauttamalla suoneen trombiinia, joka saa veren hyytymään.