Sammakon lima tappaa aggressiivisia influenssaviruksia
H1-tyypin influenssavirukset aiheuttavat vuosittain satojatuhansia kuolemantapauksia, mutta nyt tutkijat ovat löytäneet lupaavan virustentuhoajan limaisen intialaisen myrkkysammakon ihosta.

Tämän myrkkysammakon ihon limaan kätkeytyvä mikroskooppinen proteiini tappaa erittäin yleisiä H1-influenssaviruksia.
Noin 500 000 ihmistä kuolee joka vuosi influenssaan.
Yksi pahimmista syntipukeista on yleinen H1-tyypin influenssavirus, jota vastaan on vaikea suojautua, koska se mutatoituu ja muuttaa luonnettaan jatkuvasti. Tämä nähtiin muun muassa sikainfluenssapandemian aikana vuonna 2009, jolloin yli 18 000 ihmistä menehtyi, sekä vuosina 1918–1919, jolloin espanjantauti vei ainakin 40 miljoonan ihmisen hengen.
Nyt ovat yhdysvaltalaisen Emoryn yliopiston sekä intialaisen Rajiv Gandhin bioteknologian keskuksen tutkijat löytäneet uuden aseen H1-tyypin influenssaa vastaan: viruksia tappavan proteiinin, jota on intialaisen myrkkysammakon ihon erittämässä limassa.
”Minä melkein putosin tuolilta”, hämmästelee Emoryn yliopiston mikrobiologi Joshy Jacob.
Koe-eläimet selviytyivät tappavasta H1-annoksesta
Tutkijaryhmä etsi Hydrophylax bahuvistara -sammakon limasta pieniä proteiineja, niin sanottuja peptidejä, joilla tiedetään olevan bakteereja tuhoava vaikutus.
Yllätyksekseen tutkijat löysivät peptidin, joka saattoi tappaa H1-influenssaviruksen sitoutumalla virusvariantin proteiinipintaan.
Tutkijat testasivat heti peptidiä, joka sai nimen urumin vanhan intialaisen miekan mukaan, ruiskuttamalla sitä hiirten nenään ja altistamalla hiiret sitten tappavalle annokselle H1-virusta. Kaikki hiiret säilyivät hengissä.
Limatutkijoista tulee ehkä pelastavia sankareita
Löytö on lupaava, sillä sammakon peptideistä voi tulla tärkeä ase taistelussa tulevaisuuden influenssapandemioita vastaan.
Kun nykyiset lääkkeet eivät enää tehoa muuntuneisiin ja vastustuskykyisiin virusvariantteihin, peptideistä saadaan ehkä ihmiskunnan pelastavat valttikortit.
Peptidien hyödyntäminen edellyttää kuitenkin sitä, että keksitään tapa käyttää niitä ihmisten parantamiseen ilman, että kehon omat entsyymit hajottavat nämä virusten viholliset.
Parhaillaan tutkijat yrittävät selvittää peptidien käyttöä ja lisäksi he etsivät muita mahdollisia sammakoiden peptidejä, jotka voisivat tuhota muun muassa dengue- ja zikaviruksia.