Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rokote koronavirusta vastaan – miksi sitä pitää vielä odottaa?

Uusi koronavirus jatkaa leviämistään, ja rokote sitä vastaan on monen toivelistalla. Valmis rokote on kuitenkin vielä kuukausien kehitystyön päässä. Miksi rokotteen kehittämiseen sitten kuluu niin kauan aikaa? Ja miten pitkällä työ nyt on?

Shutterstock

Rokote on paras keino virussairauksien ehkäisyyn. Siksi tutkijat eri puolilla maailmaa yrittävät parhaillaan kehittää rokotetta uutta koronavirusta vastaan.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan rokotetta varten tarvitaan vielä puolentoista vuoden työ, mikä tarkoittaa sitä, että sinä aikana virus voi aiheuttaa todellisen kaaoksen.

© Shutterstock

Uusi SARS-CoV-2-koronavirus pähkinänkuoressa

Uudesta koronaviruksesta on käytetty nimiä 2019-nCoV ja Wuhanin koronavirus.

Lehdistötilaisuudessa 11. helmikuuta 2020 WHO antoi uudelle koronavirukselle ja sen aiheuttamalle sairaudelle viralliset nimet.

Viruksen nimi on SARS-CoV-2, mikä on lyhenne sanoista Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2. Sen aiheuttamaa sairautta kutsutaan nimellä COVID-19.

 • Millaisesta viruksesta on kyse?

  SARS-CoV-2-virus on niin sanottu koronavirus. Tämä virustyyppi aiheuttaa useimmat talvisista hengitystieinfektioista, ja yleensä se on melko harmiton. Joskus harvoin se kuitenkin muuntuu ja mutatoitunut muoto voi tarttua väli-isäntänä toimivista eläimistä ihmisiin, jolloin siitä saattaa kehittyä vaarallinen.

  Sars- ja mers-virukset ovat myös koronaviruksia.

 • Miten se on kehittynyt?

  Uuden koronaviruksen uskotaan syntyneen kiinalaisen Wuhanin miljoonakaupungin kala- ja lihatorilla. Siellä ilmeisesti eläin, joka on ollut viruksen kantaja, on tartuttanut sen kanssa tekemisissä olleet ihmiset.

  Tartunnan aiheuttanutta eläintä ei vielä ole saatu varmuudella selville. Epäiltynä ovat olleet niin käärmeet ja lepakot kuin merenelävätkin.

 • Miten virus tarttuu?

  Virus tarttuu ihmisestä toiseen. Tutkijat uskovat, että leviäminen tapahtuu pääasiassa pisaratartuntana. Tartunnan voi kuitenkin saada myös ulosteesta.

  Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan henkilö, jolla on koronavirustartunta, tartuttaa 2–2,5 ihmistä.

 • Kuinka paljon tartunnan saaneita on?

  Ensimmäiset raportit viruksesta saatiin joulukuussa 2019. Sittemmin tartuntojen määrä on nousut lähes sataantuhanteen. Alkuvaiheessa tartuntoja oli eniten Kiinassa, mutta nyt suurin osa tartunnoista on Kiinan ulkopuolella.

  Voit seurata tartuntojen leviämistä täältä.

 • Millaisia oireet ovat?

  Virus voi aiheuttaa yskää, voimakasta väsymystä, kuumetta ja hengitysvaikeuksia. Vaikeissa tapauksissa sairastunut voi saada keuhkokuumeen ja elinvaurioita.

 • Miten tautia hoidetaan?

  Jos oireet rajoittuvat yskään, kuumeeseen ja väsymykseen, virusta hoidetaan samoin kuin normaalia nuhakuumetta. Sairaalahoito on tarpeen, mikäli sairaus kehittyy keuhkokuumeeksi.

  Viruksen aiheuttamaa keuhkokuumetta ei voida hoitaa antibiooteilla kuten bakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta.

  Hoito koostuu tällöin keuhkojen toiminnan tukemisesta ja avustamisesta sekä nesteytyksestä.

 • Kuinka suuri kuolleisuus on?

