Salamurhaajahyttynen käy sairautta levittävien lajitovereidensa kimppuun

Laboratoriossa viritetyt hyttyset, joilla on oma biologinen ase, saa nyt USA:ssa päästää vapaaksi. Hyttysten on määrä tappaa lajitovereitaan, jotka levittävät muun muassa zikavirusta sekä denguekuumetta ja keltakuumetta aiheuttavia viruksia.

© Creative Commons

Yhdysvalloissa on kyllästytty hyttysiin, jotka imiessään verta tartuttavat ihmiseen denguekuumeen, keltakuumeen tai zikaviruksen.

Siksi yhdysvaltalaisviranomaiset ovat näyttäneet vihreää valoa suunnitelmalle, jossa joukko laboratoriossa luotuja tappajahyttysiä päästetään lajitovereidensa kimppuun.

Laboratoriossa MosquitoMate-yritys tartuttaa hyttysiin bakteerin, minkä jälkeen hyttyset päästetään luontoon. Bakteeri on kuin biologinen ase, joka tuhoaa naarashyttysen hedelmällisyyden.

Useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa on vuodesta 2016 alkaen varoitettu ihmisiä Aedes-sukuun kuuluvista hyttysistä, jotka levittävät zikavirusta. Zikavirus voi aiheuttaa sikiöille pienipäisyyttä ja keskushermoston kehityshäiriöitä.

Koiras ampuu kovilla

Ohjelman tavoitteena on tuhota Aedes albopictus -hyttysiä tartuttamalla Wolbachia-bakteeri naaraaseen parittelun yhteydessä.

Bakteeri elää hyönteisen sukusoluissa ja estää naaraan munia kehittymästä.

Laboratoriossa tuotetaan ainoastaan koirashyttysiä. Kun koiraat päästetään luontoon, ne hakeutuvat määrätietoisesti naaraiden luo ja siirtävät bakteerin juuri oikeaan paikkaan.

Toinen etu ainoastaan koiraiden tuottamisessa on se, että koiraat ovat ihmisille huomattavasti lempeämpiä kuin naaraat. Koiraiden kärsä ei ole niin pitkä kuin naarailla, joten ihmisen pistämisen sijaan ne tyytyvät imemään nektaria kukista.

Tappajahyttysiä tuottava yritys on testannut hyttysiään muun muassa New Yorkissa ja Kaliforniassa, joissa verta imevien hyttysten määrä pieneni 80 prosentilla.

Wolbachia-bakteeri on ihmiselle vaaraton, sillä se ei tartu ihmisestä ihmiseen tai toiseen tasalämpöiseen eläimeen.