Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

VIRUSTEN TAPPAJA

Tämän myrkkysammakon ihon limaan kätkeytyvä mikroskooppinen proteiini tappaa erittäin yleisiä H1-influenssaviruksia.

© Sanil George / Jessica Shartouny
Lääketiede - Sairaudet

Sammakon lima tappaa aggressiivisia influenssaviruksia

H1-tyypin influenssavirukset aiheuttavat vuosittain satojatuhansia kuolemantapauksia, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet lupaavan virustentuhoajan limaisen intialaisen myrkkysammakon ihosta.

Noin 500 000 ihmistä kuolee joka vuosi influenssaan.

Yksi pahimmista syntipukeista on yleinen H1-tyypin influenssavirus, jota vastaan on vaikea suojautua, koska se mutatoituu ja muuttaa luonnettaan jatkuvasti. Tämä nähtiin muun muassa sikainfluenssapandemian aikana vuonna 2009, jolloin yli 18 000 ihmistä menehtyi, sekä vuosina 1918–1919, jolloin espanjantauti vei ainakin 40 miljoonan ihmisen hengen.

Nyt ovat yhdysvaltalaisen Emoryn yliopiston sekä intialaisen Rajiv Gandhin bioteknologian keskuksen tutkijat löytäneet uuden aseen H1-tyypin influenssaa vastaan: viruksia tappavan proteiinin, jota on intialaisen myrkkysammakon ihon erittämässä limassa.

”Minä melkein putosin tuolilta”, hämmästelee Emoryn yliopiston mikrobiologi Joshy Jacob.

Koe-eläimet selviytyivät tappavasta H1-annoksesta

Tutkijaryhmä etsi30128-0 {"target":"_blank"}) Hydrophylax bahuvistara -sammakon limasta pieniä proteiineja, niin sanottuja peptidejä, joilla tiedetään olevan bakteereja tuhoava vaikutus.

Yllätyksekseen tutkijat löysivät peptidin, joka saattoi tappaa H1-influenssaviruksen sitoutumalla virusvariantin proteiinipintaan.

Tutkijat testasivat heti peptidiä, joka sai nimen urumin vanhan intialaisen miekan mukaan, ruiskuttamalla sitä hiirten nenään ja altistamalla hiiret sitten tappavalle annokselle H1-virusta. Kaikki hiiret säilyivät hengissä.

Limatutkijoista tulee ehkä pelastavia sankareita

Löytö on lupaava, sillä sammakon peptideistä voi tulla tärkeä ase taistelussa tulevaisuuden influenssapandemioita vastaan.

Kun nykyiset lääkkeet eivät enää tehoa muuntuneisiin ja vastustuskykyisiin virusvariantteihin, peptideistä saadaan ehkä ihmiskunnan pelastavat valttikortit.

Peptidien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin sitä, että keksitään tapa käyttää niitä ihmisten parantamiseen ilman, että kehon omat entsyymit hajottavat nämä virusten viholliset.

Parhaillaan tutkijat yrittävät selvittää peptidien käyttöä ja lisäksi he etsivät muita mahdollisia sammakoiden peptidejä, jotka voisivat tuhota muun muassa dengue- ja zikaviruksia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota