Shutterstock
Käsidesiä iholle ja käsineille

Sopiiko käsidesi vain iholle?

Käsidesi on tarkoitettu iholle, mutta sillä on mahdollista puhdistaa myös suojakäsineitä – joiden on hyvä olla juuri sopivan kokoiset.

Käsidesi on tarkoitettu ensisijaisesti iholle, mutta sitä voi hyvin käyttää myös kertakäyttökäsineiden puhdistamiseen.

Tavalliset kertakäyttökäsineet on valmistettu lateksista tai nitriilistä. Lateksi on luonnonkumia, nitriili taas keinotekoinen kumiseos.

Kumpikaan aine ei kärsi käsihuuhteesta niin, että käsineet rikkoutuisivat ja päästäisivät virukset ja bakteerit läpi. Tähän tulokseen päädyttiin Koreassa vuonna 2017 lääkäri Jiyoung Changin johdolla tehdyssä tutkimuksessa.

Kaikki testatut käsineet pysyivät ehjinä, vaikka ne oli desinfioitu 30 kertaa tavallisella käsihuuhteella.

Sama tutkimus osoitti kuitenkin, että käsihuuhde menetti puhdistustehoaan, kun käsineet oli käsitelty sillä kymmenisen kertaa.

Kertakäyttökäsineitä on ilmeisesti vaikeampi desinfioida kuin käsiä, olivatpa ne sitten uudet tai käytetyt, jos ne eivät ole esimerkiksi sopivan kokoiset.

Liian isot käsineet menevät rypyille, jotka vaativat erityistä tarkkuutta.

Käsihuuhteet perustuvat yleensä etanoliin, joka on melko turvallinen alkoholi. Yleispuhdistusaineissa voidaan käyttää isopropanolia, jolla denaturoidaan etanolia.

Isopropanoli on haitallisempaa kuin etanoli, jos sitä nautitaan vahingossa. Sitä käsiteltäessä suositellaan käytettäväksi suojakäsineitä.