  Viruksen kuolleisuus on alle kaksi prosenttia. Esimerkiksi sarsin kuolleisuus oli 10 prosenttia.

  Useimmat tautiin kuolleet ihmiset ovat olleet ikääntyneitä tai heillä on ollut heikentynyt immuunijärjestelmä.

  Voit seurata tartuntojen määrää ja kuolleisuutta täällä.

Rokotteen valmistumiseen tarvittava aika saattaa kuulostaa masentavalta, mutta työ on monimutkaista ja yleensä valmiin rokotteen kehittämiseen ja testaamiseen kuluu kolmesta viiteen vuotta.

Uuden koronaviruksen rokotteen kehittäminen on siis aloitettu todella ripeästi, ja monet esteet on jo onnistuttu raivaamaan rokotteen tieltä.

Viruksen kartoitus ja viljely alle kuukaudessa

Ennen kuin rokotetta voidaan kehittää, pitää selvittää viruksen geneettinen perimä, sen rna. Vuoden 2020 alussa kiinalaistutkijat ilmoittivat kartoittaneensa koronaviruksen rna:n.

Sen jälkeen voitiin siirtyä viruksen viljelyyn. Vain muutama viikko myöhemmin australialaisen Dohertyn yliopiston tutkijat ilmoittivat viljelleensä koronavirusta laboratoriossa.

Seuraavaksi alkoi viruksen tutkiminen – työ, jota tehdään parhaillaan monessa tutkimuslaitoksessa eri puolilla maailmaa.

Näin rokote vaikuttaa

Rokote valmistelee immuunijärjestelmää virusta tai bakteeria vastaan.

Eläinmalli tuottaa vastauksen

Jotta koronaviruksen syvin olemus saadaan selville, sitä pitää ensin viljellä riittävästi. Sitten viruksilla voidaan tehdä kaikenlaisia testejä. Sen jälkeen tutkijat kehittävät biologisen mallin, niin kutsutun eläinmallin, jonka avulla saadaan selville, miten virus käyttäytyy elimistössä – tartunnasta taudin puhkeamiseen asti.

Mallissa käytetään eläimiä, joilla on samankaltainen fysiologia kuin ihmisillä, esimerkiksi sikoja tai hiiriä. Prosessi voi olla monimutkainen ja pitkäaikainen, mutta tutkijoilla on tässä tapauksessa se etu, että uusi koronavirus on perimältään 80–90-prosenttisesti samanlainen kuin sars-virus.

SIksi on hyvin mahdollista, että ne eläinmallit, joita käytettiin sarsin tutkimiseen, sopivat myös uuden koronaviruksen tutkimuksiin.

Rokote voi olla elävä tai kuollut

 • Heikennetty elävä rokote

  Elävien taudinaiheuttajien heikentäminen tapahtuu kasvattamalla niitä soluissa niin, että niiden lisääntymiskyky huononee. Ideana on pakottaa taudinaiheuttaja sopeutumaan sille huonommin sopivaan isäntään, jolloin se menettää alkuperäisen kykynsä tarttua ihmiseen.
  Esimerkiksi MPR, keltakuume, tuberkuloosi.

 • Tapettu rokote

  Taudinaiheuttajat tapetaan lämpö- tai kemikaalikäsittelyllä tai säteilytyksellä. Tapettu rokote ei voi aiheuttaa tartuntaa, mutta se ei ole myöskään yhtä tehokas kuin elävä rokote. Usein tarvitaan tehosterokotuksia.
  Esimerkiksi influenssa, hinkuyskä.

 • Komponenttirokote

  Rokotusaineina käytetään vain taudinaiheuttajan osia, kuten pintaproteiineja, joihin immuunijärjestelmä reagoi. Niitä valmistetaan kemian ja geenitekniikan menetelmillä.
  Esimerkiksi HPV.

Kun eläinmalleista on saatu tulokset, rokote alkaa muotoutua. Kun rokote on saatu valmiiksi, sitä pitää ensin testata eläimillä, jotta tutkijat voivat varmistaa, että rokote toimii niin kuin on suunniteltu, eikä esimerkiksi tuhoa kudoksia.

