psykedeeliset sienet

Taikasienet voivat lievittää vaikeaa masennusta

Useissa kokeissa on havaittu, että psykedeeli psilosybiinillä on ahdistusta lievittäviä ominaisuuksia. Siksi Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on päättänyt kiirehtää sienistä saatavan psykedeelin psilosybiinin lisätutkimuksia toisen kerran tänä vuonna. Toiveena on, että psilosybiiniä voitaisiin käyttää vakavan masennuksen ja pelkotilojen hoidossa.

Shutterstock

Psykedeelit, kuten LSD ja sienten sisältämät aineet, ovat kiinnostaneet lääketieteellistä tutkimusta vuosikymmeniä. Tietyt aineet voivat aiheuttaa tajunnantilan muutoksia, ja aiemmissa kokeissa on havaittu, että etenkin sienten sisältämä psilosybiini lievittää monenlaisia psyykkisiä ongelmia, kuten pelkotiloja ja vaikeaa masennusta.

Psilosybiiniä ei vielä käytetä lääkinnässä, mutta tilanne voi pian muuttua.

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA on nimittäin toisen kerran tänä vuonna myöntänyt psilosybiinihoidon olevan ”'breakthrough therapy”, ”läpimurtohoito”. Se merkitsee, että psilosybiinilääkitystä kehittävä lääkealan yritys pääsee ohituskaistalle: kaikkia kliinisiä kokeita ja lääkkeen kehitystä pyritään edistämään ja hyväksymisprosessia nopeutetaan.

FDA turvautuu tällaiseen menettelyyn vain, kun se arvioi, että uusi hoitomuoto voi tarjota huomattavasti parempia tuloksia kuin olemassa olevat.

Psilosybiini patoaa aistit

Psilosybiini on tehokas siksi, että se pystyy muuttamaan aivojen aktiivisuutta.

Kun se vaikuttaa aivoissa, verenkierto huononee osassa otsalohkoa, väliaivoissa ja talamuksessa, joka lähettää aistitietoa aivokuoreen.

Aivoalueet - näkökukkula, väliaivot ja otsalohkot

Talamus eli näkökukkula ja hypotalamus ovat osa väliaivoja (vasemmalla), ja otsalohkoja on kaksi, yksi kummallakin puolella päätä (oikealla)

© Shutterstock

Tästä seuraa, että aivoalueiden välinen viestintä vähenee ja syntyy samantapainen muuntunut tajunnantila kuin käytettäessä LSD:tä.

Aistiharhat ovat kuitenkin harvinaisempia. Ilmeisesti muutokset estävät kielteisiä pakkoajatuksia ja voivat tätä kautta lievittää ahdistusta, masennusta ja riippuvuutta.

Aiemmissa kokeissa havaittu paranemista

Psilosybiinilla aiemmin tehdyissä kokeissa on havaittu potilaiden kokevan oireidensa lievittyvän - ja teho kestää jopa vuosia hoidon jälkeen.

New Yorkin yliopiston tutkijat selvittivät 80 syöpäsairaan koehenkilön avulla, millainen on sopiva annos hoidettaessa ahdistusta ja masennusta.

Tutkimustilanteessa koehenkilöt kuuntelivat makuullaan musiikkia silmät peitettyinä. Tulosten mukaan oikealla psilosybiinimäärällä oli mahdollista paitsi nostaa mielialaa ja lievittää ahdistusta myös vähentää tunnetilojen vaihtelua.

Hoidosta hyötyvät tunsivat itsensä elämänmyönteisemmäksi ja pelkäsivät vähemmän kuolemaa. Vaikutus säilyi 80 prosentilla koehenkilöistä vähintään puoli vuotta.

Hermomyrkky poistaa pelon

Koehenkilöille ei syötetä sieniä, vaan heille annetaan kapseli, joka sisältää puhdasta psilosybiiniä. Se eliminoi aivoista reseptoreja, joita ahdistuneilla ja masentuneilla on aivoissaan liikaa.

Maksa aktivoi aineen

Koehenkilö nauttii kapselin, joka sisältää määräannoksen puhdasta psilosybiiniä (valkoinen).

Kun aine saavuttaa ruoansulatuskanavassa ohutsuolen, se imeytyy verenkiertoon ja kulkeutuu porttilaskimon kautta maksaan.

Siellä psilosybiini hajoaa psilosiiniksi, joka muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan välittäjäaine serotoniinia (vihreä).

Ahdistusreseptorien määrä pienenee

Maksasta verenkiertoon vapautuvaa psilosiinia pääsee veren mukana aivoihin (vihreä).

Siellä psilosiini sitoutuu reseptorityyppiin 2A (keltainen), joka yleensä ottaa vastaan mielentilaan vaikuttavaa serotoniinia (liila).

Ahdistuneisuushäiriöisillä ja masentuneilla on normaalia enemmän 2A-reseptoreita. 2A-reseptoreiden määrä vähenee kuitenkin sitä mukaa kuin ne sitovat psilosiinia, joka eliminoi ne (sininen).

Lue myös:

Aivot

Sähkömagnetismi lievittää masennusta

8 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Sähkösokkihoidon historia: Rangaistuksesta avun tuojaksi

3 minuuttia
cannabis
Lääketiede

Kysy meiltä: Miksi kannabis lievittää kipuja?

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!