Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Lääketiede - Syöpä

Bakteeri suojaa ihosyövältä

Staphylococcus epidermidis on osa ihmisen ihon normaalia bakteerikantaa. Siitä on kehittynyt kanta, joka hiirikokeiden perusteella näyttää suojaavan ihosyövältä.

Sinulla saattaa kasvaa ihollasi omasta takaa pöpö, joka suojaa sinua ihosyövältä.

Kalifornian yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan osalla ihmisistä normaali ihon bakteerikasvusto on saanut tällaisen bonusominaisuuden.

Se estää syöpäsoluja jakaantumasta

Tutkimuksessa analysoitiin iholla luonnostaan elävän Staphylococcus epi­­dermidis -bakteerin erilaisia kantoja.

Kun eri kantojen edustajia siirrettiin yhteen hiirten solujen kanssa, ilmeni, että yksi bakteerikanta esti soluja kehittymästä syöpäsoluiksi.

© UCSD

Kun bakteerikantaa tutkittiin lähemmin, huomattiin, että kyseinen Staphylococcus epidermidiksen muunnelma tuottaa 6-HAP-nimistä ainetta, joka muistuttaa ­rakenteeltaan dna:n ainesosia.

Samankaltaisuutensa ansiosta se estää dna:n kopioitumisen syöpäsoluissa. Siksi 6-HAP estää syöpäsolujen kasvun. Se ei kuitenkaan vaikuta terveiden ihosolujen kehitykseen, koska niissä esiintyvät entsyymit ilmeisesti kumoavat 6-HAP:n vaikutuksen.

1 ihmisellä 5:stä on suojaava bakteeri

Tutkijat levittivät eri kantojen bakteereja hiirten karvattomalle iholle ja altistivat ne voimakkaalle ultraviolettisäteilylle 12 viikon ajan.

HAP-6:ta erittävää kantaa saaneille hiirille kehittyi keskimäärin vain yksi syöpäkasvain hiirtä kohti. Muiden kantojen bakteereja saaneille syntyi 4–6 kasvainta.

Staphylococcus epidermidis käyttää ilmeisesti HAP-6:ta torjuakseen vieraita bakteereja. Alustavien tutkimusten mukaan noin 20 prosentilla ihmisistä on ihollaan HAP-6:ta tuottava bakteerikanta. Tutkimustulos voi johtaa uusien syöpähoitojen kehittämiseen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota