© Shutterstock
Lääketiede - Syöpä

Bakteeri suojaa ihosyövältä

Staphylococcus epidermidis on osa ihmisen ihon normaalia bakteerikantaa. Siitä on kehittynyt kanta, joka hiirikokeiden perusteella näyttää suojaavan ihosyövältä.

Sinulla saattaa kasvaa ihollasi omasta takaa pöpö, joka suojaa sinua ihosyövältä.

Kalifornian yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan osalla ihmisistä normaali ihon bakteerikasvusto on saanut tällaisen bonusominaisuuden.

Se estää syöpäsoluja jakaantumasta

Tutkimuksessa analysoitiin iholla luonnostaan elävän Staphylococcus epi­­dermidis -bakteerin erilaisia kantoja.

Kun eri kantojen edustajia siirrettiin yhteen hiirten solujen kanssa, ilmeni, että yksi bakteerikanta esti soluja kehittymästä syöpäsoluiksi.

© UCSD

Kun bakteerikantaa tutkittiin lähemmin, huomattiin, että kyseinen Staphylococcus epidermidiksen muunnelma tuottaa 6-HAP-nimistä ainetta, joka muistuttaa ­rakenteeltaan dna:n ainesosia.

Samankaltaisuutensa ansiosta se estää dna:n kopioitumisen syöpäsoluissa. Siksi 6-HAP estää syöpäsolujen kasvun. Se ei kuitenkaan vaikuta terveiden ihosolujen kehitykseen, koska niissä esiintyvät entsyymit ilmeisesti kumoavat 6-HAP:n vaikutuksen.

1 ihmisellä 5:stä on suojaava bakteeri

Tutkijat levittivät eri kantojen bakteereja hiirten karvattomalle iholle ja altistivat ne voimakkaalle ultraviolettisäteilylle 12 viikon ajan.

HAP-6:ta erittävää kantaa saaneille hiirille kehittyi keskimäärin vain yksi syöpäkasvain hiirtä kohti. Muiden kantojen bakteereja saaneille syntyi 4–6 kasvainta.

Staphylococcus epidermidis käyttää ilmeisesti HAP-6:ta torjuakseen vieraita bakteereja. Alustavien tutkimusten mukaan noin 20 prosentilla ihmisistä on ihollaan HAP-6:ta tuottava bakteerikanta. Tutkimustulos voi johtaa uusien syöpähoitojen kehittämiseen.

Lue myös:

Ebola

Ebolarokote on tulossa

0 minuuttia
Sairaudet

Syö näin, niin vältät ärtyvän suolen

1 minuuttia
Syöpä

Uutta syöpärokotetta testataan ihmisillä

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!