Supermalaria leviää

Malarialääkkeille vastustuskykyinen malarialoinen on pesiytynyt Kaakkois-Aasiaan. Jos loinen leviää Afrikkaan, seuraukset voivat tutkijoiden mukaan olla katastrofaaliset.

© Shutterstock

Uusi malarian muoto leviää Kaakkois-Aasiassa. Perinteiset lääkkeet eivät tehoa tähän superloiseen, joka on mutatoitunut versio ihmiselle vaarallisimmasta malarialoisesta.

Plasmodium falciparum_ -_malarialoisen uusi versiohavaittiin ensimmäisenä Kambodžassa, josta se on jo levinnyt Thaimaahan, Laosiin ja Vietnamiin.

Näin totesivat tutkijat, jotka The Lancet -tiedelehdessä kutsuvat kehitystä vaaralliseksi ja toteavat, että uusi malariatyyppi on kansainvälinen ongelma.

Tutkijat pelkäävät muun muassa sitä, että lääkkeille vastustuskykyinen malarialoinen leviää Afrikkaan.

Loinen räjäyttää punasolut

Malariaa aiheuttaa hyttysenpiston välityksellä vereen kulkeutuva loinen. Loisen elinkaari on varsin mielenkiintoinen, sillä se lisääntyy maksassa, josta se siirtyy punasoluihin. Loinen lisääntyy myös punasolussa, jonka se siitä poistuessaan räjäyttää.

Elinkaarensa aikana loinen muuttaa ulkonäköään, joten sen tuhoaminen on haastavaa.

Tällä hetkellä malariaa lääkitään yhdistelmälääkityksellä, jossa käytetään artemisiinia ja jotain muuta lääkettä. Uusi malariakanta tuntuu olevan vastustuskykyinen sekä artemisiinille että sen kanssa käytettävälle piperakiini-lääkkeelle.

212 miljoonaa sairastuu malariaan

Noin 212 miljoonaa ihmistä saa vuosittain malariatartunnan. 92 prosenttia sairastuneista on afrikkalaisia. Jos vastustuskykyinen malarialoiskanta pääsee leviämään Afrikassa, tilanne muuttuu katastrofaaliseksi.

Siksi tutkijoilla on nyt kiire.