Shutterstock / vic josh

Pula rokotteista voi laukaista uuden koronapandemian Afrikassa

Kun väestöstä alle 20 prosenttia on rokotettu ja terveydenhuollossa on pulaa kaikesta, koronavirus voi päästä mutatoitumaan entistä vaarallisemmaksi.

Maailman terveysjärjestö WHO, tutkijat ja lääkärit kaikkialla maailmassa ovat varoittaneet jo monta kertaa, että korona ei ole ohi. Koska useimmilla Afrikan mailla ei ole varaa rokottaa väestöään, virus saa mutatoitua rauhassa ja tuloksena voi olla entistä vaarallisempi variantti.

”Mitä pidempään annamme pandemian jatkua emmekä puutu epätasa-arvoon rokotteiden saannissa, sitä paremmat mahdollisuudet koronavirus saa mutatoitua ennakoimattomasti”. Näin sanoi WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus viime vuoden lopulla.

Epätasa-arvo on huutava. Muun muassa Gambiassa, Sierra Leonessa ja Kongossa alle viisi prosenttia väestöstä on rokotettu. Kaikista afrikkalaisista vain 15 prosenttia on saanut kaksi rokoteannosta.

Lisäksi monilla mailla on riesanaan samaan aikaan myös keltakuume, malaria ja ebola, joiden hoitamiseksi ei myöskään ole lääkäreitä eikä lääkkeitä.

Afrikasta voi tulla uuden koronapandemian lähde. The Brookings Institution

Jotta 70 prosenttia afrikkalaisista saataisiin rokotettua vuoden loppuun mennessä, rokotustahti täytyy kuusinkertaistaa nykyisestä, WHO arvioi.

Huono rokotekattavuus suosii mutaatioita

”Mitä useampi on ilman rokotetta ja saa koronan, sitä todennäköisemmin uusia mutaatioita syntyy,” sanoo Stuart Ray yhdysvaltalaisesta Johns Hopkins -yliopistosta.

Yleisin nykyinen koronaviruksen variantti, omikron, on lähtöisin Afrikasta. Se näyttää tarttuvan myös rokotettuihin, vaikkakin useimmat rokotetut sairastavat taudin lievänä.

On ollut onni onnettomuudessa, että omikron ei ole poikkeuksellisen vaarallinen variantti.

Koronavirus eli SARS-CoV-2 on niin sanottu RNA-virus, ja sen tyyppisille viruksille on yhteistä se, että ne mutatoituvat uusiksi varianteiksi, kun siihen on mahdollisuus.

SARS-CoV-2 on saanut nimen koronavirus sen Auringon koronaa eli ulointa kaasukehää muistuttavasta muodostaan.

© Center for Disease Control and Prevention

Chicagon yliopiston tutkijat ovat varoittaneet, että mitä enemmän erilaisia mutaatioita viruksesta syntyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä mutatoituneet variantit joskus yhdistyvät.

”Jotkin muutokset ovat koronaviruksen pinnan piikkiproteiinissa,” kertoo Robert Bollinger, joka on Johns Hopkins -yliopiston tartuntatautiasiantuntija.

”Tämän proteiinin avulla virus tarttuu nenäonteloon tai keuhkoihin. Näyttää siltä, että mutatoituneet virukset tarrautuvat soluihin entistä lujemmin ja siten tarttuvat herkemmin.”

Epätasa-arvo kostautuu länsimaille

Vaikka Afrikassa koronaan kuolleita ei nykyisellään ole kovin paljon, sieltä leviävät vaaralliset virusvariantit voivat tehdä pahaa jälkeä länsimaissa, missä väestö on ikääntyneempää ja siksi alttiimpaa koronataudille.

Monet sellaiset, joilla nyt on rokotesuoja, voivat kuolla. Emanuel Goldman, Rutgersin yliopisto, USA

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Brookings Institution varoittaa epätasa-arvosta rokotteiden saatavuudessa:

”Valtava epätasa-arvo ei ole vain epäoikeudenmukaista. Se on myös epidemiologisesti väärää toimintaa. Afrikasta voi muodostua uusi koronapesäke.”

”Todellinen vaara on rokottamattomien keskuudessa kehittyvä uusi variantti, johon nykyiset rokotteet eivät tehoa. Silloin kaikki tähänastiset saavutukset menisivät hukkaan. Edessä voisi taas olla yhteiskunnan sulkeminen,” varoittaa Rutgersin yliopiston mikrobiologian professori Emanuel Goldman.

Goldmanin mukaan inhimilliset seuraukset olisivat vakavat.

”Monet ihmiset, joilla nyt on rokotesuoja, voivat kuolla.”