Nainen aivastaa

Siitepölykausi voi kasvattaa koronavirustartunnan riskiä

Siitepölykausi merkitsee monelle vuotavaa nenää, kutisevia silmiä ja etenkin aivastuksia, jotka lennättävät niin limaa kuin viruspartikkeleitakin useiden metrien päähän. Eikä tässä vielä kaikki. Tutkimuksen mukaan koronavirus voi leijailla ilmassa vielä useita minuutteja aivastamisen jälkeen.

Siitepölykausi merkitsee monelle vuotavaa nenää, kutisevia silmiä ja etenkin aivastuksia, jotka lennättävät niin limaa kuin viruspartikkeleitakin useiden metrien päähän. Eikä tässä vielä kaikki. Tutkimuksen mukaan koronavirus voi leijailla ilmassa vielä useita minuutteja aivastamisen jälkeen.

Shutterstock

Vaikka vuoden siitepölykausi alkoi virallisesti jo kuukausia sitten, moni siitepölylle allerginen huomaa oireita vasta nyt. Tämä johtuu siitä, että koivu, joka on yksi pahimmista allergiaa aiheuttavista puista, alkaa kukintansa vasta nyt.

Nenän vuotamisen, silmien kutinan ja aivastelun kaltaiset oireet lisääntyvät allergisilla, ja etenkin aivastelulla voi olla iso merkitys SARS-Cov-2-viruksen leviämiselle.

Aivastus voi singota viruspartikkeleita ilmaan

Kun mikroskooppiset siitepölyhiukkaset ajautuvat allergisen hengitysteiden limakalvoille, elimistö pitää niitä uhkana ja yrittää päästä niistä eroon.

Reaktiona on aivastaminen, jolloin lämmin ja kostea liman, hiukkasten, vesipisaroiden ja ilman pilvi sinkoutuu suusta ja nenästä jopa 160 kilometrin tuntinopeudella. Näin suuri voima merkitsee sitä, että pisaroita voi kantautua 7-8 metrin päähän aivastajasta.

Allergian aiheuttama aivastus ei sinänsä ole vaarallinen. Jos aivastaja sairastaa ehkä oireettomanakin covid-19-tautia, viruspartikkeleita voi kuitenkin kantautua aivastuksen vesipisaroiden mukana toisten ihmisten hengitysteihin.

Kaikilla siitepölyallergisilla ei ole kaikkia alla lueteltuja oireita. Sama koskee myös covid-19-tautia, jossa oireet voivat olla myös lievempiä kuin alla on listattu.

Jos et ole varma, kumpaanko oireesi viittaavat, ota yhteyttä koronavirusneuvontaan tai omaan terveyskeskukseen.

©

Siitepölyallergian tavalliset oireet

 • Kuume: Ei
 • Aivastelu: Kyllä. Siitepölyallergiset aivastelevat usein siitepölyn poistamiseksi nenästä.
 • Yskä: Alahengitysteiden ärsytystä, joka ilmenee esimerkiksi yskänä tai hengityksen vinkumisena, voi esiintyä, jos allergian lisäksi potilaalla on astmaa. Noin 20 prosentilla siitepölyallergisista on myös astma.
 • Kurkkukipu: Ei
 • Vuotava tai tukkoinen nenä: Kyllä, siitepölyallergisilla on usein nenäoireita. Siitepölyallergiassa erite on yleensä kirkasta ja juoksevaa.
 • Silmien tai nenän kutina: Kyllä, moni siitepölyallerginen kärsii nenän tai silmien limakalvoille joutuneen siitepölyn aiheuttamasta kutinasta. Silmät voivat olla punaiset ja ärsyyntyneet.
 • Väsymys: Kyllä, siitepölykauden aikana allergikko voi tuntea väsyneisyyttä.
 • Hengitysvaikeudet: Siitepölyallergikoilla, joilla on astma, voi esiintyä hengitysvaikeuksia.
©

Covid-19-taudin tavalliset oireet

 • Kuume: Kyllä. Useimmilla covid-19-potilailla esiintyy lievää tai korkeaa kuumetta.
 • Aivastelu: Ei
 • Yskä: Kyllä. Yli puolella covid-19-potilaista on todettu kuivaa yskää.
 • Kurkkukipu: Kyllä. Useilla covid-19-potilailla on ollut kurkkukipua jossain taudin vaiheessa.
 • Vuotava tai tukkoinen nenä: Vain hyvin harvoilla covid-19-potilailla on raportoitu nenän tukkoisuutta.
 • Silmien tai nenän kutina: Ei. Vain yksittäisillä covid-19-potilailla on ollut tautiin liittynyt silmätulehdus. Silmätulehduksessa silmät punottavat ja niistä valuu märkäistä eritettä.
 • Väsymys: Kyllä. Useat potilaat ovat kokeneet väsymystä. Määrä jää kuitenkin alle puoleen sairastuneista.
 • Hengitystievaikeudet: Kyllä. Hieman alle 20 prosentille on kehittynyt hengitysvaikeuksia.

Oireet ovat peräisin kiinalaisesta tutkimuksesta, joka käsitti 55 924 vahvistettua covid-19-tapausta. Tutkimus on julkaistu Maailman terveysjärjestö WHO:n raportissa.

Aivastuksen kosteus ja lämpö suojaavat virusta

Aivastuksen merkityksen selvittämiseksi covid-19-taudin leviämiselle yhdysvaltalainen epidemiologi Lydia Bourouiba teki joukon kokeita.

Hän tallensi aivastuksen ja teki siitä hidastusvideon, mikä paljastaa, miksi tavallinen aivastus voi levittää koronavirusta niin tehokkaasti.

Video: Katso, millainen pilvi aivastuksessa syntyy

Kun isoimmat aivastuspilven pisarat putoavat pian maahan, pienimmät pisarat, niin sanotut aerosolit, jäävät yhä leijumaan ilmaan.

Aerosolit voivat isompien pisaroiden tavoin sisältää virushiukkasia, ja aivastuksen tuottama lämmin ja kostea pilvi suojaa niitä kuivumiselta ja auttaa niitä selviämään ilmassa sekuntien sijaan useita minuutteja. Havainto pätee tosin ilmeisesti vain sisätiloissa, missä tuuli ja muut sääilmiöt eivät hajota pilveä.

Kokeiden tulos tarkoittaa sitä, että aivastaminen saattaa viedä tehon yhdeltä parhaimmista suojautumiskeinoista eli turvaväliltä. Kahden metrin turvaväli ei siksi aina ole riittävä.

Ei kuitenkaan vieläkään tiedetä, kuinka paljon virushiukkasia tarvitaan tartunnan syntymiseen. Aivastuksen tarttuttamistehoa voi joka tapauksessa vähentää siten, että aivastaa nenäliinaan tai hihaan ja huolehtii hygieniasta.