Helmikuun alussa Lontoon Imperial Collegen tutkijat ilmoittivat, että he ovat aloittaneet rokotteen testaamisen hiirillä. Muut tutkimuslaitokset ovat voineet päästä samaan vaiheeseen, mutta siitä ei vain vielä ole virallisesti tiedotettu.

Jos rokote selviää eläinkokeista ongelmitta, aloitetaan kliiniset kokeet ihmisillä. Nämä kokeet on jaettu useaan vaiheeseen, joista jokaiseen voi kulua kuukausia.

**Maaliskuun puolivälissä Yhdysvaltojen terveysvirasto ilmoitti, että Moderna-biotekniikkayritys on kehittänyt mahdollisen koronavirusrokotteen. Tässä vaiheessa rokotetta on testattu vasta hiirillä, mutta testaus vapaaehtoisilla koehenkilöillä aloitetaan vielä maaliskuussa.

Yhdysvaltalainen lääkeyritys Inovio Pharmaceuticals ja kiinalainen biotekniikkayritys Beijing Advaccine Biotechnology aloittavat rokotevalmisteensa testaamisen ihmisillä huhtikuussa.

Jos rokotteen kliiniset kokeet sujuvat ongelmitta, rokote lähetetään lääkintäviranomaisille lopullista hyväksyntää varten.

Lääkeviranomaiset voivat vauhdittaa menettelyä

Euroopassa uudet lääkkeet ja rokotteet arvioi ja hyväksyy Euroopan lääkevirasto (EMA).

Normaalisti lääkkeen hyväksymiseen EMA:ssa kuluu 210 vuorokautta, mutta akuuteissa tapauksissa prosessia voidaan nopeuttaa niin, että se vie vain noin 70 päivää. Niissä tapauksissa rokotteen tai lääkkeen kehittänyt yritys lähettää tietoja jatkuvasti arvioitavaksi sen sijaan, että se odottaisi kaikkien testien tuloksia ja lähettäisi tuotteen hyväksyttäväksi kerralla vasta niiden jälkeen.

Helmikuun alussa EMA julisti koronaviruksen torjunnan sellaiseksi tapaukseksi, johon voidaan käyttää nopeutettua menettelyä. Aiemmin vastaavat päätökset on tehty sikainfluenssan (H1N1) kohdalla sekä vuoden 2014 ebolatapauksissa.

Kun lääkeviranomaiset ovat hyväksyneet rokotteen, huomio kiinnitetään lopuksi rokotteen tuotantoon. On tärkeää, että löydetään tuotantomalli, jossa on tehokas ja edullinen tuotantotapa. Muuten rokotteen maailmanlaajuinen levitys ei onnistu nopeasti.

Mutaatiot voivat vesittää rokotteen tehon

Uusi koronavirus on jo mutatoitunut kerran, jotta se on voinut siirtyä eläimistä ihmisiin, ja toisen kerran, jotta se on voinut tarttua ihmisestä toiseen. Siksi on olemassa riski, että se muuntuu jälleen, mikä voi vaikeuttaa rokotteen kehittämistä.

Mutaatio voi merkitä sitä, että viruksesta syntyy eri variaatioita influenssaviruksen tavoin. Se saattaa tarkoittaa myös sitä, että viruksen ominaisuudet vahvistuvat tai heikkenevät. Joka tapauksessa mutaatiot voivat tehdä rokotteesta hyödyttömän, kun viruksen geneettinen informaatio muuttuu.

Siksi rokotteen kehittäminen on myös taistelua kelloa vastaan. Tutkijoiden pitää koko ajan olla varautuneita siihen, että virus kehittyy. Tuoreimmissa testeissä saadut tulokset viiitaavat kuitenkin siihen, että uusi koronavirus on tähän asti ollut suhteellisen vakaa.

Lue myös:

Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

37 minuuttia
Sairaudet

LISTA: Historian 10 pahinta epidemiaa

7 minuuttia
Sairaudet

KATSAUS: Koronaviruksen luvut ja grafiikat

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota