Saksassa vanhempien on 1. maaliskuuta 2020 alkaen pystyttävä osoittamaan ennen päivähoidon tai koulun alkamista, että heidän lapsensa ovat saaneet tuhkarokkorokotteen.
Saksan terveysministerin Jens Spahnin tekemä aloite herätti huomiota jo toukokuussa. Viime viikolla ehdotus hyväksyttiin.
Se merkitsee, että lapset on rokotettava ennen 31. heinäkuuta 2021 tai vanhempia odottaa jopa 2 500 euron sakko - ja lapsilta evätään toistaiseksi pääsy päiväkotiin tai kouluun.
Saksan uusi laki sai alkunsa siitä, että tuhkarokko on viime vuosina yleistynyt koko Euroopassa.
Tuhkarokkotapaukset lisääntyivät räjähdysmäisesti
WHO:n tilastojen mukaan vuonna 2016 Euroopassa rekisteröitiin 5 273 tuhkarokkotapausta.
Luku kasvoi vuoteen 2017 mennessä 21 315 tapaukseen, ja tauti aiheutti myös 35 kuolemaa.
Ja vuonna 2018 rekisteröitiin 82 596 tapausta ja 72 kuolemaa WHO:n Euroopan alueen 53 jäsenmaassa, toteaa tanskalainen Statens Serum Institut.
Tapausten määrä on 15-kertaistunut vain kahdessa vuodessa. Saksa on vain yksi maista, joissa tuhkarokkoepidemioita on esiintynyt säännöllisesti.
Kuvien jälkeen voit lukea, miten tuhkarokko leviää.
Näin tuhkarokkorokote toimii

Ensimmäinen immuunireaktio
Rokotteet koostuvat yleensä kuolleista tai heikennetyistä viruksista tai bakteereista tai niiden osista. Immuunijärjestelmä reagoi niihin valmistamalla vasta-aineita, jotka nujertavat sairauden, ja muistisoluja, jotka muistavat taudinaiheuttajan seuraavaa kertaa varten.

Toinen immuunireaktio
Kun elimistö kohtaa uudestaan saman bakteerin tai viruksen, immuunijärjestelmä tunnistaa sen heti ja alkaa tuottaa sitä torjuvia vasta-aineita.
Tästä syystä tuhkarokko leviää nopeasti
Tuhkarokon nopeaan leviämiseen on kaksi pääsyytä: resurssipula ja väärä informaatio.
Resurssipula: Riittämätön rokotekattavuus aiheuttaa sen, että tuhkarokko on päässyt leviämään ympäri Eurooppa.
95 prosenttia joka ikäluokasta pitäisi rokottaa kahdesti, jotta rokotteilla pystyttäisin suojaamaan koko väestö. Normaalisti terve lapsi saa rokotteen 12–18 kuukauden iässä ja toisen kuusivuotiaana (thl.fi).
Tavoitteena olevaa 95 prosentin rokotekattavuutta voi olla vaikeaa saavuttaa muun muassa Ukrainassa, Romaniassa, Serbiassa ja Kreikassa, joissa epidemioita on runsaasti, koska rokottamista vaikeuttavat epätasa-arvo, köyhyys ja terveydenhoitojärjestelmän puutteellisuus, kirjoittaa WHO.
Väärä informaatio: Muun muassa Italiassa, Ranskassa ja Britanniassa tuhkarokkoepidemiat johtuvat vanhempien epäluulosta rokotteita kohtaan.
Saksalainen tutkimus osoittaa, että rokotusta vastustavilla verkkosivuilla 5–10 minuuttiakin viettävät ovat taipuvaisempia suhtautumaan rokotteisiin epäilevämmin.
Rokotteita vastustavien (englanniksi "anti-vaxxers") joukkoon kuuluu vanhempia, jotka suhtautuvat rokotteiden tehoon epäilevästi, pitävät niitä jonkin tahon salajuonena tai ovat huolestuneita niiden sivuvaikutuksista.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että kaikki rokotteille ei-allergiset lapset saavat MPR-rokotteen, joka suojaa tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta.