Mitä salmonella on?
Salmonella on bakteeri, joka voi aiheuttaa suolistotulehduksen. Salmonellabakteerin aiheuttama tulehdus on tieteelliseltä nimeltään salmonelloosi.
Yleisin ihmisiin tarttuva salmonellabakteeri on Salmonella enterica. Siitä tunnetaan yli 2 500 erilaista muunnosta.
Salmonellabakteerit voivat aiheuttaa erilaisia sairauksia. Salmonellatulehdukset jaetaan yleensä kolmeen ryhmään.
- Salmonella enterocolitis on salmonellabakteerin aiheuttama tulehdus paksu- tai ohutsuolessa. Sen oireita ovat ripuli, vatsakivut, päänsärky ja kuume.
- Salmonella typhi -bakteerin aiheuttama tulehdus tunnetaan lavantautina. Sen oireita ovat kova kuume, ripuli, verinen uloste ja toisinaan jopa sekavuus. Hoitamattomana lavantauti johtaa kuolemaan 10–20 prosentilla sairastuneista. Suomessa lavantauti on harvinainen, ja jos sen sattuisi saamaan, se on hoidettavissa antibiooteilla.
- Salmonella septicemia on salmonellabakteerin aiheuttama sepsis eli vanhan arkikielisen nimityksen mukaan verenmyrkytys. Siinä salmonellabakteerit ovat levinneet verenkiertoon, mikä voi aiheuttaa tulehdusreaktion useissa elimissä. Sepsis hoidetaan antibiooteilla ja antamalla nestettä suoneen verenpaineen säilyttämiseksi.
Miten salmonella tarttuu?
Useimmiten salmonella tarttuu bakteerien saastuttamien elintarvikkeiden välityksellä. Tavallisin tartunnanlähde on sianliha, mutta salmonellaa voi olla myös salaateissa, maitotuotteissa tai juomavedessä.
Usein salmonella yhdistetään kananlihaan. Suomalaisessa broilerinlihassa salmonella on harvinaista, mutta se kannattaa silti kypsentää, sillä se voi sisältää muita haitallisia bakteereja, kuten kampylobakteereja, jotka myös voivat aiheuttaa suolistotulehduksia.
Elimistöön päästyään salmonellabakteeri liikkuu värekarvojensa avulla.
Salmonellabakteeri tunkeutuu suolen seinämän epiteelisoluihin. Epiteelisolut muodostavat suojaavan limakalvon suolen pinnalle.

Tältä salmonellabakteerit näyttävät mikroskoopissa. Salmonellalle on tyypillistä pullea sauvamainen muoto ja pitkät värekarvat.
Elintarvikkeet eivät ole ainoa tartunnanlähde. Salmonellabakteerit voivat tarttua myös toisesta ihmisestä tai eläimestä, muun muassa jyrsijöistä.
Miten salmonellatulehdus etenee?
Yleensä oireet ilmaantuvat parin päivän kuluttua tartunnasta ja katoavat viikossa.
Noin 10 prosentilla tartunnan saaneista on salmonellabakteereja elimistössään vielä kahden kuukauden kuluttua. Joskus harvoin tartunta jää krooniseksi.
Kun oireiden päättymisestä on kulunut noin viikko, voidaan tutkia ulostenäytteestä, ovatko bakteerit kadonneet.
Elintarviketeollisuuden riskitöissä eli työtehtävissä, joissa on suuri riski levittää salmonellatartuntaa, vaaditaan sairastamisen jälkeen kolme peräkkäistä negatiivista näytettä. Riskitöitä ovat muun muassa tehtävät , joissa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita tai maitoa.
Miten salmonellatartunnan voi välttää?
Paras keino välttyä salmonellalta on hyvä hygienia – varsinkin keittiössä. Kädet, pinnat ja työvälineet täytyy pitää puhtaina ja ruoka-aineet pitää säilyttää ja pestä huolellisesti.

Salmonellaa ei näe paljain silmin. Vaikka ruoka tai juoma olisi epäpuhdasta, siinä ei välttämättä ole salmonellaa. Toisaalta salmonellan tartuttama ruoka ei välttämättä näytä pilaantuneelta. Tuoreen ja hyvän näköinen raaka sianliha voi hyvin vilistä salmonellabakteereja.
Tyhjät elintarvikepakkaukset on hyvä panna heti roskiin, etteivät niissä mahdollisesti olevat bakteerit leviä valmistettavaan ruokaan.
Muista myös kypsentää liha hyvin, etenkin sianliha, jauheliha ja siipikarjanliha.
Myös lavantauti on salmonellatulehdus. Sitä ei juuri esiinny Suomessa, mutta jos matkustat kehitysmaissa, [lavantautirokote] (https://www.terveyskirjasto.fi/mat00044 {"target":"blank"}) voi olla paikallaan.
Millaiset oireet salmonellassa on?
Salmonellatulehduksen oireet ilmestyvät yleensä noin kahden päivän kuluessa tartunnasta.
Tavallisimmat oireet ovat:
- Ripuli
- Vatsakivut
- Pahoinvointi
- Oksentelu
- Kuume
Jos sinun epäillään saaneen salmonellatartunnan, sinulta todennäköisesti pyydetään ulostenäyte. Ulostenäytteestä nähdään, onko sinulla salmonellabakteereja ja minkä tyyppinen bakteerin tartunnan on aiheuttanut. Jos näytteesi on positiivinen, lääkäri antaa sinulle toimintaohjeet.

Jos oksentelu tai ripuli ja yleinen voimaton olo jatkuu toista päivää, mene lääkäriin.
Yleensä salmonellatulehdus on epämiellyttävä mutta ei erityisen vaarallinen. Ankara ripuli saattaa kuitenkin johtaa nestehukkaan, joka voi pitkittyessään olla vaarallista.
Pahimmassa tapauksessa nestehukkaa pitää hoitaa sairaalassa suonensisäisellä nesteytyksellä.
Miten salmonellaa hoidetaan?
Useimmiten salmonellatulehdus ei tarvitse erityistä hoitoa, vaan elimistön immuunijärjestelmä hankkiutuu eroon bakteerista noin viikossa.
Joissakin erityistapauksissa salmonellaa hoidetaan antibiooteilla. Silloin potilas on yleensä pieni vauva tai henkilö, jolla on alentunut vastustuskyky.
Miten yleinen salmonella on?
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan vuonna 2021 Suomessa oli 474 salmonellatapausta. Vuonna 2020 luku oli 522.
Vielä vuonna 2019 salmonellatartuntoja oli yli tuhat. Suotuisa kehitys voi olla koronapandemian aikana parantuneen käsihygienian ansiota.
Todellinen lukumäärä voi tosin olla ilmoitettua suurempi. Kaikki oireita saaneet eivät hakeudu lääkäriin, sillä oireet ovat osin samat kuin influenssassa ja menevät usein ohi itsestään.
LUE MYÖS: Bakteerit käyvät syövän kimppuun
LUE MYÖS: Bakteerit yhdistettiin tietynlaiseen koiranruokaan