Proteiini syypää MS-tautiin

Kanadalaistutkijoiden mukaan tietty proteiini voi aiheuttaa invalidisoivan MS-taudin. Havainto voi auttaa kehittämään uutta ja entistä täsmällisempää lääkettä, jolla ei ole sivuvaikutuksia.

Kanadalaistutkijoiden mukaan tietty proteiini voi aiheuttaa invalidisoivan MS-taudin. Havainto voi auttaa kehittämään uutta ja entistä täsmällisempää lääkettä, jolla ei ole sivuvaikutuksia.

Shutterstock

Noin 2,3 miljoonaa ihmistä maailmassa sairastaa MS-tautia eli multippeliskleroosia, keskushermoston pesäkekovettumatautia.

Siinä elimistön omat immuunisolut kulkeutuvat aivoihin ja vaurioittavat aivosolujen hermopäätteitä suojaavaa myeliinituppea.

Nyt Montrealin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, miten immuunisolut onnistuvat pääsemään aivoihin.

Puolustuksen aukot antavat harhautuneille immuunisoluille mahdollisuuden tunkeutua aivokudokseen ja hyökätä hermosolujen eristeen kimppuun.

© Oliver Larsen

1. Tulehdus vaurioittaa suojamuuria

Immuunijärjestelmän solut tulehduttavat aivojen verisuonen erittämällä tulehdusta edistäviä sytokiineja. Tulehdustila rikkoo tärkeän aivojen verenkierron ja kudoksen välisen suojarakenteen, veri-aivoesteen, jonka tehtävänä on estää mm. bakteereja ja viruksia pääsemästä aivoihin.

© Oliver Larsen

2. Immuunisolut tuhoavat eristeen

Kun veri-aivoeste on rikki, harhautuneet immuunisolut voivat pujahtaa verenkierrosta aivokudokseen. Siellä ne erittävät lisää tulehdusaineita, jotka tuhoavat myeliinituppia hermosolujen viejähaarakkeiden ympärille muodostavia hermotukisoluja, oligodendrosyyttejä.

© Oliver Larsen

3. Vauriot hidastavat viestitystä

Kun hermoimpulssit eivät voi enää hypätä myeliinitupesta toiseen, aivosolujen välinen viestintä hidastuu. Lisäksi eristekerroksen menettäminen tekee hermosolusta muutenkin haavoittuvamman.

Proteiini salakuljettaa vaarallisen koktailin aivoihin

Kanadalaistutkijoiden mielenkiinnon kohteena oli ALCAM-proteiini, jonka tiedetään liittyvän MS-taudin etenemiseen.

Hiirikokeissa ilmeni, että juuri ALCAM-proteiini auttoi B-immuunisoluja livahtamaan niin sanotun veri-aivoesteen läpi verenkierrosta aivoihin.

Veri-aivoesteeksi sanotaan aivoverisuonten seinämän rakennetta, joka estää useimpien haitallisten aineiden pääsyn aivoihin.

Kun hiiret saivat lääkettä, joka estää ALCAM-proteiinin toiminnan B-immuunisoluissa, MS-taudin eteneminen hidastui selvästi.

MS-taudissa immuunijärjestelmän solut pääsevät vahingoittamaan aivokudosta.

© National Institutes of Health (NIH)

Uuden lääkkeen pitäisi salvata proteiini

Nykyisin MS-tautia hoidetaan B-immuunisoluja tuhoavilla lääkkeillä, mikä samalla heikentää potilaan vastustuskykyä.

Nyt yritetään kehittää lääke, joka sen sijaan salpaa ALCAM-proteiinin.