Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Creative Commons
Lääketiede - Sairaudet

Salamurhaajahyttynen käy sairautta levittävien lajitovereidensa kimppuun

Laboratoriossa viritetyt hyttyset, joilla on oma biologinen ase, saa nyt USA:ssa päästää vapaaksi. Hyttysten on määrä tappaa lajitovereitaan, jotka levittävät muun muassa zikavirusta sekä denguekuumetta ja keltakuumetta aiheuttavia viruksia.

Yhdysvalloissa on kyllästytty hyttysiin, jotka imiessään verta tartuttavat ihmiseen denguekuumeen, keltakuumeen tai zikaviruksen.

Siksi yhdysvaltalaisviranomaiset ovat näyttäneet vihreää valoa suunnitelmalle, jossa joukko laboratoriossa luotuja tappajahyttysiä päästetään lajitovereidensa kimppuun.

Laboratoriossa MosquitoMate-yritys tartuttaa hyttysiin bakteerin, minkä jälkeen hyttyset päästetään luontoon. Bakteeri on kuin biologinen ase, joka tuhoaa naarashyttysen hedelmällisyyden.

Useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa on vuodesta 2016 alkaen varoitettu ihmisiä Aedes-sukuun kuuluvista hyttysistä, jotka levittävät zikavirusta. Zikavirus voi aiheuttaa sikiöille pienipäisyyttä ja keskushermoston kehityshäiriöitä.

Koiras ampuu kovilla

Ohjelman tavoitteena on tuhota Aedes albopictus -hyttysiä tartuttamalla Wolbachia-bakteeri naaraaseen parittelun yhteydessä.

Bakteeri elää hyönteisen sukusoluissa ja estää naaraan munia kehittymästä.

Laboratoriossa tuotetaan ainoastaan koirashyttysiä. Kun koiraat päästetään luontoon, ne hakeutuvat määrätietoisesti naaraiden luo ja siirtävät bakteerin juuri oikeaan paikkaan.

Toinen etu ainoastaan koiraiden tuottamisessa on se, että koiraat ovat ihmisille huomattavasti lempeämpiä kuin naaraat. Koiraiden kärsä ei ole niin pitkä kuin naarailla, joten ihmisen pistämisen sijaan ne tyytyvät imemään nektaria kukista.

Tappajahyttysiä tuottava yritys on testannut hyttysiään muun muassa New Yorkissa ja Kaliforniassa, joissa verta imevien hyttysten määrä pieneni 80 prosentilla.

Wolbachia-bakteeri on ihmiselle vaaraton, sillä se ei tartu ihmisestä ihmiseen tai toiseen tasalämpöiseen eläimeen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota